Zoek & boek

Vico Pancellorum: Het herontdekken van het oude Toscane

Een van de leukste uitstapjes is het te voet ontdekken van een van de vele onaangetaste middeleeuwse dorpjes diep verborgen in de bergen in Noord Toscane.

Vico Pancellorum, op 630 meter boven zeespiegel, is een mond vol en wordt in de volksmond Vico genoemd, Dit dorpje is een van de 25 middeleeuwse dorpen van de gemeente Bagni di Lucca maar heeft veruit de mooiste naam. Pancellorum zou zijn afgeleid van Panis Celorum, hemelsbrood, maar meer waarschijnlijk zou het woord panicellum verwijzen naar een bepaald soort gras dat in deze omgeving groeit.

Vico Pancellorum

Het dorp ademt oudheid uit en ligt op een grote rotsachtige bergkam aan de voet vande Lucchese Appennijnen. Vanuit elk straatje heb je een spectaculair uitzicht op de vallei beneden.

Zoals ook andere dorpen in Bagni di Lucca was Vico bijna met de grond gelijk gemaaktin 1343, in de dagen van hevige conflicten tussen Lucca en Florence. Nu is heteen gezellig dorpje met mooie huisje, kleine pleintjes, smalle straatjes, tweemiddeleeuwse kerken en een erg goed restaurant/bar.

Inmiddels hebben elf buitenlanders er een vakantiehuis gekocht, voornamelijk Noren, Schotten en Engelsen. Deze huizen zijn prachtig opgeknapt.

De Italiaanse voordeuren herken je direct. Er staan vaak plastic flessen met waterop de drempel bij de voordeur. Er gaan verschillende verhalen ten ronde wat de betekenis hiervan is. De een zegt dat ze geplaatst worden om mieren buiten te houden, de ander vertelt dat het een traditie is om zo het huis tegen boze geesten te beschermen maar de meesten mensen vertellen dat wilde katten danniet tegen de deur aan plassen. De meningen zijn ook daarover verdeeld of datwerkelijk helpt.

Er staan veel huizen te koop omdat de paar jongeren uit dit soort dorpen naar desteden vertrekken waar werk te vinden is. De oudere generatie sterft langzaam uit.

Het dorp bestaat uit twee delen. Het lager gelegen dorp en het hoger gelegen dorp, Alto genaamd. Het is door een goed berijdbare weg met elkaar verbonden maar je kunt ook wandelen via de oude mulettieri, (mulo betekent muildier) de vroegere muildierpaden. Deze oude voetpaden lopen dwars door de kastanje bossen en verbinden alle dorpen in Bagni di Lucca, in een omtrek van ongeveer de provincie Utrecht.

Zo liepen de bewoners in vroegere tijden van dorp naar dorp met hun handelswaar op de rug of met vol beladen muildieren over de steile bergpaadjes. De oudere generatie vertelt nog steeds graag over die zware tijden. Maar ze hebben er wel een goede gezondheid aan overgehouden. De mensen zijn vaak op hoge leeftijd nog fit en gezond. Velen bereiken een leeftijd van boven de honderd jaar.

Bij de ingang van het laagstgelegen dorp staat een oude romaanse kerk. Symbolische figuren staan gebeiteld in de deurpost. Het is mij een mysterie wat sommige afbeeldingen betekenen. Zoals een van de figuren een soort eerste versie van een boxershort draagt.

Het hoogstgelegen dorp heeft de mooiste uitzichten. Zicht op de bergen is altijd spectaculair. In de omgeving kan je prachtige bergwandelingen maken. Een daarvan is op loopafstand. Een pittige klim naar het natuurreservaat Balzo Nero op 1350 mtr met een stijging van 600 meter.

Het hoofddoel van een bezoek aan dit dorp is voor velen een heerlijke maaltijd. Italianen van ver brengen graag een bezoek aan een van de beste restaurants in de wijde omgeving. De pasta wordt zelf gemaakt. De ravioli smelt als het ware op je tong. De ingrediënten komen uit de lokale moestuinen. Het vlees is vooral wild zoals hert, konijn en wild zwijn, vers aangeleverd door de lokale jagers.

Je eet wat het seizoen te bieden heeft. Bijna alles is biologisch, maar daar wordt geen melding van gemaakt. Dat is de normaalste zaak van de wereld.

Dit excellente restaurant heet Buca di Baldabo. In de zomer is er een buitenterras en in de winter zit je gezellig knus voor de grote openhaard.

Mocht je in de buurt zijn, bel even om te reserveren: 0039 0583 89062

Via Prati 55022 Vico Pancellorum LU

Rosi

Eigenaar van Rosi Lucca horseriding | Ik ben Rosi en woon sinds 2003 in Bagni de Lucca, Toscane. De eerste jaren heb ik als reisleidster gewerkt voor OAD en SRC. Het gidsen door heel Italië heb ik na 5 jaar ingeruild voor het gidsen te paard. Sinsdien werk ik als gids, tolk en PR op een ranch nabij Lucca. Verder verhuren wij vakantiewoningen en organiseren yoga retreats. Na al die jaren ben ik nog steeds betoverd door de schoonheid van het landschap, de pure natuur, de cultuur en de vriendelijkheid van het volk.

Rosi
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…