Zoek & boek

Wat te doen in San Gimignano

San Gimignano, het bekendste bergdorp van Toscane. In dit dorp kun je de Middeleeuwen zelf ervaren, een oude toren beklimmen, ijzingwekkende middeleeuwse fresco’s bewonderen en een fascinerende reconstructie van de stad bekijken om te zien hoe het was om hier te leven in de 13e eeuw.

San Gimignano is bekend om het feit dat de skyline nagenoeg niet veranderd is sinds de Middeleeuwen. De veertien middeleeuwse torens hebben het dorp de bijnaam “Manhattan van de Middeleeuwen” gegeven.

Het is een van de mooiste vergezichten in heel Toscane. Zodra je de stad betreedt, waan je je compleet in de Middeleeuwen en vergeet je even de hele 21ste eeuw.

Wat mag je zeker niet missen als je San Gimignano bezoekt? Bekijk onze tips hieronder…

Powered by GetYourGuide

Wandel door het historische gedeelte van het dorp

wandelen door san gimignano

Wat je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek een Toscane, is een wandeling over de sfeervolle pleinen en geplaveide straten van San Gimignano.

De uitdrukking “teruggaan in de tijd” krijgt hier een nieuwe dimensie. Tijdens een wandeling door de straten van San Gimignano is een bezoek aan de Piazza della Cisterna met zijn oude regenbak een aanrader. Ook het Piazza del Duomo is een aanrader.

Aan de andere kant van het dorp vind je het Sant’Agostino plein en de bijbehorende kerk. Dit gedeelte van het dorp is iets rustiger.

Beklim de Torre Grossa

Torre Grossa beklimmen

Klim in de geschiedenis tijdens een bezoek aan de Torre Grossa (Grote Toren).

De torens werden ooit gebruikt als een manier om verdediging te bieden tegen aanvallen van buitenaf. De rijke families konden op deze manier hun macht en bevoorrechte positie laten zien.

De hoogste toren van San Gimignano, de Torre Grossa in Piazza del Duomo, is geopend voor bezoekers.

De toren is 54 meter hoog en heeft maar liefst 218 treden naar de top. De treden zijn gemakkelijk te betreden met jonge kinderen. Het laatste stukje naar de top moet worden gedaan op een steile ladder. Je bevindt je daarna op een prachtig uitkijkpunt. Het uitzicht is fantastisch.

De prijs van een kaartje is 9 euro en is inclusief een bezoek aan de Pinacoteca, waar je een collectie van religieuze schilderijen kunt bekijken.

Bezoek de Collegiata Santa Maria Assunta om de fresco’s te bewonderen

Santa Maria Assunta bezoeken

Je zou het van de buitenkant niet verwachten, maar de 12e eeuwse kerk in Romeinse stijl bevat een enorme verscheidenheid aan fresco’s die je zeker niet mag missen.

Dankzij de informatieve audio gids, die bij de prijs van het kaartje inbegrepen zit, word je geleid langs de Bijbelse werelden die zijn geschilderd op de muren van de kathedraal. De scenes uit het Oude en Nieuwe testament zijn in de veertiende eeuw door verschillende kunstenaars geschilderd als een waarschuwing en leerinstrument voor het publiek.

Als je kijkt naar de duivels en de gruwelijke details kun je je voorstellen dat ze enorm indrukwekkend voor het publiek waren. In de kapel van Santa Fina is een andere stijl te vinden. De meester Domenico Ghirlandaio uit de Renaissance tijd heeft hier fresco’s gemaakt met scenes van het leven van de heilige Santa Fina. Het stoffelijk overzicht van deze heilige wordt hier bewaard in een glazen kist.

San Gimignano 1300 Museum

Dit grappige museum laat zien hoe het dorp eruit zou hebben gezien in de 13e en 14e eeuw.

Gedurende deze tijd was het dorp een belangrijk centrum op de pelgrims route Via Francigena. San Gimignano was op dat moment op het hoogtepunt van zijn macht, en de meest invloedrijke families hadden een competitie wie het hoogte torenhuis kon bouwen.

De reconstructie van het dorp is geheel met de hand gemaakt en bevat de 72 originele torenhuizen.

Proef een bekroonde Gelato bij Dondoli

Gelateria Dondoli

Tijdens een bezoek aan het dorp is wat verkoeling zeker gewenst. Proef het heerlijke ijs bij Gelateria Dondoli.

Als je een keer gelato wilt proeven als je in Toscane bent, is dit de plaats waar je het moet doen. Deze gelateria heeft meerdere prijzen gewonnen vanwege het heerlijke ijs. Je vindt de gelateria aan het hoofdplein van het dorp.

Klassieke souvenirs in San Gimignano

Klassieke souvenirs in San Gimignano

Winkelen voor souvenirs wordt zeer serieus genomen in San Gimignano. Vreemde kleine winkeltjes bepalen het straatbeeld van het dorp. Sommige winkeltjes zijn erg toeristisch, maar andere winkeltjes hebben een goede ambiance.

Je vindt er mooi lokaal aardewerk, textiel, een prachtige winkel waar aquarellen worden verkocht en objecten die worden gemaakt van de lokale steen, albast.

Een paar tips bij een bezoek aan San Gimignano

Als je flexibel kunt reizen, is het af te raden om in het hoogseizoen naar San Gimignano te komen (van juni tot september). Het is één van de meest populaire bestemmingen in Toscane, dus in het hoofdseizoen is het er ontzettend druk.

Als je toch in het hoogseizoen naar San Gimignano komt, probeer dan te overnachten in het dorp of het dorp te bezoeken in de late middag, als de meeste toerbussen weg zijn. De herfst en zelfs de winter zijn goede tijden om het dorp te bezoeken. Er is minder publiek, zodat je het dorp helemaal voor jezelf hebt!

Als je met de auto komt, betaal dan voor parkeren buiten het centrum. Je moet een stukje lopen naar het centrum, dus zorg dat je zo dicht mogelijk bij de muur parkeert. Eén van de laatste parkeerplaatsen heeft een steil wandelpad.

Als je met het openbaar vervoer komt vanaf Florence, kun je het beste reizen naar Poggibonsi om vanuit daar de bus naar San Gimignano te nemen. De busmaatschappij die je moet hebben is Busitalia Nord. Dit was eerst SITA. Het busstation in Florence is bij het Santa Maria Novella treinstation.

San Gimignano ligt zo’n 56 km van Siena en 53 km van Florence.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…