Zoek & boek

Viva la donna! – Vrouwendag in Italië

Ik had geen ontbijt in huis, dus vlak voordat ik op mijn werk arriveerde dook ik nog even mijn vaste barretje in het centrum in voor een zoetig broodje en een straf kopje espresso. Slaperig rekende ik af.

Toen ik weg wilde lopen, kreeg ik de beste gelukswensen van de aardige meneer achter de kassa. Ik was even verward – had hij het tegen mij? Hij dacht toch niet dat ik zwanger was?? Totdat mijn oog viel op een bos gele mimosa-bloemetjes op de toonbank. Aha, internationale vrouwendag!

Op 8 maart is het internationale vrouwendag en ook in Italië wordt deze festa della donna gevierd. In de stad vinden er speciale activiteiten en lezingen plaats, overal duiken inspirerende vrouwen op en gender-discussies voeren die dag meer dan ooit de boventoon op radio en tv.

Ik vind het fijn om bevestigd te worden dat Italië helemaal niet achter loopt op dit gebied, zoals ik een aantal jaar geleden nog vermoedde. Ik geloof de positieve statistieken en ben trots op de positie van de vrouw in ‘mijn’ land, in alle opzichten.

Waar ik wel enigszins moeite mee heb, is de ogenschijnlijke oppervlakkigheid en commercie van de festa della donna. Onderweg naar een lunchrestaurant kwam ik talloze straatverkopers tegen die vandaag eens geen zonnebrillen of aanstekers verkopen, maar bosjes gele mimosa bloemetjes. Ook winkels staan er vol mee, deze ene dag in het jaar. Is dat niet zonde van al die mooie bomen? Ik zie ze liever wat langer in het wild, bijvoorbeeld op het platteland waar ik tegenwoordig woon.

Mimosa is in de jaren ’40 verkozen tot symbool van deze feestdag in Italië. Romantici beweren graag dat het delicate bloemetje kracht, levendigheid en vrouwelijkheid uitstraalt en daarom dé perfecte vrouwenbloem zou zijn. Maar de praktische reden dat mimosa werd gekozen is dat het in de tijd van opkomend feminisme in Italië goedkoop en wijdverbreid in het wild aanwezig was op het Italiaanse platteland, vooral zo aan het eind van het winterseizoen. Dat maakte het makkelijk voor alle vrouwen om een bosje te plukken of een takje op de jas of in het haar te dragen als teken van opstand en feminisme.

Vrouwen worden op zo’n dag als vandaag extra gewaardeerd (wat in principe goed is!) maar ook ‘gefeliciteerd’, en dat begrijp ik nog steeds niet goed. Want waar feliciteert de Italiaanse man mij nu precies mee? Met behaalde resultaten uit het verleden, zoals het verkrijgen van stemrecht of mijn huidige positie als vrouw in de (bedrijfs)wereld, waar deze feestdag uit voortkomt? Of voor het feit dat ik vrouw ben en vandaag nu eenmaal wordt overladen met bloemen, zoetigheden en complimentjes omdat dat hoort? En tegelijkertijd denk ik: wat is daar eigenlijk mis mee, ik ben dol op Italiaans gebak en bloemen, laat maar komen! Afijn, u snapt mijn innerlijke strijd.

Na het afrekenen van mijn lunch later die dag kreeg ik van de dames uit het restaurant een mimosa-takje mooi ingepakt in geel doorschijnend papier. Een mannelijke collega vertelde mij per telefoon dat hij zo blij was met de inzet van ‘zijn’ zonnige vrouwen. En vriendlief bracht de lekkerste cannolo (Siciliaanse zoete lekkernij) van Florence mee om na het avondeten van te smullen, terwijl hij me liet weten dat hij mij en de andere 2 belangrijkste vrouwen in zijn leven (moeder en zus) zo liefheeft.

Hoe simpel of commercieel deze dag ook mag lijken, er worden in ieder geval wél belangrijke dingen uitgesproken. Ik vind het mooi dat er een dag bestaat die ruimte biedt voor aandacht en waardering en tegelijkertijd aanzet tot discussie en kritisch nadenken, want dat is wat er feitelijk gebeurt in Italië. Eigenlijk altijd al, maar een beetje extra op 8 maart. Dus al met al zeg ook ik volmondig: viva la festa della donna!

Joyce Oosenbrug

Joyce heeft een passie voor (interculturele) communicatie en schrijft graag. Na vele omzwervingen over de wereld is Toscane sinds 2011 haar vaste verblijfplaats. Haar vrije tijd besteedt ze het liefst wandelend door de Toscaanse bergen of achterop haar vriend’s Vespa tuffend door het glooiende heuvellandschap op zoek naar heerlijk eten en drinken.

Joyce Oosenbrug
Head of Student Admissions | Marketing & Communication | Business Development Consultant
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Op ontdekkingstocht naar de Italiaanse tenor met een gouden stem

Hij bezingt ‘zijn’ Toscane, zijn ‘aarde’, met hartenlust. Hij betovert mensen met zijn charme. Hij heeft...

Carnaval in Viareggio: Eén groot spektakel!

In het westen van Toscane ligt Viareggio, een leuk stadje omringd door heuvels, het meer van...

Wat je MOET weten over Italiaanse tradities en feestdagen

Als er één land is waar het naleven van tradities meer regel dan uitzondering is, dan...

Een zomer vol Toscaanse evenementen. Wat mag je beslist niet missen?

Wat kunnen Italianen veel wijden en opdragen aan mensen, aan hun patroonheiligen, hun steden en hun...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…