Zoek & boek

Toscane ontdekken in 1 week

Toscane is zonder enige twijfel een van de mooiste regio’s in Italië. De eeuwige glooiende heuvels, de middeleeuwse dorpjes, de wijngaarden die enkele van de beste wijnen ter wereld produceren en de typische Italiaanse boerenhuizen en villa’s geflankeerd door reeksen Cyprusbomen: adembenemend.

Er zijn dan ook tal van activiteiten te doen en dingen te zien in Toscane. Zo veel dat het wel eens een hele uitdaging kan zijn om alles in slechts een aantal dagen samen te ballen.

Zeven dagen is dan ook de tijdsspanne die wij als perfect aanzien (of toch alleszins een minimum) om deze prachtige regio te ontdekken.

Let wel: een auto zal noodzakelijk zijn. Sommige delen van Toscane kunnen wel bereikt worden met het openbaar vervoer maar heel wat van de kleinere dorpjes niet bepaald. Klaar om te ontdekken?

Dag 1 en 2: Florence

Florence

In Florence staat de wieg van de Renaissance en de stad biedt zo’n hoge concentratie aan kunst en historiek aan in zijn wegen, kerken en pleinen dat je eigenlijk niet eens een museum binnen moet stappen om meesterwerken te bewonderen.

Neem een wandeling door de Piazza del Duomo en je ziet meteen de adembenemende kathedraal van Santa Maria del Fiore met zijn kenmerkende rode koepel. Het gebouw werd ontworpen in de 14de eeuw door Brunelleschi, de klokkentoren door Giotto en de doopkapel dateert zelfs al van de 12de eeuw.

Even shoppen kan je doen op de Via Calzaiuoli nabij de Piazza della Signoria waarbij je de kerk van Orsanmichele passeert die een prachtige versiering heeft van marmeren en bronzen werken van grootmeesters als Donatello.

Eens aangekomen in Piazza della Signoria kan je het indrukwekkende stadhuis van Firenze, het Palazzo Vecchio, bewonderen waar ook een kopie staat van het meest beroemde standbeeld ter wereld: de David van Michelangelo. Verder staan er onder de Loggia dei Lanzi nog een aantal knappe standbeelden.

Passeer deze twee en de befaamde Uffizi Gallerij en je komt aan bij de Arno rivier waar je één van de bekendste gebouwen van Florence kunt bekijken: de Ponte Vecchio. Deze ‘oude brug’ staat hier al sinds het begin van de 14de eeuw.

Wil je een adembenemend vergezicht over de stad krijgen? Beklim dan het Piazzale Michelangelo en vooral bij zonsondergang zullen je ogen je dankbaar zijn.

Als je van kunst houdt en verschillende van de grootste meesterwerken van de mensheid wilt bekijken door artiesten als Michelangelo, Leonardo Da Vinci en Sandro Botticelli dan is de Uffizi Galerij jouw ding.

Ga eens door naar de Accademia Galerij om de originele David van Michelangelo te aanschouwen. Er staan kopies doorheen de stad maar deze verbleken bij het origineel.

Uiteindelijk is 2 dagen eerlijk gezegd veel te weinig voor wat Florence eigenlijk allemaal te bieden heeft. Je hebt dus een perfect excuus om in de toekomst nog eens terug te keren!

Er zijn in de stad heel wat mogelijkheden ook om begeleid rondgeleid te worden tot zelfs het volgen van kookworkshops en wijnproeverijen. Het is maar wat je verkiest!

Dag 3: Pisa en Lucca

In Florence heb je geen auto nodig gezien alles echt op wandelafstand van elkaar te vinden is.

Op dag 3 komt de auto echter wel van pas. Neem je auto bij de hand en trek in de vroege ochtend naar Pisa om de befaamde Piazza dei Miracoli te bezoeken.

Hier kan je de wereldberoemde leunende toren van Pisa in levende lijve zien. Neem ook de tijd om de Duomo, de doopkapel en de Camposanto te bezoeken. Pisa is een echte universiteitsstad en heeft een bruisend leven en dus nog heel wat meer om te ontdekken, maar wij trekken verder richting Lucca!

Lucca
Lucca

Na een leuke lunch trek je naar Lucca voor de namiddag. Lucca kan je beschrijven als een klein Venetië maar dan zonder het water.

De hele stad is terug te vinden binnen gigantische Renaissance muren die vandaag zijn omgebouwd tot een leuk park.

Een goed idee hier is om een fiets te huren om de stad helemaal te ontdekken. Ga voor een wandeling door het historische centrum van de stad en bezoek de Duomo, de ovaalvormige Piazza dell’Anfiteatro en beklim de top van de Guinigi toren waar je op de top eeuwenoude bomen terug kunt vinden.

Dag 4: Chianti en San Gimignano

Chianti-streek
Glooiende heuvels in de Chianti-streek

De Chianti regio kan je terugvinden tussen Florence en Siena en staat uiteraard voornamelijk bekend om zijn excellente rode wijn. Je zult in deze regio dan ook tal van wijngaarden terugvinden met olijfbomen en na elke bocht een vergezicht nog magnifieker dan het vorige.

Beginnend vanaf het noorden van de streek neem je de Via Ciantigiana (SS222) en kan je een tussenstop maken in Greve in Chianti waar je het markante plein kunt bezoeken en de leuke winkels in deze buurt.

Heb je wat meer tijd? Dan is een bezoek aan het wijnmuseum een goed idee. Hier kan je meer dan 200 wijnsoorten uit de regio proeven en dat is toch net wat interessanter dan de boerenwerktuigen die ook tentoon gespreid staan.

Ga verder langs Panzano in Chianti waar je een leuke wandeling kunt maken langs de oude straten van deze stad. Volgende stop? Castellina in Chianti met het charmante kleine stadscentrum en relatief indrukwekkende stadsmuren.

Het leukste aan de Chianti regio? Wijn proeven is haast verplicht. De moeilijkste keuze zal nog zijn waar je nu exact wijn gaat proeven.

Er zijn wijnwinkels te vinden in elke stad en bovendien kan je onderweg om de haverklap wijngaarden terugvinden met de bijbehorende wijnwinkels en proeverijen waar je van hun producten kunt genieten.

Stop bij één van deze wijngaarden die jouw voorkeur heeft: dit is immers Chianti. Er zijn hier geen foute keuzes.

Van Castellina vertrekkend ga westwaarts richting Poggibonsi om San Gimignano te bereiken.

Onderweg kan je daarbij genieten van het prachtige landschap. Eenmaal San Gimignano bereikt, is het altijd leuk om de middeleeuwse torens te beklimmen: een mooi vergezicht is jouw beloning.

De rest van de dag kan je ook zonder enig probleem spenderen in deze leuke stad. Zeker wanneer de avond valt lijkt het alsof je terug in de tijd bent gegaan!

Vergeet ook niet om de lokale specialiteit, de Vernaccia van San Gimignano te proberen!

Dag 5: Siena en Monteriggioni

Siena
Siena

Waar Florence je terug neemt naar de Renaissance is Siena een stad die je helemaal de Middeleeuwen inbrengt.

Het stadscentrum is gebouwd op diverse heuvels dus smeer die wandelbenen maar in. Gelukkig is het centrum wel relatief klein en zijn de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar.

Begin bij het Piazza del Campo en ga verder over het Palazzo Comunale en de Torre del Mangia voor een supermooi uitzicht over de stad.

Volgende stop? De magistrale Duomo die een knap voorbeeld is van de Italiaanse Romaans-Gotische stijl. Vergeet zeker ook niet de doopkapel, de crypte en het opera museum te bezoeken. Hier kan je een prachtig altaarstuk uit de 14de eeuw terugvinden van Duccio Buoninsegna’s.

Net buiten Siena kan je het charmante en ommuurde kasteel van Monteriggioni terugvinden om nog dieper de Middeleeuwen in te gaan.

Dit leuke kasteel met 15 wachttorens wacht op jou. Je kan het kasteel ook van binnen bezoeken en vergeet vooral niet de massieve muren te beklimmen voor een mooie uitkijkpost over het Toscaanse landschap.

Dag 6: Val D’Orcia

Val d’Orcia
Val d’Orcia

Val d’Orcia is een regio binnen Toscane die, je kunt het al raden, bekend staat om zijn excellente rode wijnen en prachtige landschappen.

Glooiende heuvels met donkere cypressen, rode papavers en gele zonnebloemen maken van de Val d’Orcia een regio om op een postkaart te zetten richting familie en vrienden.

Bovendien valt er ook heel wat te zien; van de middeleeuwse straten van Montepulciano tot de pittoreske, kleine stadjes van Pienza, San Quirico D’Orcia en Montalcino.

De regio is wereldberoemd vanwege de Brunello di Montalcino en Montepulciano wijnen.

De logische conclusie: ook deze regio is een perfecte plek om heerlijke wijnen te proeven.

Dag 7: Arezzo en Cortona

Op de laatste dag is het tijd om oostwaarts te trekken naar Arezzo, de geboorteplaats van meesters als Piero della Francesca en Giorgio Vasari.

Bezoek hier de basilik van de heilige Fransiscus met zijn prachtige fresco’s van de hand van Piero della Francesca en de mooi Piazza Grande met het Archeologisch museum Clinio Mecente.

De laatste stop? Het charmante heuvelstadje Cortona ten zuiden van Arezzo.

Cortona speelt een belangrijke rol binnen de film ‘”Under the Tuscan Sun” en is het echte symbool van “La bella vita”.

De roots gaan terug op de Etrusken uit vervlogen tijden en dat zie je vandaag de dag nog altijd terug. Zo kan je het Etruskische museum bezoeken waar heel wat Romeinse en Etruskische vondsten tentoon gesteld staan.

Het hart van de stad wordt gevormd door de Piazza della Repubblica met het Palazzo Comunale die over het plein torent. Als je nog energie over hebt voor 1 laatste museum kan je hier het Diocesan Museum aandoen waar een prachtig werk van Beato Angelico te vinden is.

Nog even genieten van een lekkere maaltijd en de trip in Toscane is afgelopen. Jammer genoeg!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…