Het weer en klimaat in Toscane

Activiteiten, De streek Toscane

Heb je plannen om binnenkort een vakantie naar Toscane te boeken? Houd dan rekening met het weer en het klimaat in Toscane.

ToscaneTips.nl webshop

Het klimaat in Toscane is over het algemeen gelukkig zeer mild. Uiteraard verschilt dit een beetje per regio en is dit afhankelijk in welk gebied van Toscane jij je vakantie doorbrengt.

De kust en de valleien worden meestal gekenmerkt door hete zomers. In de heuvels en bergen is het vaak wat kouder dankzij de verkoelende wind.

Welke periodes zijn geschikt voor een vakantie in Toscane?

April, mei, oktober en november zijn goede maanden om Toscane te bezoeken: ze worden gekenmerkt door veel zonnige dagen en slechts enkele regenachtige dagen.

Hoewel je in de winter ook kunt genieten van zonnige en milde dagen, zijn de nachten daarentegen weer erg koud, met name in heuvelachtige gebieden. Ga je in deze periode van het jaar op vakantie? Dan is het belangrijk goed voorbereid op vakantie te gaan. Draag kleding bijvoorbeeld in lagen om zo rekening te houden met de temperatuurverschillen overdag en in de avond.

Juli en augustus zijn de warmste maanden in Toscane en dan ook zeer geliefd bij toeristen.

Juni en september zijn ook aangenaam qua temperatuur, echter zonder dat het direct heel heet wordt.

Hoe kun je je goed voorbereiden op de temperatuur in Toscane?

Veel accommodaties in Toscane beschikken niet over airconditioning. De lokale bevolking is hier nooit zo mee bezig geweest en waarschijnlijk is het ook niet echt nodig. Veel boerderijen en villa’s zijn namelijk strategisch gelegen op de toppen van heuvels en omringd door bomen en bossen.

De verkoeling van de wind zorgt daardoor voor een aangename temperatuur. In de zomer blijft het er koel en in de winter houdt het de kou een beetje buiten de deur.

De muren leveren daarnaast een belangrijke bijdrage aan een prettige temperatuur, zowel in de zomer als in de winter. Airconditioning is vaak wel een optie, maar is veelal niet inbegrepen bij de huurprijs.

Winter in Toscane

De koelste maanden van het jaar zijn de maanden januari en februari. In de maand januari wordt een beetje koeler in deze Italiaanse streek. Temperaturen zijn langs de kust doorgaans 7 graden Celsius, terwijl het binnenland een temperatuur heeft tussen de 3,5 en 5,5 graden Celsius.

In de bergen kan de temperatuur wel onder het vriespunt liggen. Sneeuwval trekt bovendien skiërs aan, waardoor Toscane ook uitstekend geschikt is voor een wintersportvakantie.

Het regenseizoen

In de maand november valt in Toscane gemiddeld de meeste regen. Oktober, december, maart en april zijn echter ook maanden waarin het veel kan regenen. Dit betekent echter niet dat je er voortdurend verregend uitziet.

Elk jaar is het weer een verrassing hoe het weer er in Toscane uitziet en dat geldt ook voor de regenachtige maanden.

De beste maanden om Toscane te bezoeken

Wat zijn nu de beste maanden om Toscane van een bezoek te voorzien?

Dit verschilt natuurlijk een beetje per vakantieganger. Het is belangrijk te onthouden dat het belangrijkste toeristische seizoen in Toscane zich uitstrekt tussen medio april tot het einde van september, met juli en augustus als piekmaanden.

De beste tijd om Toscane te bezoeken, is echter in het rustige gedeelte van het seizoen, namelijk van april tot en met juni en van september tot oktober. Het weer is er meestal goed, je profiteert van lagere prijzen en er zijn minder toeristen te vinden bij de belangrijkste bezienswaardigheden.

Je hoeft dus minder lang te wachten om een museum binnen te stappen en ook de wachttijden zijn veel korter bij populaire restaurants.

Uiteraard is het aan te bevelen om vooraf te reserveren.

Toscane tijdens Kerstmis en Pasen

Het laagseizoen brengt dus voor toeristen veel voordelen met zich mee. De winter en het vroege voorjaar zijn gewoonweg goedkoper en er zijn veel minder toeristen aanwezig.

Pasen en kerstmis zijn echter ook populaire vakantieperiodes in Italië. Italianen gaan dan zelf vaak op vakantie. Houd er dus rekening mee dat je tijdens kerstmis en Pasen ook de hoofdprijs betaalt bij het boeken van een vakantie in Toscane. Dit geldt zowel voor de huisjes als de vele extra opties die je worden aangeboden.

ToscaneTips.nl webshop

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.


Gerelateerde artikelen

ToscaneTips

Meer weten over ToscaneTips
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact