Zoek & boek

Het weer en klimaat in Toscane

Heb je plannen om binnenkort een vakantie naar Toscane te boeken? Houd dan rekening met het weer en het klimaat in Toscane. Het klimaat in Toscane is over het algemeen gelukkig zeer mild. Uiteraard verschilt dit een beetje per regio en is dit afhankelijk in welk gebied van Toscane jij je vakantie doorbrengt.

De kust en de valleien worden meestal gekenmerkt door hete zomers. In de heuvels en bergen is het vaak wat kouder dankzij de verkoelende wind.

Gemiddelde temperaturen in Toscane (per maand)

Hoe warm is het in Toscane? Is de beste periode voor een verblijf in Toscane in de zomer? Of toch beter in de lente of herfst? Het is lastig om hier een eenvoudig antwoord op te geven want het is weer per regio verschillend. Het weer is in bergachtige gebieden weer anders dan in de steden. Gemiddeld genomen kunnen we onderstaande temperaturen aanhouden.

 • Januari is de koudste maand in Toscane. Het is vaak zonnig weer en de nachten zijn koud. Vooral in heuvelachtige gebieden komt de natuur onder de nul graden. De bergen zijn in de maand januari populair onder de wintersporters. Gemiddelde temperatuur: 3°C – 11°C.
 • Februari is, na januari, de koudste maand. De gemiddelde temperatuur in februari ligt zo tussen de 3°C – 13°C.
 • Maart is een relatief natte maand. Er valt vrij veel regen. De gemiddelde temperatuur: 6 ° C – 16 ° C.
 • April is een heerlijke maand om een bezoekje te brengen aan Toscane. April is een maand met veel zonnige dagen. Af en toe regent het, maar heel nat wordt het niet. Gemiddelde temperatuur: 8 ° C – 19 ° C.
 • Mei is eveneens een goede maand om Toscane te bezoeken. Met slechts enkele regenachtige dagen en veelal zonnige dagen is dit een uitstekende periode om naar Toscane af te reizen. Gemiddelde temperatuur: 12 ° C – 23 ° C.
 • Juni is meestal lekker warm en niet té warm. De gemiddelde temperatuur in juni: 15 ° C – 27 ° C.
 • Juli is één van de warmste maanden in Toscane. Het kan ontzettend heet worden. Er valt vrijwel geen regen. Ondanks dat het midden in de zomer valt is het niet de beste maand om Toscane te bezoeken. Ga je toch in juli, dan adviseren we om naar de Toscaanse kust te gaan. Gemiddelde temperatuur: 18 ° C – 30 ° C.
 • Augustus is ook zo’n warme maand. Vergelijkbaar aan de maand juli. Hete dagen met weinig regen. Gemiddelde temperatuur: 17 ° C – 30 ° C.
 • September is meestal een warme maand. In tegenstelling tot de maanden juli en augustus is het in september in Toscane meestal niet té warm. September is dan ook een prima maand om Toscane te bezoeken. Gemiddelde temperatuur: 15 ° C – 27 ° C.
 • Oktober is één van de beste maanden om naar Toscane te gaan. Veel zonnige dagen, maar ook enkele regenachtige dagen. Gemiddelde temperatuur: 11 ° C – 22 ° C.
 • November is de maand waarin de meeste regen valt. Gemiddelde temperatuur: 7 ° C – 16 ° C.
 • December is een relatief koude maand. Ondanks dat kan het er soms nog wel 20 ° C worden. De nachten zijn koud en het regent relatief veel. Gemiddelde temperatuur: 4 ° C – 12 ° C.

Welke periodes zijn geschikt voor een vakantie in Toscane?

beste periode vakantie toscane

April, mei, september en oktober zijn goede maanden om Toscane te bezoeken: ze worden gekenmerkt door veel zonnige dagen en slechts enkele regenachtige dagen.

Hoewel je in de winter ook kunt genieten van zonnige en milde dagen, zijn de nachten daarentegen weer erg koud, met name in heuvelachtige gebieden. Ga je in deze periode van het jaar op vakantie? Dan is het belangrijk goed voorbereid op vakantie te gaan. Draag kleding bijvoorbeeld in lagen om zo rekening te houden met de temperatuurverschillen overdag en in de avond.

Juli en augustus zijn de warmste maanden in Toscane en dan ook zeer geliefd bij toeristen.

Juni en september zijn ook aangenaam qua temperatuur, echter zonder dat het direct heel heet wordt.

Hoe kun je je goed voorbereiden op de temperatuur in Toscane?

goed voorbereiden op de temperatuur in toscane

Veel accommodaties in Toscane beschikken niet over airconditioning. De lokale bevolking is hier nooit zo mee bezig geweest en waarschijnlijk is het ook niet echt nodig. Veel boerderijen en villa’s zijn namelijk strategisch gelegen op de toppen van heuvels en omringd door bomen en bossen.

De verkoeling van de wind zorgt daardoor voor een aangename temperatuur. In de zomer blijft het er koel en in de winter houdt het de kou een beetje buiten de deur.

De muren leveren daarnaast een belangrijke bijdrage aan een prettige temperatuur, zowel in de zomer als in de winter. Airconditioning is vaak wel een optie, maar is veelal niet inbegrepen bij de huurprijs.

Winter in Toscane

Winter in Toscane

De koelste maanden van het jaar zijn de maanden januari en februari. In de maand januari wordt een beetje koeler in deze Italiaanse streek. Temperaturen zijn langs de kust doorgaans 7 graden Celsius, terwijl het binnenland een temperatuur heeft tussen de 3,5 en 5,5 graden Celsius.

In de bergen kan de temperatuur wel onder het vriespunt liggen. Sneeuwval trekt bovendien skiërs aan, waardoor Toscane ook uitstekend geschikt is voor een wintersportvakantie.

Het regenseizoen

In de maand november valt in Toscane gemiddeld de meeste regen. Oktober, december, maart en april zijn echter ook maanden waarin het veel kan regenen. Dit betekent echter niet dat je er voortdurend verregend uitziet.

Elk jaar is het weer een verrassing hoe het weer er in Toscane uitziet en dat geldt ook voor de regenachtige maanden.

De beste maanden om Toscane te bezoeken

De beste maanden om Toscane te bezoeken

Wat zijn nu de beste maanden om Toscane van een bezoek te voorzien?

Dit verschilt natuurlijk een beetje per vakantieganger. Het is belangrijk te onthouden dat het belangrijkste toeristische seizoen in Toscane zich uitstrekt tussen medio april tot het einde van september, met juli en augustus als piekmaanden.

De beste tijd om Toscane te bezoeken, is echter in het rustige gedeelte van het seizoen, namelijk van april tot en met juni en van september tot oktober. Het weer is er meestal goed, je profiteert van lagere prijzen en er zijn minder toeristen te vinden bij de belangrijkste bezienswaardigheden.

Vind een vakantiehuis in Toscane

Wil jij op vakantie naar Toscane? Ontdek het inspirerende Toscane en boek hier een prachtige accommodatie.

Je hoeft dus minder lang te wachten om een museum binnen te stappen en ook de wachttijden zijn veel korter bij populaire restaurants.

Uiteraard is het aan te bevelen om vooraf te reserveren.

Toscane tijdens Kerstmis en Pasen

Het laagseizoen brengt dus voor toeristen veel voordelen met zich mee. De winter en het vroege voorjaar zijn gewoonweg goedkoper en er zijn veel minder toeristen aanwezig.

Pasen en kerstmis zijn echter ook populaire vakantieperiodes in Italië. Italianen gaan dan zelf vaak op vakantie. Houd er dus rekening mee dat je tijdens kerstmis en Pasen ook de hoofdprijs betaalt bij het boeken van een vakantie in Toscane. Dit geldt zowel voor de huisjes als de vele extra opties die je worden aangeboden.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…