Zoek & boek

Val di Cornia bezoeken: deze 5 plaatsen mag je beslist niet missen!

Een van de mooiste en relatief onbekende delen van Toscane is de Val di Cornia. Deze regio heeft als bijnaam de Tuin van Toscane en staat dan ook bekend om haar natuurschoon. Het gebied ligt een kilometer of 100 ten zuidwesten van Siena, tussen de steden Grosetto en Livorno.

De Val di Cornia ligt in de provincie Livorno en vorm een prachtig deel van de toch al schitterende kuststrook van Toscane. De geschiedenis van de menselijke bewoning in deze regio gaat zeer ver terug en er zijn dan ook her en der in de Val di Cornia opgravingen en andere historisch interessante plekken te bezoeken.

Niet alleen natuurliefhebbers maar ook de geschiedenisfanaten kunnen dus hun hart ophalen in deze schitterende regio. En ook als je niet bovenmatig geïnteresseerd bent in een van deze twee dingen kun je jezelf in de prachtige Val di Cornia wekenlang goed vermaken.

In dit artikel bespreken we een aantal plekken die je zeker moet bezoeken wanneer je in de Val di Cornia bent.

Piombino

piom

Met ongeveer 35.000 inwoners is de stad Piombino de grootste plaats in de dunbevolkte Val di Cornia regio. Vandaag de dag geniet de stad vooral bekendheid als havenstad met veerboten naar Elba en Corsica, maar de geschiedenis van de stad gaat eeuwen ver terug.

Al ver voor het begin van onze jaartelling werd er op de plek waar nu Piombino ligt een stad gebouwd door de Etrusken. De stad heette Populonia en was bijzonder omdat het voor zover bekend de enige grote stad was die door Etrusken aan zee is gebouwd. In de lange historie van Piombino heeft de ijzererts die rondom de stad veel in de grond te vinden is een belangrijke rol gespeeld. De naam van de stad heeft het dan ook te danken aan de metaalbewerking die hier ook tegenwoordig nog een belangrijke rol inneemt.

boogje

Uit de rijke geschiedenis van Piombino zijn een aantal prachtige gebouwen overgebleven. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de stadspoort met de naam Torrione Rivellino uit de dertiende eeuw en de kathedraal uit de veertiende eeuw. Als je meer over de Etruskische tijd te weten wilt komen is het museum Gasparri ook zeker een bezoekje waard.

populuonia

Ook het kasteel Rivollino en slot Populuonia moet je zeker niet overslaan tijdens het bekijken van Piombino. Het slot Populonia ligt op de plek waar de Etruskische plaats ooit heeft gelegen en vormt ook tegenwoordig nog een indrukwekkende plek. De ommuurde binnenstad van Piombino is een vesting die door de grote Leonardo da Vinci is ontworpen.

Wanneer je langere tijd in of vlakbij Piombino verblijft is een uitje naar het eiland Elba een aanrader. De overtocht vanuit Piombino duurt slechts 40 minuten en ook dit eiland heeft een hoop moois te bieden.

Sassetta

begendorp

Met slechts rond de 500 inwoners mag Sassetta gerust een klein plaatsje genoemd worden. Dit kleine inwoneraantal is echter absoluut geen goede graadmeter voor de schoonheid van het dorpje.

Het plaatsje is wat ons betreft een van de parels van de Val di Cornia regio en ligt prachtig bovenop een rots. De twee belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerk van Sant’Andrea en het kasteel in het midden van het dorp.

Rondom Sassetta ligt een fijnmazig netwerk van wandelpaden waarop je met gemak dagenlang prachtig door de natuur kunt wandelen. Voor mensen die op zoek zijn naar een schitterende bestemming voor een rustige vakantie in de natuur is een verblijf in de omgeving van Sassetta dan ook een echte aanrader.

Suvereto

steeg

Op de lijst met de mooiste dorpjes van Italië de zogeheten: I Borghi Piú belli d’Italia, staat een prachtig dorpje in de Val di Cornia regio genoteerd. Het dorpje heeft de naam Suvereto en ligt iets meer dan twintig kilometer ten noordoosten van Piombino.

De eerste vermelding van het dorpje is al in het jaar 923 gedateerd en van deze lange geschiedenis veel terug te zien in Suvereto. In het dorp zijn een aantal prachtige kerken te vinden waaronder de San Giusto en deChiesa Della Madonna di Sopra la Porta.

laporta

Ook het Pallazo Communie en het kasteel La Rocca Aldobrandeschi zijn het bekijken meer dan waard. Het kasteel ligt op het hoogste punt van de heuvel waar Suvereto op ligt en vormt dan ook het middelpunt van het dorpje. Het kasteel is op uitstekende wijze gerestaureerd en binnen de muren waan je jezelf eeuwen terug in de tijd.

Ook Suvereto ligt in een prachtige omgeving waar je heerlijk kunt wandelen.

San Vincenzo

water

Wanneer we het over strand in de Val di Cornia regio hebben mag de naam van het dorp San Vincenzo absoluut niet ontbreken. De stranden van San Vincenzo behoren tot de mooiste van Toscane en het is met ruim tien kilometer lengte ook nog eens enorm groot. Op het prachtige strand kun je her en der een ligbedje huren maar het is ook mogelijk om op je eigen handdoek te liggen.

Behalve het mooie strand heeft San Vincenzo ook een gezellig centrum met bars en nachtclubs. Voor wie een dagje wil relaxen en genieten aan de zee is San Vincenzo dus een ideale optie.

Campiglia Marittima

steen

Even ten westen van Suvereto ligt het eveneens schilderachtige plaatsje Campiglia Marittima. In dit gezellige dorpje kun je onder andere de ruïnes van het Rocca kasteel bekijken of het archeologisch museum in het Palazzo Pretorio bezoeken. Ook de Chiesa San Giovanni is een bezoekje waard.

In de omgeving van Campiglia Maritima vind je vele lood, zilver en kopermijnen en in het San Silvestro Archeologische Mijnpark kun je hier meer over te weten komen. Vanuit het centrum van de plaats gaat er regelmatig een gratis bus naar dit park. Verder kun je in de omgeving van Campiglia Maritima schitterend door de heuvels wandelen of mountainbiken.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Duomo (Kathedraal) van Florence bezoeken? Blikvanger van Florence

Een van de meest iconische gebouwen in Toscane is toch wel de Duomo Santa Maria del...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…