Zoek & boek

Val di Cornia natuurparken; Paradijs voor de buitenmens

In het meest zuidelijke puntje van de provincie Livorno, tegenover het eiland Elba, ligt de Val di Cornia. Dit schitterende stukje Toscaanse kust is een relatief onontdekt paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuur en eeuwenoude geschiedenis.

De Val di Cornia wordt niet voor niets wel eens de “Tuin van Toscane” genoemd. Eén van de beste manieren om zowel te genieten van de wonderschone omgeving als de betoverende geschiedenis van de regio te leren kennen is aan de hand van het uitgestrekte parkensysteem.

Deze verzameling van zes prachtige natuurparken, inclusief verschillende musea en archeologische opgravingen, wordt beheerd door een semi-publiek bedrijf onder de naam Sistema dei Parchi della Val di Cornia.

De Val di Cornia heeft als regio ontzettend veel te bieden, van agri-toeristische uitstapjes en ontelbare restaurantjes die de lokale ingrediënten eer aan doen tot de mysterieuze overblijfselen van de Etruskische bewoners van duizenden jaren geleden en pittoreske dorpjes als Bolgheri, Suvereto, en San Vincenzo.

In dit artikel willen we ons vooral concentreren op de schoonheid die het Sistema dei Parchi della Val di Cornia te bieden heeft voor natuurliefhebbers en geschiedenisfans.

De Toscaanse kust in al haar schoonheid

huisje

Eén van de populairste kustplaatsen in de Val di Cornia is het pittoreske dorpje San Vicenzo, dat vooral in de zomermaanden relatief veel toeristen aantrekt. In het zuidelijke deel van dit gebied, tussen Campiglia Marittima en Piombino, ligt het Parco Naturale Costiero di Rimigliano, één van de mooiste kustparken van Toscane. Dit park omvat meer dan zes kilometer aan grotendeels ongerepte kust van waar Elba kan worden gezien in de verte. De Via della Principessa doorkruist dit hele gebied en is de enige route waarop auto’s toegelaten zijn. Aan deze weg liggen vier ingangen tot het kustgedeelte van het park die ook het begin van verschillende wandelpaden markeren.

Alhoewel dit stuk kust de laatste jaren aan populariteit onder wandelaars en toeristen heeft gewonnen, zal je hier maar weinig bebouwing en andere baduitrustingen vinden. Er zijn echter wel publieke toiletten en douches geplaatst op meerdere plekken, en verspreid over het hele park zijn er verschillende aangewezen picknick-zones. Zeker in de lente en de zomer, wanneer de omliggende heuvels van Monte Calvi zorgen voor een mild klimaat en rustig water, zijn er weinig plekken die meer geschikt zijn voor een heerlijk dagje aan het strand.

Voor de sportievelingen is er in het Rimigliano-park ook een zogenaamd fitness-pad aangelegd, bestaande uit 18 punten. Bij ieder punt bevindt zich een zone die is uitgerust voor het uitvoeren van specifieke fitness-oefeningen die worden uitgelegd aan de hand van handige bordjes in vier talen. Dit pad begint bij ingang 4, op de kruising van de Via della Principessa en de Via del Lago, en is gratis toegankelijk voor iedereen.

strand

Het andere kustpark van de Val di Cornia is het Parco Naturale Costiero della Sterpaia, een gebied van ongeveer 300 hectare in de buurt van de stad Piombino, gelegen aan het einde van het schiereiland Massoncello, recht tegenover Elba. In vergelijking met het Parco di Rimigliano is het Parco della Sterpaia iets meer ontwikkeld op het gebied van vrijetijdsgelegenheden en andere services. Als gevolg hiervan is dit park ook een stuk drukker, zeker tijdens het hoogseizoen. De stranden en bijbehorende gelegenheden zijn ook geschikter voor families met (kleine) kinderen, aangezien de stranden wat meer verzorgd zijn voor commercieel gebruik en het water op veel plekken redelijk ondiep is.

Naast een ideale plek voor strandvakanties is het Parco Naturale Costiero della Sterpaia ook een uitstekende spot voor wandelaars. Naast de aangename kustlijn bevat dit park een groot bosrijk gebied met een grote variëteit aan bebossing, waaronder hele oude eikenbomen en eucalyptusbomen. De paden die van de Via della Principessa naar de stranden leiden zijn niet alleen perfect te betreden voor wandelaars en fietsers, maar ook voor mindervaliden. Daar komt nog bij dat de paden op verschillende plekken zijn uitgerust met publieke toiletten en overdekte rustplaatsen, wat het familie-vriendelijke karakter van dit park nog maar eens benadrukt.

Wandelingen door het heden en het verleden

verledenheden

De Val di Cornia heeft echter een stuk meer te bieden dan mooie stranden en indrukwekkende kustlijnen. Zo maken, bijvoorbeeld, meer dan 6.000 hectare land in de Toscaanse provincies Grosseto en Livorno deel uit van het Parco Interprovinciale Forestale di Montioni. Het uitzicht van dit heuvelachtige gebied wordt grotendeels bepaald door de uitgestrekte steeneikbossen en de kans is groot dat je tijdens een wandeling door het park oog in oog komt te staan met enkele van de vele wilde dieren die er wonen, waaronder herten, vossen, en wilde varkens.

De regio staat ook al eeuwenlang bekend als het thuis van hele generaties herders, jagers, houthakkers, en kolenbranders. De sporen die door de eeuwen heen zijn achtergelaten in dit park dateren soms terug tot de tijd van de Etrusken, de originele bevolking van Toscane voordat het Romeinse Rijk begon te bloeien. Zo zijn de thermale baden van Montioni (le Terme de Montioni), de ruïne van het kasteel Montioni Vecchio, en de overblijfselen van de Pievaccia, een toren uit de 13de eeuw die lange tijd dienst heeft gedaan als gebedsruimte voor mensen uit de regio, zeker de moeite waard om te bezoeken als je in het Parco di Montioni bent. Daarnaast zijn de aluinen steengroeven indrukwekkende bewijzen van economische activiteiten in deze regio uit andere tijden.

Temidden van deze steengroeven bevindt zich de nederzetting Montioni Nuovo, welke ooit is gesticht door de Prins en Prinses van Piombino, Felice en Elisa Baciocchi, de zus van Napoleon Bonaparte. Zeker voor gemotiveerde wandelaars is deze plek het bezoeken waard, want van hieruit begint één van de mooiste wandelpaden van de regio, genaamd de Poggio Saracino. Na te zwerven tussen de overblijfselen van de gebouwen uit de Napoleontische tijd en de omliggende grotten leidt dit pad wandelaars door een dicht eikenbos naar Casa Saracino, een panoramisch uitkijkpunt met fantastische uitzichten over de Middellandse Zee. Zowel langs dit pad als de vele andere wandelpaden, die overigens in veel gevallen ook te paard kunnen worden afgelegd, liggen verschillende plekken om uit te rusten en te picknicken.

begdorp

In hetzelfde gebied als het Parco di Montioni ligt het Parco Forestale di Poggio Neri, een ongerept bos in de Toscaanse heuvels, vlakbij het oude dorpje Sassetta. De naam van het park is afkomstig van het feit dat dit gebied lang geleden het thuis was van de carbonai, de lokale kolenbranders die houtskool maakten van het hout uit het bos. Het Museo del Bosco (Museum van het Hout) werd opgericht als herinnering aan de leefwijze van de vroegere bewoners van de regio en om bezoekers een glimp te geven van deze geschiedenis. Een bezoek aan dit museum bestaat uit het volgen van een pad dat je langs verschillende belangrijke punten uit het leven van de kolenbranders leidt, waaronder een hut, een oven, en een houtskoolstapel.

Een paradijs voor archeologen

vogels

Als een bezoekje aan het steenkolenfestival van Sassetta je al aanspreekt, dan zul je de archeologische sites en parken van de Sistema dei Parchi della Val di Cornia helemaal fascinerend vinden. Het Parco Archeologico di Baratti e Populonia, gelegen aan de Golf van Baratti in Piombino, maakt al sinds 1998 deel uit van het Toscaanse parkensysteem en is bijzonder omdat het de overblijfselen van de Etruskische stad Populonia omvat, één van de belangrijkste steden uit het Etruskische tijdperk en de enige stad uit die periode aan de Toscaanse kust.

In dit park kan je enkele van de best bewaarde structuren en bouwwerken uit de IJzertijd vinden, waaronder een acropolis, dus de oude stad zelf, en twee necropolissen, de tomben van de Etrusken. Onder andere de in de rotsen gebeitelde kamers en graven geven een indrukwekkend beeld van hoe de Etruskische samenleving er destijds moet hebben uitgezien. Zeker de tombes zijn een schat aan informatie voor archeologen gebleken, met dank aan de vele persoonlijke items, vazen, en wapens die in de tombes werden teruggevonden. Veel van deze ontdekkingen staan tentoongesteld in het Museo Archeologico del Territorio di Populonia in Piombino. Via de vele wandelpaden in dit gebied zal je ook structuren uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen tegenkomen, waaronder het diep in de bossen verstopte Monastero de San Quirico. Op deze manier ontvouwt de rijke geschiedenis van de regio zich voor je ogen.

Tenslotte behoort ook het Parco Archeominerario di San Silvestro tot het Sistema dei Parchi della Val di Cornia. Dit gebied van ongeveer 450 hectare geeft een unieke indruk van de ontwikkeling en het belang van de mijn- en metallurgische industrie in deze regio, van de tijd van de Etrusken tot aan de dag van vandaag. De begeleide tours van de groeven en de omgeving, die over het algemeen beginnen in het Museo dell’Archeologia e dei Minerali, zijn een echte aanrader. Op deze manier wordt je door een echte mijn geleid waar over de evolutie van de industrie in de regio wordt verteld, voordat je bij het Museo delle Macchine Minerarie (Museum van Mijnwerktuigen) en het Museo del Minatore (Museum van Mijnwerkers) aankomt.

De tour door het Parco Archeominerario eindigt in het deel van de mijnen dat tegenwoordig nog actief is en welke gebruikt wordt voor het crushen van kalksteen. Net als duizenden jaren geleden speelt dit gebied nog steeds een belangrijke economische rol in de Val di Cornia, en dit wordt op een prachtige manier naar voren gebracht in het Parco Archeominerario di San Silvestro.

Max Decimer

Hi, ik ben Max Decimer, zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf. Het werk houdt me redelijk bezig, maar wanneer ik even de kans heb probeer ik zoveel mogelijk hoeken van de wereld te zien, of die nou aan de andere van de wereld of op 15 minuutjes rijden liggen. Montepulciano is één van mij meest recente “ontdekkingen, vandaar dat ik zo nu en dan wat indrukken zal delen op ToscaneTips.nl.

max decimer
Max Decimer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…