Zoek & boek

Toscane op de fiets

Voor de sportievelingen en fietsliefhebbers is Toscane zonder twijfel één van de meest ideale omgevingen in Europa wanneer het gaat om onbedorven natuur, slingerende weggetjes en prachtige omgevingen. In heel Toscane kom je lange paden en wegen tegen die uitermate geschikt zijn voor een mooie fietstocht, zeker ten zuiden van de stad Siena. Daar kan je de routes volgen, over onder andere de Via Francigena en de Via Lauretana, die honderdduizenden pelgrims en handelaren vanuit heel Europa door de eeuwen heen hebben afgelegd.

fiets

Ondanks het feit dat Toscane als fietsbestemming nog redelijk onderschat wordt, is het wel degelijk een droom voor de enthousiaste fietser. Met de goed onderhouden wegen, de netjes bijgehouden velden en de glooiende landschappen is de basis voor een onvergetelijke fietstocht al gelijk gelegd in Toscane, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele pittoreske dorpjes, lokale restaurants, en leuke hotelletjes en bed & breakfasts die je in de regio tegenkomt. Daarnaast valt het motorverkeer op de meeste plekken ook erg mee, zeker wanneer je ervoor kiest om het enkel bij secundaire wegen en fietspaden te houden.

vrouwfiets

Vanwege het heuvelachtige landschap van Toscane bestaat er niet alleen een grote hoeveelheid aan fietsroutes in het algemeen, maar ook een grote variatie aan routes qua lengte, hellingen en intensiteit. Op deze manier kan iedere trip afgestemd worden op de fietsers die meerijden. Zo zijn er bijvoorbeeld routes die uitdagender en sportiever zijn, zoals L’Eroica (in meer detail later beschreven), terwijl de bijna 65 kilometer lange, vrijwel platte weg tussen de stad Arezzo en het dorp Chiusi een absolute aanrader is voor fietstochten met de hele familie.

Het fietsen in Toscane is meer en meer in opkomst, waardoor de keuze qua routes, bestemmingen en lokale organisatoren ook blijft groeien. Het is zeker een goed idee om de mogelijkheden al eens online te verkennen alvorens een fietsvakantie in Toscane te boeken, dus hieronder zetten we al enkele van de mooiste wegen en paden op een rijtje.

L’Eroica

mansnor

Deze route, de naam van welke in het Nederlands “De Heldhaftige” betekent, is een traditionele fietsroute die al sinds 1997 ieder jaar in Oktober gereden wordt door duizenden liefhebbers van over de hele wereld. Er bestaan vijf verschillende afstanden van deze route, met lengtes van tussen de 46 en de 209 kilometer lang, die allemaal Chianti, in Siena, als beginpunt en Crete Senesi, net ten zuiden van Siena, als eindpunt.

Nadat je vertrokken bent vanuit de wijngaarden in Chianti neemt deze tocht je mee door de provincie Siena en de Val D’Arbia, langs Montalcino waar de beroemde Brunello rode wijn vandaan komt, en door de prachtige Val D’Orcia alvorens uit te komen bij het spectaculaire Crete Senesi dat bekend staat om zijn heuvels van vulkanisch gesteente en de heerlijke kazen uit de regio.

Monte Calamita

manberg

De Monte Calamita, één van de vele bergen op het eiland Elba, is een echte aanrader voor de mensen die houden van mountainbiken. Op de Calamita bevindt zich een fietspad van zo’n twaalf kilometer lang dat geschikt is voor zowel beginnende als meer ervaren mountainbikers. Het is over het algemeen niet moeilijk om van het ene pad op het andere pad over te gaan, wat een goede manier is om andere gebieden op Elba te verkennen, waaronder het pad dat begint en eindigt in het Middeleeuwse Sant’ Ilario op de Monte Capanne.

Florence – Fiesole

fietsboulevard

Fiesole is een dorp op nog geen tien kilometer afstand van Florence dat afstamt uit de tijd van de Etrusken en dat later, tijdens de Renaissane, populair werd als buitenverblijf onder de rijke families uit de regio. Het ligt ten noordoosten van Florence op een heuveltop van bijna 300 meter hoog, dus zowel de rit er naar toe als de uitzichten over Florence vanaf het dorp zelf zijn adembenemend, zeker bij mooi weer.

In 2013 werd deze route zelfs verkozen tot een onderdeel van de 2013 World Cycling Championships die dat jaar in Toscane werden gehouden. Als je van een kort, maar stevig ritje houdt is de route tussen Florence en Fiesole ideaal voor jou.

Max Decimer

Hi, ik ben Max Decimer, zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf. Het werk houdt me redelijk bezig, maar wanneer ik even de kans heb probeer ik zoveel mogelijk hoeken van de wereld te zien, of die nou aan de andere van de wereld of op 15 minuutjes rijden liggen. Montepulciano is één van mij meest recente “ontdekkingen, vandaar dat ik zo nu en dan wat indrukken zal delen op ToscaneTips.nl.

max decimer
Max Decimer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…