Zoek & boek

Vakantie vieren en leren koken in Toscane

Vind je koken leuk? En ligt jouw hart ook in Toscane? Dan zijn deze beide passies heerlijk te combineren. Terwijl je op vakantie bent in jouw favoriete regio van Italië, kan je op verschillende plekken kookworkshops volgen. Leren koken op z’n Toscaans, zullen we maar zeggen. Vind je het eten zalig, maar laat je het liever door een ander doen (je bent toch op vakantie…) dan zijn er ook mogelijkheden om een foodtour te doen!

Toscaans eten

eten

De Toscaanse keuken is eenvoudig en innemend. Heerlijke gerechten worden gemaakt van maar enkele ingrediënten. Wild is hier populair, maar ook de runderen leven hier in het wild in Maremma en Val di Chiana. De bekendste koeienrassen die voor het vlees zorgen in Toscane heten dan ook Chianina en Maremmana. Op het menu staan hier meestal wit vlees en wild. Maar ook ganzen, duiven, konijnen en kippen zijn hun leven hier niet veilig. In koude gerechten wordt vaak varkensvlees verwerkt.

Pane Toscano is zoutloos brood en is uniek in heel Italië. Dit zoutloze brood wordt in traktaties gebruikt.

kommetje eten

Natuurlijk vind je hier ook visgerechten met bijvoorbeeld kabeljauw. De caciucco is een soep met vis en schaaldieren. En dan mag je natuurlijk ook de echte Toscaanse wijnen niet vergeten.

Workshop koken

Zelf deze heerlijke gerechten leren koken is natuurlijk fijn, zeker als het ook nog eens gebeurd in Toscane zelf. Want wie anders, dan een lokale Toscaanse kok, kan je dit beter leren? Er zijn diverse mogelijkheden om tijdens je vakantie een workshop koken te volgen. Hierbij een aantal ideeën wat je zou kunnen gaan doen.

Pizza en ijs

rollen

In Florence is er de mogelijkheid om zelf, op de traditionele Italiaanse manier, ijs en pizza te maken. Deze workshop duurt drie uur, waarbij je ook meer te weten komt over de geschiedenis van het Italiaanse eten en natuurlijk wordt er ook nog heerlijk gegeten van de eigen creaties.

Er is een Engelstalige gids bij aanwezig. Het leuke is dat ook kinderen mee kunnen doen en je kunt er dus een gezellig familie-uitje van maken. Door het leren van de traditionele manier van deeg rollen en hoe je bijvoorbeeld een heerlijke tomatensaus maakt, zal je hier ook thuis nog profijt van hebben. Jouw pizza zal voortaan veel ‘echter’ smaken!

En dan de kennis die je opdoet over ijs. Met heerlijke proeverijen van de verschillende smaken! Lekker….

Winkelen, koken, eten….

winkelen

Een zeer uitgebreide cursus in Florence, maar daardoor wel heel compleet. Ga eerst met elkaar op stap naar de markt om de ingrediënten voor het eten te kopen. Deze producten ga je vervolgens verwerken in de heerlijke Toscaanse gerechten en uiteraard mag je daarna ook nog eens al dit lekkers zelf opeten. Hoe compleet wil je het hebben?

Na ongeveer 5,5 uur neem je afscheid met een echt certificaat in handen!

Leren koken in San Gimignano

leren koken

Les krijgen van een professionele chef-kok en zo ontdekken hoe de tradities in Toscane zijn op dit gebied. Vier uur lang bezig zijn met eten maken én het opeten natuurlijk.

Je leert hier meer over de geheimen van de Toscaanse keuken. Je kunt hierbij denken aan het maken van pasta en verschillende crostini. Deze leuke cursus is ook voor kinderen ouder dan acht jaar geschikt. Je moet wel goed ter been zijn, want je zult even moeten klimmen naar de locatie…

In een villa aan de slag

In Lucca ga je aan de slag in een heuse villa. Deze heerlijke kookles is eenvoudig van opzet: koken, eten en mensen ontmoeten. Op een traditionele manier ga je ook hier aan de slag met Toscaans eten en vervolgens nuttig je de lunch of het diner in deze schitterende villa op de heuvels van Toscane. Lorenzo heeft niet alleen passie voor het koken maar ook voor zijn gasten, dus gezellig zal het zeker worden.

Er wordt gekookt met producten van de lokale markt. Daarom zal het per seizoen verschillen wat er wordt bereid.

Niet zelf koken, maar wel proeven!

Zo op vakantie wil je gewoon lekker genieten en niet zelf aan de slag? Maar je wilt weleens meer weten en proeven van deze heerlijke keuken? Dan kan een foodtour een idee zijn. Meestal worden deze gecombineerd met het proeven van de lokale wijnen. Heerlijk toch?

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…