Zoek & boek

In de winter naar de Toscane? Voor wie van verrassingen houdt!

Wie ooit Toscane bezocht heeft, zal zeker terugkeren. De, voor velen, mooiste regio van Italië heeft zoveel te bieden dat je niet in één vakantie kunt zien en beleven. Maar om nou in de winter naar Toscane af te reizen? Hoe verrassend zal het dan niet zijn om deze regio eens met andere ogen te bekijken. Hieronder 5 goede redenen om in de winter naar Toscane op vakantie te gaan.

Wintersport

winter

Waar je wellicht nog nooit bij stil gestaan hebt, is dat je in Toscane niet alleen mooie heuvels, maar ook bergen vindt. Wintersport in de Toscane is dus eigenlijk helemaal zo gek niet. Bijkomend voordeel is dat dit niet algemeen bekend is en dat het er dus niet zo druk is als op de bekende wintersportplekken.

Op minder dan anderhalf uur rijden van het prachtige Firenze (Florence) vind je de hellingen van Abetone, waar moderne liften en hellingen voor alle niveaus te vinden zijn. Toegegeven, je zit hier niet op duizelingwekkende hoogten, zoals in de Zwitserse Alpen, maar de uiterst concurrerende prijzen, in combinatie met de kwaliteitsservice, maken dit een geweldige optie voor liefhebbers van wintersport.

Meer dan 50 kilometer aan skipistes, meer dan 20 liften en pieken die bijna de 2.000 meter bereiken. En denk nou maar niet dat je hier niet ook van de après-ski kunt genieten.

Startende wintersporters kunnen misschien beter iets verder naar het zuiden, naar de Val d’Orcia gaan. In de regio rond de Monte Amiata kun je heerlijk skiën en wandelen met sneeuwschoenen. Mede dankzij de kleinere schaal is dit de juiste plek voor beginners om die ‘glibberige hellingen’ uit te proberen.

Uitgerust voor alle niveaus, vind je hier meer dan 10 km aan skipistes, 2 stoeltjesliften, 10 sleepliften en 2 langlaufloipes. Behalve skiën of langlaufen, kun je hier tevens wandelingen met sneeuwschoenen of tochten in sneeuwscooters maken.

Natuurlijk is er ook gedacht aan de snowboarders. Vertel je na thuiskomst over die prachtige wintersportvakantie in Toscane, zal in eerste instantie iedereen met ongeloof reageren. Totdat ze de foto’s van een zeer geslaagde vakantie zien.

Gewoon genieten

genieten

In de winter is er bij lange na niet zoveel toerisme als in de lente of zomer. Je kunt ongestoord op een terras zitten of lekker binnen, met een kopje koffie, en naar voorbijgaande mensen kijken. Je kunt een rit door de nu zo andere natuur maken en genieten van de heuvels en prachtige steden.

Met wat geluk maak je een foto van Florence in de sneeuw of van de besneeuwde daken van San Gimignano. Probeer eens de winterse keuken, die mogelijk nog verrassender is dan de uitmuntende keuken die je in de zomer hebt leren kennen.

Of laat je eens verrassen door iets wat toeristen bijna nooit zien. De monumenten in de Toscaanse steden zijn vaak verlicht. In de zomer, bij de lange dagen, valt dit zowat weg. Maar nu de dagen korter zijn, kom je in de avonduren deze hotspots tegen.

Daarnaast is de winter dé tijd om een museum te bezoeken. Nu eens niet overstroomd door mensen, kun je alle tijd nemen om van de schoonheid te genieten die de Italiaanse kunst biedt.

Of wat te denken van een concertbezoek? Neem vooraf een beetje tijd om te surfen en je zult zien wat er alles aangeboden wordt. Artiesten, operazangers en muzikanten van wereldfaam zorgen voor wervelende shows en prachtige opvoering.

De rust, die geheel andere wereld, het genot van de plaatselijk keuken en de prima wijnen, biedt daarnaast alle kans op een romantisch weekend.

Carnaval

feesy

Niet alleen in het zuiden van ons land wordt volop het einde van de donkere dagen gevierd. Ook in Italië kent men Carnaval. De straten van de steden en dorpen zijn rijkelijk versierd, overal is er muziek, feest, gezelligheid en mensen die het leven volop genieten.

Je zult verbaasd zijn over de prachtige kostuums, de schitterende maskers en het opgetogen zijn van de bevolking. Wie hiervoor open kan staan, zal zich al snel terugvinden in de feestende massa.

Dit is trouwens ook de tijd om van de ‘fritelle’ te genieten. Deze heerlijke kleine gefrituurde lekkernijen zijn precies de juiste reden om een sagra te zoeken en mee te doen aan de winterpret. Zowel het stadje Lupicciano in de buurt van Pistoia als Montefioralle, net buiten Greve in Chianti, is beroemd om hun sagra’s.

snoep

Een ander favoriet snoepje dat de plaatselijke patisserieën vult (en normaal gesproken alleen in deze periode verkrijgbaar is) is “cenci”. Hoewel ze worden geleverd met een keur aan variëteiten en namen, is het concept hetzelfde: gefrituurd deeg bestrooid met suiker.

Een tweede bijzondere belevenis is de Kerstmarkt. De wijze waarop Italië zijn Kerstfeest viert, is zo anders dan wat wij gewend zijn. Het overdadige, de lekkernijen en, vooral niet te vergeten, de schitterende kribbes die aangeboden worden, maken van de Kerstmarkt een bezienswaardigheid. Neem vooral de tijd en ga eens naar de kribbes in de kerken kijken. Dit zijn soms echte kunstwerken.

Shoppen

winkelen

Laten we eerlijk zijn. Wie komt er nu op het idee om, in de winter, een weekje naar Toscane te reizen om te shoppen? Toch is dit een absolute must tijdens de wintermaanden.

De winter is de tijd van de uitverkoop. De prijzen zijn veel lager en het oh zo belangrijke Italiaanse woord SALDI vind je op ieder winkelraam. De winterverkoop – saldi – start in januari en de prijzen zijn drastisch gedaald.

Hoewel je nog steeds naar de outlet-winkels kunt gaan, zul je merken dat de kleinere winkels en speciale boetiekjes in de stadscentra zeer concurrerend hun waar aanbieden.

Wel geldt: “Wie het eerst komt, het eerst maalt”. Met name de lokale bevolking kent de data van de uitverkoop uiteraard ook en zal nu haar slag willen slaan. Het is daarom zaak om op tijd hier aanwezig te zijn.

Jezelf verwennen

warmwater

Na het feesten, het shoppen of de winterpret is het tijd om rust te nemen. Gelukkig vind je overal in Toscane warme bronnen.

Van het noorden tot het zuiden vind je hoogwaardige spa’s waar je je kunt laten masseren, modderbaden kunt nemen of kunt genieten van warm bronwater dat opborrelt om de vermoeide spieren weer op te frissen. Dat varieert van overdekte spa’s tot buitenzwembaden die bijna allen hun water van ver onder de oppervlakte halen.

Na zo’n weldaad voor het lichaam, kan natuurlijk de innerlijke mens niet vergeten worden. Gelukkig staat Toscane garant voor een heerlijk diner.

Tot slot nog twee hele leuke tips. Geniet van een dagje truffeljacht of verken de wijnmakerijen in Montalcino. In februari vindt hier het zogenaamde “Brunello Crossing” -evenement plaats. Twee dagen lang krijg je rondleidingen door wijnmakerijen in de omgeving.

Niet missen, want dit is de tijd dat de nieuwe Brunello di Montalcino wordt geopend.

Zoals je ziet, zelfs in de winter kom je in de Toscane gewoonweg tijd te kort. Dus, waarom nog langer wachten?

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…