Zoek & boek

Wat is er te doen in Pistoia?

Wie aan Toscane denkt, denkt meestal aan de mooie natuur en de bekende steden zoals Florence en de scheve toren van Pisa. Maar er is natuurlijk veel meer om te ontdekken in deze prachtige regio. Neem nou Pistoia. Dit leuke stadje is al gesticht door de Romeinen (en heette toen Pistorium) en was in 2017 de culturele hoofdstad van Italië. Dat zegt toch al genoeg! Er is hier genoeg te zien en te beleven!

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo

Zoals ieder zichzelf respecterende stad heeft ook Pistoia een belangrijk plein: Piazza del Duomo. Natuurlijk voorzien van een prachtige kathedraal, die is gewijd aan San Zeno (een vroege christelijke bisschop van Verona of een martelaar). De kathedraal is een machtig bouwwerk met verschillende bouwstijlen. Zowel binnen als buiten dus een imponerend geheel.

Naast de Duomo vind je een klokkentoren, een doopkapel en ook het Palazzo Vescovile is aan dit plein gevestigd. Hierin is trouwens naast een museum ook het V.V.V. gevestigd.

Piazza della Sala

Piazza della Sala

Achter het plein van de dom vind je een ander plein: Piazza della Sala. Hier kan je terecht als je op zoek bent naar een plek om even rond te struinen. Leuke winkeltjes, marktkraampjes en werkplaatsen trekken hier je aandacht. In de avond is het hier heerlijk vertoeven op een terrasje.

Mooie kunst en kerken

kunst en kerken pistoia

Hou je van kunst, dan zit je hier goed. Neem bijvoorbeeld het ziekenhuis Ospedale del Ceppo. Dit oude ziekenhuis, zoals het door de bewoners zelf wordt genoemd, is een waar kunstwerk. De facade wordt door majolica-kunst versierd. De werken beelden barmhartigheid uit.

Maar ook de vele kerken zijn een lust voor het oog. In de Sant Andrea, bijvoorbeeld, is de preekstoel een bezoekje meer dan waard. Deze is gemaakt door Nicola en Giovanni Pisano, die ook voor de kathedralen van Siena en Pisa werkzaam waren. Een prachtige fresco waar Maria wordt afgebeeld vind je in de Madonna dell’ Umiltà. Maar er zijn nog veel meer kerken te vinden, eigenlijk teveel om ze allemaal op te noemen!

Pistoia Zoo

Even klaar met het bekijken van al die pracht en praal? Een dierentuin bezoeken hoort eveneens tot de mogelijkheden. Dus ook de kinderen kunnen hun hart ophalen.

Festiviteiten

Op 25 juli is er het feest ter ere van de beschermheilige San Jacopo. De stadswijken gaan met elkaar de strijd aan in een paardentoernooi op het plein bij de dom. Natuurlijk vergezeld van allerlei festiviteiten rondom deze strijd.

Een heel ander feest is het bluesfestival ‘Pistoia Blues’. Ook dit feest wordt in juli gevierd, maar dan in de tweede week. Vanuit de hele wereld komen bezoekers om te luisteren naar wereldsterren zoals The Doors en Eric Clapton.

Eten en drinken

Eten en drinken pistoia

Zin in iets lekkers? Pistoia biedt keus genoeg. Lekker dineren op een plein, bijvoorbeeld. Maar ook diverse winkeltjes bieden heerlijke taartjes aan of bonbons om van te smullen. Er is voldoende variatie te vinden om niet elke keer dezelfde recepten langs te zien komen.

Typische streekgerechten zijn o.a. ‘biroldo pistoiese’ (bloedworst), ‘crostini di milza’ en heerlijke koekjes met anijs (Brigidini di Lamporecchio)

Kwekerijen

Rondom Pistoia zijn meerdere kwekerijen te vinden. Misschien ook leuk om eens in het groen rond te lopen i.p.v. de Romeinse oudheid.

Provincie

Pistoia is niet alleen een prachtige stad, maar ook de provincie heet zo. Omdat dit gebied hoog ligt, is de temperatuur hier een stuk lager. Hier kan je in de winter terecht voor een echte wintersportvakantie. Aan de andere kant staat het gebied juist bekend om de thermale bronnen.

Metaalbewerking is op industrieel gebied de specialiteit.

Door het microklimaat op sommige plaatsen, is er een uitgebreide fauna ontstaan. Je kunt hier zomaar oog in oog staan met wilde zwijnen, marmotten, herten en wolven!

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…