Zoek & boek

Wat is een agriturismo in Toscane?

De laatste jaren hebben agriturismi in Italië de harten van veel vakantiegangers veroverd. Het slapen bij de boer is namelijk een populair concept geworden. Alleen in Toscane al zijn er duizenden agriturismi te vinden. In dit artikel vind je alle informatie over agriturismi in Italië: hoe is deze vorm van toerisme ontstaan en wat zijn de voor- en nadelen van een verblijf bij een agriturismo?

Wat is een agriturismo?

Wat is een agriturismo

Een agriturismo is een boerenbedrijf dat niet alleen wordt gebruikt voor agricultuur, maar ook wordt ingezet voor toerisme. Vakantiegangers overnachten dus simpel gezegd op het terrein van de Italiaanse boer. Een agriturismo mag zichzelf alleen deze naam geven als het boerenbedrijf ook nog in werking is.

De meeste Italiaanse boeren hebben olijf- en wijngaarden. Daarnaast zijn er vaak ook dieren te vinden op de boerderij, bijvoorbeeld veedieren voor het maken van zuivelproducten of bijen voor het maken van honing.

Hoewel agriturismi inmiddels in meerdere landen zoals Portugal, Spanje en zelfs de Verenigde Staten zijn te vinden staat Italië op nummer één. Het woord is dan ook een samenstelling van de Italiaanse woorden ‘agriculture’ en ‘turismo’. Sinds 1985 is het woord officieel gedefinieerd door de Italiaanse wet en veranderden veel boerenbedrijven in een agriturismo.

agriturismo toscane

Veel agriturismi in Italië ontstonden in de jaren ’70, in een periode dat Italiaanse boeren het financieel zwaar hadden. De boeren werden gedwongen om op andere manier inkomsten te vinden. Veel boeren besloten om lege kamers in de boerderij om te bouwen tot verblijfplaats en deze aan toeristen aan te bieden. En met succes.

Vakantiegangers komen tegenwoordig van over de hele wereld om van de rust op het Italiaanse platteland te genieten tijdens een verblijf bij een agriturismo. Door de inkomsten van het toerisme kunnen de boeren hun boerderijwerkzaamheden blijven voortzetten. Een win-winsituatie voor de vakantieganger die op zoek is naar authenticiteit en rust én de boer die graag zijn werkzaamheden voortzet.

Wat zijn de voordelen van een agriturismo?

voordelen van een agriturismo

Inmiddels zijn er zo veel agriturismi in Italië te vinden dat er voor ieder wat wils is. Of je nou in een kamer bij een klein, authentiek boerenbedrijf wil overnachten of liever geniet van een luxe appartement op een landgoed. Daarnaast bieden veel agriturismi ook kampeerplaatsen op hun terrein aan, voor de kampeerliefhebbers. Vaak heeft een agriturismo ook een zwembad, wat ideaal is voor de warme zomermaanden.

De boerderijen die zijn ontwikkeld tot een agriturismo bieden meestal niet alleen een slaapplaats op een prachtige plek in het platteland aan. Vaak worden er ook andere activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen in de omgeving, kooklessen met natuurlijke producten en wijnproeverijen.

Kookworkshop agriturismo

De meeste vakantiegangers weten weinig over het boerenleven. Met een verblijf bij een agriturismo komt daar verandering in, want hier leer je het dagelijks leven van de Italiaanse boeren kennen. Als je zin hebt mag je soms meehelpen met de oogst. De oogst van fruit, olijven en wijn is in het najaar een belangrijke taak van de Italiaanse boeren.

Veel agriturismi in Italië hebben ook een restaurant waar ze gerechten met hun eigen producten klaarmaken. Als je niet bij een agriturismo wilt overnachten maar wel de plaatselijke verse producten wilt proeven is er vaak de optie om alleen te lunchen of dineren. Door de verse streekproducten zijn de maaltijden bij een agriturismo meestal de beste maaltijden die je in Italië zult proeven!

Wat zijn de nadelen van een agriturismo?

De meeste vakantiegangers verblijven bij een agriturismo voor de rust en om te ontspannen op het Italiaanse platteland. Omdat veel agriturismi lastig te bereiken zijn met het openbaar vervoer is een auto vaak onmisbaar. Als je dus niet met de auto op pad wilt gaan tijdens een vakantie is een agriturismo minder geschikt als verblijfplaats.

Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat je bij een Italiaanse boerenfamilie overnacht. Met name de kleine, authentieke agriturismi worden enkel gerund door Italianen die niet altijd (goed) Engels spreken. Het is daarom handig om een paar woordjes Italiaans te leren als je naar een kleinschalige agriturismo in Italië gaat.

Jessica Lokker
Online marketing | Content marketing | Online ondernemer | Digital nomad sinds 2015 | Reisblogger | Schrijver | Fotograaf | Videomaker | Spreker | Duurzaamheid | Persoonlijke ontwikkeling
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Una Vita In Vacanza

Wat is er nu heerlijker dan de laatste herfstzonnestralen mee te pakken in Toscane?! Deze gedachte...

Beste verblijfplaats om Toscane te verkennen

Ik ga op vakantie naar Toscane. Daarbij ben ik op zoek naar een centraal gelegen verblijfplaats....

De vinger leggen op La Dolce Vita

Zijn Italianen op zoek naar het eeuwige leven? Nee, ik denk het persoonlijke niet. Ik denk alleen...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…