Zoek & boek

Una Vita In Vacanza

Wat is er nu heerlijker dan de laatste herfstzonnestralen mee te pakken in Toscane?! Deze gedachte kwam in ons op, tijdens het uitpakken van de koffers afgelopen zomer. We hadden een hele fijne vakantie achter de rug… maar fantaseerden ook al weer over een nieuwe trip. Waarom niet weer eens naar het geliefde Toscane met z’n twee? Even een paar dagen er tussenuit.

Zo gezegd, zo gedaan! In de herfstvakantie vlogen wij naar Pisa voor een korte break. Omdat we maar vijf dagen te besteden hadden en Toscane zoveel te bieden heeft, kozen we ervoor om vanaf de luchthaven meteen een auto te huren. Dit gaf ons vanaf het eerste moment een optimaal vrijheidsgevoel en de mogelijkheid om op eigen gelegenheid prachtige, voor ons soms nog onontdekte, plekjes te bezoeken.

zwemmen

Onze uitvalsbasis in deze dagen was Agriturismo Diacceroni. Een prachtige plek in de heuvels nabij Volterra.

land
boeren

Vanuit de Bed & Breakfast van deze biologische boerderij vertrokken we elke ochtend met een goed gevulde buik en schoven we ’s avonds aan voor een heerlijke maaltijd. Veel van de producten, lees: pasta (saus), wijn, jams en olijfolie, worden hier zelf gemaakt.

bomen

Naast dat deze accommodatie alle luxe biedt voor een onbezorgde tijd, bevindt het zich geografisch gezien op een zeer gunstige plek. Diacceroni ligt midden in de driehoek tussen Florence, Pisa en Siena. Ideaal voor dagtripjes door wijngebieden, naar gezellige dorpjes en leuke Toscaanse steden.

Hier volgen de highlights van de door ons gemaakte dagtrips:

Lucca

Lucca1

Natuurlijk al eerder door ons aangedaan, maar hier waren we zeker nog niet uitgekeken. Bij het opdoemen van de stadsmuren begon het alweer te kriebelen.

Tip: wandelen op de stadsmuur

wandelen

Heerlijk ontspannen in het herfstzonnetje, een wandeling van ongeveer 4 kilometer. Om je heen een gezellige drukte aan joggers, fietsers en andere wandelaars.

botanisch

Vanuit deze wandeling kun je makkelijk uitstapjes maken naar de smalle straatjes met boetiekjes of bijvoorbeeld de botanische tuin.

Tip: Ristorante Allabona

eten

Leuke plek om te lunchen. Typisch Toscaanse gerechten van hele goede kwaliteit. Maar wat deze plek echt bijzonder maakt: wanneer we klaar zijn met de maaltijd worden alle etensresten, placemats en zelfs het servies (van biologisch afbreekbaar materiaal) verwerkt als organisch afval. Hierdoor eindigt alles in vruchtbare compost. Super concept!
 

toren
bekende plein

Chianti-streek:

streek

Een prachtige streek waar autorijden geen straf is.

Tip: Greve in Chianti

Een gezellig dorp midden in de Chianti-streek waar in het weekend markten plaats vinden op het centrale plein. Op zaterdag de warenmarkt en op zondag een antiekmarkt. We vonden op de markt wijnen onder dikke lagen stof en Toscaans aardewerk.

vlees

Het plein is omringd door loggia’s (overdekte terrassen) met restaurants en bars. Heerlijk om even een ijsje of drankje te nuttigen. Loop ook eens binnen bij Antica Macelleria Falorni; een slager gelegen op het centrale plein. Bij binnenkomst komt de geur van vele verschillende vleeswaren je tegemoet.

kaas

Als je dan toch binnen bent, ga dan ook even de kelder in. Hier liggen veel soorten pecorino kazen te rijpen.

kelder

Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan is Le Cantine di Greve in Chianti een absolute must. Een groots wijnhuis waar je zo’n 150 wijnen kunt proeven en kopen. Koop een winecard en geniet van de vele soorten wijn.

Tip: Monteriggioni

monte1
monte2

Een klein middeleeuws plaatsje dat is omsloten door stadsmuren. Op zondag vond daar de heilige optocht plaat inclusief fanfare.

fanfare
plaats

Vanaf de stadsmuren genoten we van de ondergaande zon en een prachtig uitzicht over het plaatsje en over de Chianti-streek.

Montepulciano

winkels
boog

Een heerlijk stadje met veel leuke winkeltjes en wijnkelders. Door al die leuke plekjes kwamen we in tijdsnood en hebben we niet eens het centrale plein bereikt.

Tip: Maledetti toscani vintage store

vintage

Een winkel met een uniek concept: je koopt een kleidingstuk, kiest een vintage label en deze wordt vervolgens in de winkel op jouw kledingstuk genaaid. Zo ontstaat een uniek kledingstuk. Handmade in Italië!

Tip: San Biagio

kerk
kerk2

Net buiten Montepulciano staat de bedevaartskerk San Biagio. Dit gebouw, waar een cipressenlaan heen voert, verwonderde ons opnieuw. Prachtig!

huurauto

Veel gezien, veel gedaan. Een huurauto was voor ons een echte must. Wil je ook het gemak en de vrijheid van een huurauto? Sunny Cars heeft een goed concept: geen extra verzekeringen afsluiten, geen verborgen kosten en geen gedoe ter plaatse.

Ohja, wil je bij aankomst op de luchthaven meteen in jouw huurauto stappen? Kies voor de express service van sunny cars. Met deze service heb je voorrang bij het ophalen van de huurauto. Dankzij online registratie vooraf ligt het huurcontract al ingevuld klaar en hoeft deze ter plekke alleen nog ondertekend te worden.

We hebben genoten van zorgeloos rondtoeren in Toscane dat ons opnieuw heeft verrast.

Bij thuiskomst rijst de vraag: wanneer weer?

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…