Zoek & boek

Volksspelen in Toscane: vooral een strijd tussen wijken

Wil je Toscane niet alleen bezoeken voor de prachtige natuur, maar ook snuffelen aan de cultuur? Heb je onderhand die toren van Pisa wel gezien en wil je eens iets heel anders echt Toscaans meemaken? Dan is het meevieren met één van de volksspelen van Toscane vast iets voor jou!

Vaak is het een strijd tussen de wijken van de stad, met allerlei festiviteiten er omheen. In de zomer zijn er talloze feesten. Bijna ieder dorp heeft zijn eigen festiviteiten. In dit artikel bespreek ik enkele bekende feesten uit Toscane, maar vergeet vooral niet om te kijken wat er in jouw eigen vakantiebestemming te vieren valt! Want eigenlijk is er teveel om op te noemen!

Carnaval van Viareggio

Carnaval van Viareggio

Ook in Toscane hebben ze gehoord van carnaval vieren. In Viareggio (aan de kust) wordt dit groots gevierd. Met mooie praalwagens, die soms zelfs hoger zijn dan 20 meter, wordt de optocht tijdens carnaval tot één van de meest bijzondere.

De inwoners hebben hun stad dan ook maar gedoopt tot de hoofdstad van carnaval. Al sinds 1873 vieren de inwoners van Toscane het feest hier met een optocht met praalwagens. Deze traditie is dus al oud en misschien juist daardoor wel zo indrukwekkend.

Alles is groots, kleurrijk en je vergaapt je dan ook aan deze pracht en praal. Natuurlijk beelden de praalwagens vaak iets uit, zoals ook in ons eigen land. De politiek komisch uitbeelden is ook in Viareggio een dankbaar onderwerp.

De optocht heeft daarnaast nog een mascotte, die elk jaar aanwezig is. Dit is Burlamacco. Hij is ooit bedacht door kunstenaar Uberto Bonetti. De rood-witte clown is er dus elk jaar bij en dat al sinds 1930. Ben je er niet tijdens carnaval? Bezoek dan gewoon het museum: Museo del Carnavale!

Il Palio

Il Palio

In Siena kan je terecht voor een heel ander feest. Twee maal per jaar is er de ‘wijkenstrijd’ van deze stad. Op het Piazza del Campo is er een strijd tussen tien wijken, die uitgeloot zijn want de stad telt in totaal 17 wijken.

Hoewel de wedstrijd zelf, op 2 juli en 16 augustus, maar even duurt, duurt alles er omheen veel langer. De voorbereidingen voor deze wedstrijden (een paardenrace, waarbij er alleen maar drie rondes gereden wordt over het Piazza del Campo!) beginnen maar liefst honderd dagen van tevoren al.

Het feest na afloop duurt zoveel dagen als de wijk aan overwinningen heeft behaald! De inwoners hechten veel waarde aan deze wijkenstrijd en er wordt fanatiek gezongen, met sjaaltjes van hun wijk incluis. Dat dit soms tot relletjes leidt is dus te verwachten…

Wijnvatenrace in Montepulciano

Wijnvatenrace in Montepulciano

Een hele andere race is die in Montepulciano. Hier gaan de deelnemers aan het rollen met wijnvaten; Bravio delle Botti (bekijk deze website voor meer informatie)! Het parcours van maar liefst 1 km lang moet dus afgelegd worden door twee deelnemers, terwijl zij de wijnvaten voor zich uitrollen.

Op de laatste zondag van augustus kan je hier gaan kijken. Ook deze race is een strijd tussen de verschillende wijken. Voor de wedstrijd is er een middeleeuwse optocht. Uiteraard is er na afloop de kans om van wijn te genieten…

Scarperia

De wijken in Toscane strijden graag met elkaar, want ook in Scarperia zijn de wedstrijden bedoeld als een competitie tussen de vier wijken. Hier houden ze ook eerst een historische optocht en vervolgens gaan ze los met leuke spelen zoals touwtrekken, baksteenlopen en paalklimmen.

La Giostra del Saracino

La Giostra del Saracino

In Arezzo worden de kruistochten herdacht! Dit evenement is al in de Middeleeuwen ontstaan en de christelijke ridders nemen het op tegen een dummy, die een Saraceen voorstelt.

Toch zijn het ook hier weer de wijken die het tegen elkaar opnemen. Rondom deze wedstrijden is er van alles te doen. Een optocht met verklede mensen die bijvoorbeeld soldaten, musici of ridders voorstellen. Straatartiesten zijn er te bewonderen, er is markt en zelfs de bisschop komt om de ridders te zegenen.

Dit grote evenement vindt plaats op de avond van de voorlaatste zaterdag in juni en op de middag van de eerste zondag in september.

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…