Zoek & boek

Wat te doen in Florence

Of je nu slechts een paar uur hebt of een volle dag, er zijn heel wat dingen die je kunt doen in Florence. Florence is de stad van heel wat van ’s werelds beroemdste kunstwerken. Hieronder vind je reisschema’s voor zowel een halve als volledige dag in deze stad, die je toelaat om de mooiste bezienswaardigheden in de stad te zien.

Reisplanning voor een halve dag

halve dag florence

Wanneer je in Florence bent, is een bezoek aan de duomo werkelijk een must. Aangezien het historisch centrum relatief klein is, kun je – behalve de duomo – nog meer andere prachtige plekken bekijken. Als je beperkt bent in tijd, wandel dan rondom de duomo (er is vaak een lange wachtrij) en geniet van de indrukwekkende façade, bewonder de koepel van Filippo Brunelleschi en zie de klokkentoren van Giotto vanuit verschillende invalshoeken. Klik hier om (skip-the-line) tickets te kopen voor de duomo.

duomo florence

Vlakbij vind je de doopkapel. Zelfs al heb je geen tijd om het interieur ervan te bewonderen, dan nog mag je zeker niet vergeten even te stoppen bij de deuren van Lorenzo Ghiberti. Op zo’n 10 tot 15 minuten wandelen, vind je de Galleria dell’Accademia, waar de beroemde David van Michelangelo zich bevindt. Om tijd te besparen om binnen te komen (het gaat hier om enkele uren), kun je op voorhand hier tickets kopen. Met deze tickets hoef je niet in de lange rijen te staan en krijg je priority access tot het museum.

Reisplanning voor een volledige dag

dagje florence

Als je tijd hebt om een volledige dag door te brengen in Florence, overweeg dan om het interieur van de duomo te bezoeken en misschien zelfs te klimmen naar de top van deze kerk (tickets kun je hier kopen). Wandel vervolgens richting de Accademia om de David te bewonderen of, als je wilt, bezoek het Uffizi museum (tickets met voorrangstoegang koop je hier) waar je een aantal van de grootste werken van de renaissance tentoongesteld ziet (het Uffizi is het meest bezochte museum van Italië, dus neem hier zeker ruimschoots de tijd voor).

Ben jij een liefhebber van mooie en bijzondere schoenen? Breng eens een bezoekje aan het Ferragamo museum. Een museum met ruim 10.000 schoenen van ontwerper Salvatore Ferragamo.

ijsje eten florence

’s Avonds, een heerlijke maaltijd, een gelato en een wandeling is de beste manier om Florence by night te ervaren. Op bijna iedere straathoek kun je wel een ijsje kopen, maar de ene gelateria is de andere niet. Er zit een groot verschil in kwaliteit. Onze tips lees je in het artikel over de lekkerste ambachtelijke ijssalons in Florence.

Historische gebouwen en musea

De Duomo en de Campanile (klokkentoren)

Campanile florence

De duomo is dé blikvanger van Florence. Nadat je deze prachtige kerk hebt bewonderd, kun je klimmen naar de top van de koepel. Voor een gelijkwaardig uitzicht over de oude stad, en voor foto’s waarop de koepel zelf staat afgebeeld, kun je de klokkentoren van Giotto beklimmen.

Baptisterium San Giovanni (doopkapel van Florence)

Het Baptisterium San Giovanni is een van de oudste nog bewaard gebleven bouwwerken in Florence. Mis zeker niet de kleurrijke 13e eeuwse mozaïeken van het Laatste Oordeel binnen in het doopkapel. Ook de deuren van Ghiberti, of de ‘Poorten naar het Paradijs’ van Michelangelo zijn prachtig.

Accademia di Belle Arti Firenze

Accademia di Belle Arti Firenze

Via Ricasoli 60, gesloten op maandag. Niet alleen is de David van Michelangelo een absolute must see, maar ook zijn mystieke onafgewerkte kunstwerken zijn het bezoeken waard. Je vindt hier ook een belangrijke verzameling aan 15e en 16e eeuwse schilderijen.

Uffizi museum

Uffizi museum

Piazzale degli Uffizi 6, gesloten op maandag. Het Uffizi museum, ontstaan uit de rijkdom van de Medici familie, is de thuisbasis van enkele van de belangrijkste werken uit de renaissance periode en is een niet te missen bezienswaardigheid in Florence. Om lange wachtrijen te vermijden adviseren we je om tickets met voorrangstoegang te kopen.

Salvatore Ferragamo Museum

Nieuwsgierig naar die beroemde naam in de schoenenwereld? Wil je de modellen zien van enkele van Hollywood’s meest beroemde voeten? Het Ferragamo Schoenen Museum is een leuk alternatief voor het overweldigende aanbod aan renaissance kunst. Begeef je naar de tweede verdieping van het Ferragamo gebouw om een interessante wandeling te maken door de geschiedenis van een van Florence’s meest beroemde families.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…