Zoek & boek

Vegetarisch eten in en uit Toscane

Toscane is je droom, maar hoe zit het met je eten als je als vegetariër naar deze prachtige regio wilt afreizen? Zit er niet in alle gerechten gewoon vlees? Is het eigenlijk wel te doen? Gelukkig wel!

Vroeger

Vlees is helemaal niet een standaard iets in Toscane! Ga je kijken naar de traditionele gerechten dan blijkt dat er heel veel bonen en groente te vinden is in de gerechten en juist geen vlees! De reden hiervoor was de arme bevolking, die zich simpelweg het vlees niet konden veroorloven. Brood, bonen, en vooral ook het opmaken van wat nog over was. En omdat ze echt wel weten hoe ze deze gerechten smaakvol moeten bereiden, is het dus gewoon smullen daar!

Vegetarische gerechten

Er zijn dus zeker vegetarische gerechten te vinden in restaurants en uiteraard kan je hier gewoon naar informeren. Verder zijn er op diverse plekken ook veganistische of vegetarische restaurants te vinden. Meer info hierover kan je vinden op sites als happycow.net.

Vegetarische gerechten uit Toscane

Wil je zelf aan de slag met gerechten uit Toscane die vegetarisch zijn? Dan hier een aantal voorbeelden:

Ribollita

Ribollita

Ribollita is een bonensoep met brood! Het wordt gemaakt van brood en veel groenten. Er zijn heel veel variaties in, dus een beetje de vrije hand mag je wel gebruiken… Dit gerecht stamt al uit de Middeleeuwen en is echt een ‘boerenrecept’. Van oorsprong werd het gemaakt van de overgebleven soep van de dag ervoor! Wat je er wel altijd in terug zult vinden zijn dus brood, bonen, kool en goedkope groentesoorten. Je vindt op internet lekkere recepten om thuis uit te proberen! In Florence schijnt het door praktisch ieder restaurant geserveerd te worden!

Pici Cacio e Pepe

Pici Cacio e Pepe

Een heerlijke spaghetti met kaas en peper. Eigenlijk is het niet echt Toscaans, maar Romeins. Cacio is in verschillende Italiaanse dialecten ‘kaas’. Pepe mag duidelijk zijn. Officieel wordt hier een vierkante spaghetti voor gebruikt, die door een mandoline gedrukt wordt. Vanwege het ontbreken van vet of room en dat soort zaken bij de bereiding van de spaghetti is het geen zware hap. Wil je het ook eens thuis proeven? Bij culy.nl vind je een recept die voor onze Hollandse keuken geschikt is om uit te voeren…

Panzanella

Panzanella

Panzanella is wel een echt origineel Toscaans recept. Zowel in Toscane als in Umbrië werd dit gerecht vroeger al gegeten. Het is een voorgerecht wat wel te vergelijken is met onze ‘broodpap’. Ook dit gerecht is eenvoudig wat betreft zijn ingrediënten en opnieuw is dit te danken aan de eenvoud van de arme bewoners van dit gebied. Ook bij dit gerecht was het de bedoeling dat hiermee de oude restjes nog gebruikt werden. Het oude brood wordt doordrenkt met gesneden tomaat. Voor de smaak voeg je basilicum en vinaigrette toe. Maar daarnaast kan je ook alle andere (Italiaanse) gerechten ‘opmaken’, zoals paprika of olijven. Het leuke aan dit koude gerecht is dat het tegenwoordig helemaal niet meer als voer voor armen wordt gezien. Chique restaurants serveren het net zo goed!

Fagioli all’Uccelletto

Fagioli all’Uccelletto

Hoewel dit gerecht vegetarisch is, is het feitelijk een bijgerecht en wordt het vaak met worst gegeten… Maar goed, dat kan je natuurlijk zelf beslissen! Het is een bonengerecht met, natuurlijk zou ik bijna zeggen, tomaten en knoflook. In Toscane is dit gerecht nog altijd populair en in veel restaurants dan ook te verkrijgen. Waar ik zelf woon, een dorp in Zuid-Holland, werden de inwoners vroeger bonenbuikers genoemd. Leuk om dan ook te lezen dat de inwoners van Toscane vroeger boneneters (Mangiafagioli) genoemd werden. Voelt toch een beetje als thuiskomen… 

In dit geval gaat het om witte bonen. Deze moet je op een zorgvuldige manier koken. De saus maak je apart van knoflook, gepelde tomaten, salie en naar smaak zout en peper. Lekker…. Dit keer het recept op zijn Italiaans, maar natuurlijk mag je ook kiezen voor een Nederlandse versie!

Andere recepten

Uiteraard is dit maar een kleine greep. Zeker met pasta valt heel veel te doen zonder vlees of andere dierlijke producten. Je kan zelf eindeloos variëren of je doet inspiratie op op het wereldwijde web. Wat dacht je bijvoorbeeld van smulweb.nl? Daar kan je echt je hart ophalen met heerlijke Toscaanse gerechten!

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een driedaagse culinaire reis door Toscane

Dat ‘eten’ centraal staat bij de Italianen moge duidelijk zijn! Gesmeerde boterhammetjes, belegd met kaas of...

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…