Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…
Traditioneel Toscane tijdens de Sagra
Voor wie eens een bijzondere gewoonte van de Italianen wilt bijwonen, moet letten op affiches die in het dorp hangen of navraag doen in een bar: Dit is dé manier om erachter te komen wanneer de lokale Sagra wordt georganiseerd.
Voor iedereen die de nostalgie en tradities van de Italianen wil leren kennen is een bezoek aan een Sagra zeker de moeite waard!
De Sagra is een jaarlijks terugkerend evenement dat in vele dorpen en steden wordt georganiseerd. Het feest duurt een week tot een maand en de festiviteiten vinden voornamelijk plaats in de weekenden. Je eet en drinkt aan lange tafels waar je wordt bediend door vrijwilligers uit het dorp. De kwaliteit van het eten is er uitstekend en de prijzen liggen stukken lager dan die in restaurants.
De muziek wordt verzorgd door lokale bands, en op de dansvloer zie je mensen (stijl)dansen. De sfeer is open en vriendelijk, je kunt er eenvoudig kennismaken met de lokale bevolking.
De geschiedenis van de Sagra
Het woord Sagra heeft twee betekenissen. De eerste is een religieuze, Sagre zijn geweid aan de lokale katholieke beschermheilige van de plaats. De tweede betekenis is die van volksfeest.
Zeker in de kleine dorpen is de Sagra een hoogtepunt waar het hele jaar naartoe wordt geleefd. Het feest wordt georganiseerd in het park of op de sportvelden en een lokaal culinair gerecht of product staat er centraal. Zo kennen Italianen de Sagra dell’uva (de Sagra van de druif) en uiteraard is de Sagra del vino (de Sagra van de wijn) zeer geliefd.
De traditie van de Sagra is ontstaan in Ravenna, waar de Sagra di San Michèle al in de tiende eeuw werd georganiseerd. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor pelgrims die naar Rome afreisden. Vandaag de dag worden de Sagre door heel Italië georganiseerd.
Eigen ervaringen
Inmiddels heb ik al een aantal keren een Sagra bezocht. Mijn eerste Sagra-ervaring was in Reggello, een kleine gemeente niet ver van Florence.
Het bleek verstandig dat we een tafel hadden gereserveerd, want bij de ingang van de feesttent stond een lange stoet mensen te wachten. Het is meteen overduidelijk dat de Sagra vanavond “The Place to Be” is.
Nadat we onze tafel gevonden hebben en de karaf met chianti op tafel is gezet, worden we direct gewezen op de menukaart die boven de bar hangt. Het is lastig kiezen met al die overheerlijke gerechten op de kaart. Gelukkig is de organisatie van de Sagra zo vriendelijk om onze tafel vol te zetten met diverse hapjes, zodat we kennis kunnen maken met de lokale traditionele keuken.
Tijdens het eten gaat het feest verder met de trekking van de loterij. De prijzen bestaan voornamelijk uit etenswaren, denk hierbij aan salami, grote prosciutti (hammen), en stukken Grana Padana. Achter je zegt je buurman (het blijkt de lokale huisarts) tegen een voorbijganger dat hij zijn receptje de volgende middag kan ophalen bij de slager… Dan begint de band te spelen en gaan de voetjes van de vloer!
Jaren later heb ik als vrijwilliger bij een Sagra gewerkt, de bardiensten werden aan mij toebedeeld. Dan beleef je pas echt de saamhorigheid en de gemeenschapszin van de Italianen!
In het dorp is de aankomende Sagra het gesprek van de dag. Wie neemt dit jaar welke taak op zich? Welke bands en orkesten komen er spelen? Wordt er ook een feestavond voor de jongeren georganiseerd?
En dan is het zo ver en barst het feest los…
De Spritz (een aperitiefdrankje) vloeit rijkelijk, er worden vele soorten koffie geserveerd en ook de enorme taartpunten zijn niet aan te slepen. Kinderen spelen in de kinderhoek, de vrouwen kletsen aan de tafels en de mannen hangen aan de bar. Koffiekopjes worden ‘nagespoeld’ met grappa… Wat een belevenis!
Sagre in Toscane
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook eens een Sagra bezoeken? Sagre worden in heel Italië in iedere periode van het jaar georganiseerd.
Eén van de grotere en bekendere Sagre is die in Lucca: De ‘Sagra Musicale Lucchese’ wordt dit jaar van 7 mei tot 17 juni gehouden. Het is het festival van de gewijde muziek en het vindt plaats in de diverse romaanse kerken in Lucca. Ieder weekend zijn er concerten te bezoeken (Let op: Hoewel de meeste Sagra gratis entree kennen, moet je voor deze concerten wellicht tickets reserveren). Meer informatie vind je op www.sagramusicalelucchese.com
Waar je ook bent in Toscane, mijn advies luidt: Let op de affiches! De meeste Sagre zijn niet heel groot en hebben geen eigen website. Je zult er dan ook niet veel toeristen tegenkomen. Maar één ding is zeker: Met een bezoek aan de Sagra voeg je een onvergetelijke ervaring toe aan je vakantie!