Zoek & boek

Een mooie wandeltocht door de onontdekte straten van Siena

In een eerdere blog schreef ik over “Il Palio”, een beroemde historische paardenrace waarbij 17 wijken (contrade) om de winst strijden. In deze blog zal ik een prachtige wandeling langs de 17 fonteintjes van elke contrada door de stad Siena uit de doeken doen. Elke contrada heeft aldus haar eigen kerk en haar eigen fontein. Stel je hierbij geen gigantische of spectaculaire waterpartij à la Trevi voor, maar eerder kleine verborgen pareltjes waar menig toerist achteloos voorbij zou struinen.

Stenen fontein van contrada Sovrana Dell'Istrice
Stenen fontein van contrada Sovrana Dell’Istrice

Het behoren tot één van de 17 contrade is geen vrije keuze die een Sienees kan maken. Het is een geboorterecht en de contrada waarin de Sienees (contradaiolo) geboren wordt, is voor het leven. In de vroegere jaren bevielen de vrouwen thuis van hun baby. Door de jaren heen werd het steeds gebruikelijker om in ziekenhuizen te bevallen. Omdat dit zou betekenen dat alle kinderen automatisch tot één contrada (namelijk die van de selva – bos) zouden behoren, is sinds begin 1900 het gebruik ontstaan om de nieuwe contradaioli te dopen. Zo maken kinderen toch deel uit van hun contrada en wordt de band met de wijk versterkt.

Fontein op het Piazza del Conte in Contrada della Pantera
Fontein op het Piazza del Conte in Contrada della Pantera

Het komt overigens best vaak voor dat een getrouwd stel gedurende de voorbereidingen van de Palio ieder zijn/haar eigen contrada-kledij draagt en ieder naar zijn/haar eigen feesten gaat… “Ci vediamo fra 2 settimane, amore!” Om extra te benadrukken dat de contrade afkomst er zeer toe doet, zal ik je vertellen dat twee inwoners van Siena bij ontmoeting eerst de vraag: “Di che contrada sei?” (“Tot welke contrada behoor je?”) zullen stellen in plaats van: “Come ti chiami?” (Hoe heet jij?”).

Typische Toscaanse taverne
Typische Toscaanse taverne

En mocht je de wandeltocht gaan maken, dan zal je vast en zeker stoppen voor een heerlijke lunch in één van de afgelegen straatjes en natuurlijk het liefste tussen de locals. Ik zou het je dan zeer aanbevelen om de eigenaar (als het even kan in het Italiaans) te vragen naar zijn/haar contrada en de historie en hoogtepunten van deze contrada. Succes gegarandeerd. De beste verhalen zullen loskomen en met een beetje mazzel schuift de eigenaar aan tafel aan met een fles Limoncello, Grappa en zijn spectaculaire verhalen.

Fontein Tortoise in contrada Tartuca
Fontein Tortoise in contrada Tartuca

De wandeling is in totaal circa 6,12 kilometer. De duur is afhankelijk van hoe lang je bij de fonteinen stopt en natuurlijk het wandeltempo. Je kunt uiteraard overal beginnen, maar de websites van Wikiloc en Fotoincammino hebben de route mooi uitgestippeld met de kerk van San Domenico als vertrek- en eindpunt.

Fontein Fontebranda
Fontein Fontebranda

Je hoeft niet te verwachten dat je 17 dezelfde marmeren schalen tegen gaat komen met een beeldje van het symbool van de contrade, integendeel! Elke fontein zal je verrassen. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal moderne vormen, zoals bijvoorbeeld die van de Giraf, een minimalistische versie (een houten paal met een gegrafeerd symbool) van de uil en de indrukwekkende fontein van de Gans (Oca). Eigenlijk is het voornamelijk de fontein “Fontebranda” achter de witte spiraal-vormige fontein van de Gans die de adem weet te benemen.

De fontein Fontebranda stamt uit de jaren 1200 en werd doorDante Alighieri genoemd in zijn “Goddelijke Komedie”. Nog een reden om de routete bewandelen!

Bekijk ook eens deze blog van een Engelse bewoonster inSiena voor een interessant artikel over de geschiedenis van de vorming van decontrade en een humoristische “challenge” voor het nemen van foto’s van elkefontein die je bezoekt!

Veel plezier op jullie wandeltocht! Arrivederci.

Marleen Wieldraaijer

Hallo allemaal! Ik ben Marleen Wieldraaijer en heb 6 jaar in Italië gewoond, Follonica om precies te zijn. Een schitterende kustplaats met vele mooie stranden. Graag deel ik hier mijn Toscaanse ervaringen en geef ik allerlei tips die jullie mee kunnen nemen op de volgende vakanties!

Marleen Wieldraaijer
Manager Tenderdesk bij EW Facility Services
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…