Zoek & boek

5 Manieren om te genieten van de lente in Toscane

Toscane en lente. Een geweldige combinatie!

Er is geen betere tijd te bedenken om Toscane te bezoeken dan het voorjaar. Iedereen heeft dan zin om naar buiten te gaan, te genieten van het buitenleven, de warmere temperaturen en de langere dagen.

Toscane en lente. Een geweldige combinatie! Ik heb een lijst gemaakt met een top 5 van de dingen in het voorjaar in Toscane die je echt niet mag missen.

De prijzen van de accommodaties zijn nog lekker voordelig. De musea lijken nog geheel verlaten en je hoeft geen uren in de rij te staan zoals midden in de zomer.

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om Toscane juist in het voorjaar te bezoeken.

Als je hier voor de eerste keer komt, is er zoveel te zien, te doen en te beleven, dat zelfs een extra lang verblijf niet genoeg zou zijn.

Ik heb een lijst gemaakt met een top 5 van de dingen in het voorjaar in Toscane die je echt niet mag missen.

Als je genoeg tijd hebt, kun je natuurlijk nog veel andere dingen doen, maar deze tips zijn in het bijzonder gekoppeld aan een bezoek aan Toscane in de lente.

1. Geniet van het buitenleven in Toscane

Hoog bovenaan mijn lijstje staan buitenactiviteiten.

Ontspannen onder de Toscaanse zon (wanneer het weer dit toelaat uiteraard) is iets dat perfect past bij de lente.

Het eerste dat bij me opkomt wanneer ik denk aan het voorjaar is een veld vol bloemen. Wellicht is het een soort instinctieve associatie tussen dit seizoen en de herleving van de natuur.

Al die verschillende kleuren en geuren van de bloemen vrolijken me echt op na een lange winter.

buiten

Als ik tijdens dit seizoen in Toscane ben, ga ik altijd eerst naar een van de vele parken en botanische tuinen.

Ik kies dan bijvoorbeeld een van de natuurparken in Maremma of San Rossore in de provincie Pisa. Of een van de sculptuurparken (bijvoorbeeld het Chianti Sculpture Park, de Tarot Garden in Maremma of Pinocchio, gelegen in Collodi in de provincie Pistoia, dat bekend is om de meest beroemde houten pop ooit).

Toscane is rijk aan plaatsen waar de natuur perfect aansluit bij de kunst. Deze creaties zijn zo fascinerend dat het vrijwel onmogelijk is om ze te beschrijven.

Wil je genieten van een adembenemend panorama dat schittert vanwege de schoonheid en de kunst, dan hoef je enkel even omhoog te klimmen aan de zijkant van een berg.

Ik bedoel dan de Apuaanse Alpen.

apuaanse

Je zult versteld staan van een prachtig uitzicht vanaf de top van Toscane als je de Alpen ziet die daar al eeuwenlang rotsvast blijven staan. Je zou bijvoorbeeld van Gallicano naar Monte Forato kunnen klimmen.

Florence, Siena, Lucca (binnen de muren), Pisa, Abetone en de Apuaanse Alpen: al deze locaties bezitten kleurrijke, sprankelende botanische tuinen een triomf van de natuur en in de lente zeker een bezoekje waard.

Abetone… deze plaats doet me ineens denken aan een andere spannende activiteit; bergaf de heuvel af fietsen langs een prachtige natuur en heerlijke paden… enkel geschikt voor mensen die zeer veel spanning en avontuur zoeken!

2. Thermale baden: relax midden in de natuur

Het tweede punt op onze lijst is ook een buitenactiviteit : genieten van de thermale bronnen. In Toscane kun je hiervan genieten zonder te betalen. Dit is de Italiaanse regio met het grootste aantal thermale baden en natuurlijke waterafzettingen.

Ook de overdekte baden bieden genoeg mogelijkheden voor alle budgetten. Heb je zin in zo’n warm, geneeskrachtig bad? Houd er dan wel rekening mee dat je achteraf wat zult stinken!

thermaal

Saturnia en Petriolo zijn de meest bekende en de grootste natuurlijke warmwaterbronnen in Toscane. Maar je hebt bijvoorbeeld ook San Casciano dei Bagni, Bagno Vignoni (beide in de provincie Siena) en Bagni San Filippo waar je geheel gratis kunt genieten en ontspannen. En dat alles te midden van het betoverende Toscaanse landschap.

Natuurparken, thermale baden en outdoor activiteiten zijn prima tijdsbestedingen wanneer je wilt genieten van het buiten zijn.

Maar hoe zit dat met de zee?

Het water is uiteraard nog niet warm genoeg om te gaan zwemmen (al is dat afhankelijk van wat je bent gewend. Voor de lokale bevolking is het in elk geval te koud).

De stranden zijn meestal verlaten, dus heerlijk om hier helemaal alleen een poosje te verblijven.

verlaten

De laatste tijd zijn paardrij excursies op het strand heel populair geworden, vooral in Maremma waar de paardencultuur nog heel duidelijk aanwezig is. Ook in het gewone dagelijkse leven. Denk maar eens aan bijvoorbeeld de schaapherders en de cowboys die verleden en heden met elkaar verbinden.

3. Cultuur : exclusieve kansen om private ruimtes te bezoeken

Ieder jaar organiseert de FAI (Fondo Ambiente Italiano), alleen in de lente, Spring FAI Days.

De Italiaanse Nationale Trust is een non-profit organisatie die natuurlijke en artistieke plaatsen in Italië beschermt, restaureert en renoveert. De meeste van deze plaatsen zijn over het algemeen gesloten voor publiek. Dit voorjaar worden de FAI Days gehouden in het weekend van 19 en 20 maart.

Heel wat verborgen natuur,- en kunstschatten door heel Italië worden dan opengesteld voor het publiek. Het gaat hierbij ook om kerken, kastelen, villa’s, natuurlijke wandelpaden en nog veel meer.

4. Culinaire hoogstandjes in de Toscaanse lente

Kan het culinaire aspect ontbreken in onze top 5? Absoluut niet!

wijnvelden

Je vindt in de lente diverse culinaire festivals in Toscane. Vooral in maart kun je genieten van de zogenaamde ‘Sagre’.

De twee belangrijkste evenementen op wijn,- en voedselgebied zijn de Mostra del Chianti in Montespertoli en Cantine Aperte, een weekend dat in heel Italië wordt gehouden en is georganiseerd door de Nationale Wijn Beweging.

Beide zijn zeker meer dan de moeite waard. Wanneer je niet wilt wachten op deze evenementen in mei, er zijn in de tussentijd nog genoeg interessante alternatieven.

Door de hele regio zijn veel typische Toscaanse producten te proeven, te bekijken en te koop.

Al zin in een culinaire reis om zo allerlei Toscaanse specialiteiten te ontdekken?

Je zou kunnen beginnen in Mugello, een festival dat is gewijd aan wilde zwijnen. Je vindt daar bijvoorbeeld verse handgemaakte pasta gevuld met vlees of ricotta en spinazie. De gastheer is Sagra del Cinghiale and Tortello.

Vervolgens ga je naar Chianti voor de Sagra delle Frattaglie waar je allerlei klassieke Toscaanse gerechten vindt.

Andere interessante opties zijn onder andere Volterra, met zijn Sagra del Tartufo Marzuolo. Of Arezzo, met “A Cena con il produttore”.

Tot eind maart worden in heel veel restaurants in de regio speciale diners georganiseerd waarbij je kunt genieten van typische Toscaanse producten en dat gecombineerd met lokale wijnen.

Wijnproducenten zullen op verschillende tijden tekst en uitleg geven over het ontstaan van de wijnen. Mis dit niet, maar geniet van deze exclusieve culinaire hoogstandjes. Het buitenleven maakt tenslotte hongerig. Het is wel noodzakelijk om even te reserveren.

5. Domenicalmuseo…gratis cultuur voor iedereen!

Last, but not least: geniet van de gratis opening van staatsmusea en ontdek archeologische opgravingen. Dit wordt georganiseerd door heel Toscane en geheel Italië op iedere eerste zondag van de maand.

Dit initiatief komt van de MiBAC’s (Italiaanse ministerie van Erfgoed en Culturele Activiteiten) en is vooral opgezet om mensen bewust te laten worden van het culturele erfgoed van Italië.

Dus, wat denk je? Al een keus gemaakt uit de top 5? Waarmee begin jij? Al een favoriet als het gaat om voorjaar in Toscane? Deel gerust je reacties hieronder. Laat ons alles weten over je ervaringen en geniet!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…