Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…
De pelgrimsroute door Toscane: Via Francigena
Bij een pelgrimsroute wordt al snel gedacht aan de route naar Santiago de Compostella, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.
Ook Toscane bezit een deel van een oude pelgrimsroute, die gebruikt werd door zeer veel verschillende burgers uit diverse landen. Op weg naar Rome volgden zij deze route. De Via Francigena begon in Canterbury en via Engeland, Frankrijk, Zwitserland en natuurlijk Italië kwamen de pelgrims uiteindelijk aan in de ‘eeuwige stad’.
Ieder jaar opnieuw trokken pelgrims door deze landen op weg naar de graven van Petrus en Paulus. Er wordt gesproken over tienduizenden ieder jaar. De route is tegenwoordig Europees cultureel erfgoed en werd al beschreven in 900! Overigens waren het kooplui die juist weer noordwaarts trokken met hun handelswaar. Ook werd de route door kunstenaars afgelegd om de Italiaanse kunst van de renaissance te bestuderen.
Deze pelgrimsroute is dan ook niet alleen een belangrijke weg voor gelovigen, ook voor de handel én op kunstgebied was de route misschien wel de belangrijkste in vroeger tijden. Dat de route dus de reden is van veel historische binnensteden en goed bewaard gebleven bouwwerken mag duidelijk zijn.
In Toscane
Bij de Sint Bernardspas komt de Via Francigena Italië in. De route is hier 380 km lang en start bij Passo della Cisa en eindigt in Toscane bij Acquapendente.
Massa en Carrara, Lucca, Pisa, Firenze en Siena zijn de regio’s waar je doorheen komt. De route is prachtig om te wandelen, maar ook om te fietsen (deze route wijkt wel iets af). Accommodatie is er genoeg te vinden en het leuke is: sommige zijn speciaal bedoeld voor de pelgrims!
Toscane heeft de oude weg weer geprobeerd op de kaart te zetten want het gebruik van deze weg was de laatste eeuwen wat weggezakt.
Bezienswaardigheden
De pelgrims hebben natuurlijk in vroeger tijden gezorgd voor heel wat bouwactiviteiten. Er verrezen hospitalen en herbergen. Kerken, die aan de route lagen, probeerden natuurlijk de pelgrims binnen te halen. Door relieken voor hun kerk te bemachtigen werd hun kerkgebouw aantrekkelijk voor de pelgrim. Nog steeds vind je hier de sporen van in Lucca, San Gimignano, Siena en San Quirico d’Orcia.
Waar veel mensen bij elkaar komen, worden ook hun ideeën verspreid. Ze hielden elkaar op de hoogte over de kerken en vertelden wat ze al allemaal hadden meegemaakt.
Lopen of gewoon op zoek naar sporen?
Niet iedereen zal snakken naar een pelgrimstocht of heeft gewoon de conditie niet. Vind je de historische waarde wel interessant? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de grotere steden langs de route te bezoeken en daar de historie te proeven van deze oude weg.
Je kan hierbij denken aan Lucca met zijn labyrinth, San Gimigniano met zijn middeleeuwse architectuur en bekend van zijn vele torens (het waren er ooit 72!) of bijvoorbeeld Siena met zijn historische binnenstad die zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.
Museum in Lucca
In Lucca vind je het ‘viafrancigenaentrypoint’. Een museum over deze pelgrimsweg. Een aantrekkelijk museum, waar ook gelegenheid is om een restaurant te bezoeken en even te ontspannen.
In het museum, gelegen bij de stadsmuren uit de 16e eeuw, vind je op drie verdiepingen informatie. Een 3d video, bijvoorbeeld, waarbij je de voetreis mee lijkt te maken. Een mooie plek om getuige te zijn van de geschiedenis van de stad Lucca en zijn pelgrimsroute. Maar ook een uitgelezen accommodatie om uit te rusten voor de pelgrims van vandaag…
Het labyrinth in Lucca schijnt een waarschuwing te zijn geweest richting de pelgrims. Maar helemaal zeker weten doet niemand het.
Meer weten?
De volledige route heeft een eigen site, helaas niet in het Nederlands.