Zoek & boek

Trouwen in Toscane

Voor de mooiste dag van je leven ben je op zoek naar een locatie die aan al jouw verwachtingen voldoet. Een plek waar de romantiek hoogtij viert en waar je verliefd op zou worden. Als je dat al niet op je aanstaande echtgenoot was… Maar waar vind je zoiets?

In Toscane natuurlijk.

Met zijn prachtige omgeving en de heerlijke Italiaanse sferen kan deze locatie niet anders dan aan al jouw verwachtingen voldoen. Duur? Het hoeft helemaal niet duurder te worden dan een bruiloft in ons eigen land.

Alleen de reis – en daarmee ook de drempel voor anderen om te komen – is misschien een puntje van aandacht. Maar ook dat moet geregeld kunnen worden.

trouwen

Trouwen in Toscane geeft jouw mooie dag een eigen glans. Maar hoe regel je dat allemaal vanuit hier? Je moet immers wel weten hoe en wat je allemaal moet reserveren, regelen, aanvragen. Een hele klus die je misschien afschrikt.

Maar weet je: hier zijn speciale mensen voor. Weddingplanners. Zij gaan speciaal voor jullie aan de slag. Zoek een weddingplanner die ervaring heeft met Toscane en die last is al van je schouders gevallen! Samen met hem of haar gaan jullie kijken wat jullie willen. En dat wordt dan gewoon voor je geregeld!

Stel je eens voor: in een heerlijke wijngaard het ja-woord geven en aan de lange houten tafels met elkaar proosten op jullie huwelijk.

Enkele mooie trouwlocaties

bad

Zijn jullie op zoek naar een romantisch hotel om jullie bruiloft te vieren? Met genoeg ruimte voor jullie gasten? Dromen jullie van een bruiloft in de buitenlucht, met uitzicht op de prachtige olijfgaarden? Dan is hotel Villa Dievole perfect voor jullie. Op het platteland, in de Chianti streek, 12 km van Siena en 56 km van Florence ligt dit prachtige hotel met ervaring met de organisatie van bruiloften. Villa Dievole . Je hebt keuze uit appartement-suites en kamers (sommige zelfs met eigen tuin!). Ooit waren deze 16-eeuwse gebouwen in handen van de adel en dat proef je nog steeds. Maar er is ook aan hedendaagse luxe gedacht, zoals twee zwembaden!

Wil je het allemaal juist meer gericht op het landelijke leven van Toscane? Hou je juist van de sfeer van de Italiaanse boerenbedrijven? Tegenwoordig zijn er veel boerderijtjes die verblijfsaccommodatie aanbieden. Een voordeel van deze kleinschaligere onderkomens is de mogelijkheid om vaak alles af te kunnen huren. Trouwen tussen de olijven of druiven. Met alleen jouw eigen gasten om je heen. Zorgeloos genieten van het echte Italiaanse landleven.

Wil je juist trouwen in een klein stadje? Romantisch en knus? Een plaatsje waar de tijd je mee schijnt te voeren naar héél lang geleden? Dan is Certaldo Alto een leuk idee. Dit middeleeuwse dorp is klein en ligt prachtig gelegen op een heuvel tussen Florence en Siena.

Trouwen in grote steden als Pisa of Florence is natuurlijk weer van heel andere allure. In Florence zijn meerdere locaties waar officieel getrouwd mag worden. Kies bijvoorbeeld voor de prachtige tuin naast de Piazzale Michelangelo of gewoon één van de prachtige zalen van het gemeentehuis zelf. Je moet even opletten, want de trouwlocaties zijn meestal maar 1 dag in de week hiervoor “geopend”.

Mooie landgoederen voor jouw grote dag

landgoed

Er zijn diverse gelegenheden in Toscane die zich o.a. gericht hebben op trouwerijen. Met alle gasten verblijf je bijvoorbeeld in een accommodatie, natuurlijk volledig authentiek. Maar met enige regelmaat ook met de luxe van een zwembad of zelfs themakamers.

Nederlandse aanbieders kunnen je dan ook helpen bij het regelen van alle papieren en vergunningen. De eigenaren weten wat ze te doen staat om alles tot in de puntjes te verzorgen. En je kan er ook nog een leuke vakantie aan vast plakken, mét gasten eventueel.

Zo word je bruiloft een feest van meerdere dagen….

Of juist met z’n tweetjes

Maar misschien wil jij juist een heel intieme huwelijksvoltrekking. Lekker samen op een prachtige droomplek elkaar eeuwige trouw beloven. Zelf een mooie locatie zoeken en elkaar in de Toscaanse heuvels recht in de ogen kijken en superromantisch van elkaar genieten. Natuurlijk biedt Toscane zoveel moois dat kiezen bijna te moeilijk wordt. Ga je voor een sfeervolle agriturismo of zoek je juist het bruisende leven van de stad op?

Documenten

documenten

Net als bij ons zijn er ook in Italië, en dus ook in Toscane, bepaalde formulieren nodig om te kunnen trouwen. Omdat je in het buitenland wilt trouwen zijn er nog meer zaken waar je even aan moet denken. Natuurlijk zal een weddingplanner met Italië-ervaring dit allemaal voor je regelen. Maar misschien toch wel even handig om te weten:

Als je gaat trouwen in Italië als Nederlander moet je jouw geboorteakte laten zien. Let erop dat het een meertalig model moet zijn en niet ouder dan zes maanden. Daarnaast moet je ook een huwelijksbevoegdheid kunnen overleggen welke is uitgegeven door de Nederlandse gemeente waar je ingeschreven staat. Ook dit document mag niet ouder dan 6 maanden zijn.

Er bestaat ook nog zoiets als een “nulla osta”, dit is ook een bewijs van huwelijksbevoegdheid uitgegeven door de Nederlandse ambassade in Italië. Meestal is dit niet noodzakelijk, maar vraag het voor de zekerheid even na. Uiteraard zal je ook een geldig paspoort of ID-kaart moeten hebben.

Overige punten waar je op moet letten

getrouwd

Een ander land betekent ook andere regeltjes. Daarom zal je ook even op moeten letten wat er nog meer wel of niet mag rondom trouwen.

Beetje raar, maar vrouwen mogen pas weer trouwen na een scheiding als dit minimaal 300 dagen eerder gebeurd is (de definitieve uitspraak van de scheiding geldt hierbij als de datum). Hierover moet je aanvullende documenten kunnen overleggen…

Ben je getrouwd in Italië? Dan is het natuurlijk ook wel fijn als jouw huwelijk ook geldt in Nederland. Dit is natuurlijk geen probleem. Je moet wel er even aan denken om de trouwakte te laten legaliseren bij het Consulair Dienstencentrum in Den Haag. Daarna kan je het laten inschrijven in het Nederlandse register.

Ben je ergens anders geboren dan in Nederland? Let er dan op of de geboorteakte uit het land van jouw geboorte wel wordt geaccepteerd in Italië.

Ook in Italië kan je trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Stel dan wel hier bij een Nederlandse notaris de voorwaarden op en neem die mee naar Italië! Nederlanders die niet in Italië wonen en er wel willen trouwen, hoeven niet verplicht in ondertrouw te zijn.

Zijn jullie van hetzelfde geslacht? Dan is trouwen nog niet mogelijk in Italië. Wel is er een wet voor een samenlevingscontract die je alsnog dezelfde rechten geeft op veel gebieden…

Tip: check altijd goed of alles goed geregeld is. Ook in Italië kunnen wetten en regeltjes veranderen…

Het feest

feest

En dan is het eindelijk tijd voor feest. Natuurlijk wil je het op z’n Toscaans…

Heb je ook het beeld van lange tafels waar je gasten heerlijk met elkaar genieten van een heerlijke Toscaanse maaltijd? Waar er geproost wordt op jullie huwelijk en waar je de zon achter de prachtige heuvels onder ziet gaan? Op een heerlijke agriturismo is dit natuurlijk geen probleem. Ga voor echte authentieke Italiaanse sferen of kies toch voor een thema. Bijvoorbeeld een mooie kleur die terugkomt in de versieringen, het eten misschien wel in jullie kleding.

Wil je trouwen in de kerk? Dát kan ook nog! Wel moet dan één van jullie katholiek zijn en zowel gedoopt als gevormd zijn. Er zijn pastoors die de dienst eventueel in het Engels of Duits kunnen geven. Maar dit zal wel even zoeken zijn… Hier komt toch het gemak van een weddingplanner weer om de hoek kijken!

Trouwen in Toscane maakt van jouw bruiloft een machtige droomtijd. Om zelf zeker te zijn van de plek die je helemaal voor ogen hebt is het misschien wel zo leuk om eerst zelf naar Toscane te gaan en samen daar al weg te dromen…

Zoek zo zelf naar de locatie die jullie helemaal zien zitten. Boeken vanaf een plaatje is toch heel anders. Je voelt de sfeer niet, je ziet de mensen niet, de omgeving kan je niet beleven. Heb je eenmaal jouw keuze gemaakt, dan kan je altijd nog een weddingplanner inschakelen om zeker te zijn van een zorgeloze dag/dagen!

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…