Zoek & boek

Wie is de Mol? opnames in Toscane – Jubileumseizoen 2020

Laatste update: 28 september 2020

Chi è la Talpa? oftewel Wie is de Mol? – het jubileumseizoen van 2020 is opgenomen in Toscane! Ieder jaar gebeurt er begin januari iets bijzonders in Nederland. Op zaterdagavond, zo rond 20.30 uur, is een groot deel van de bevolking niet bereikbaar. Ze willen niet afspreken in de kroeg en uit eten gaan, ho maar. Het is stil op straat. De reden? Wie is de Mol wordt uitgezonden.

Omdat het programma twintig jaar bestaat hebben de producers besloten een speciaal jubileumseizoen te maken dat wordt uitgezonden vanaf zaterdag 5 september 2020. En dit bijzondere seizoen vindt plaats in onze favoriete regio der boneneters, het prachtige Toscane! Chi è la Talpa?

Speciaal jubileumseizoen van Wie is de Mol

Wie is de Mol? – Jubileumseizoen 2020 speelt zich af in Toscane

Zit jij op zaterdagavond ook altijd aan de buis gekluisterd als Wie is de Mol uitgezonden wordt? Mag jij jezelf een heuse Molloot noemen, oftewel een fanatieke fan, die iedere aflevering minimaal twee keer met militaire precisie bekijkt om alle hints eruit te filteren en iedere gezichtsuitdrukking te analyseren?

Dan was je vast net zo blij als ik toen presentator Rik van de Westelaken aan het eind van het twintigste seizoen bekendmaakte dat er dit najaar een speciale jubileumeditie komt. Het grote speculeren begon: naar welke exotische bestemming zouden de programmamakers nu weer afreizen en wie zouden de kandidaten zijn?

Eind juli lichtte AVROTROS een tipje van de sluier op: tien oud-deelnemers van WIDM mochten in de herkansing. Wie dit zijn, blijft geheim tot de eerste aflevering op zaterdag 5 september, al gaan we er natuurlijk wel een gooi naar doen.

Maar de locatie werd wel officieel bekend gemaakt en dit is al reden genoeg om het programma te gaan bekijken. Het speciale jubileumseizoen is namelijk opgenomen in Toscane!  Dit gebeurde overigens al voor de uitbraak van Covid-19.

Oorspronkelijk met onbekende Nederlanders

De bloedstollende speurtocht is al sinds 1999 op de Nederlandse televisie te zien. Het programma werd toen nog gepresenteerd door Angela Groothuizen en het waren onbekende Nederlanders die door middel van het uitvoeren van allerlei opdrachten zoveel mogelijk geld in de pot moesten brengen én moesten uitvinden wie dit probeerde te saboteren: de Mol.

Vanaf seizoen vijf waren het alleen nog BN’ers die deel mochten nemen aan het populaire spel. Dat jaar zagen we hoe cabaretier Marc-Marie Huijbregts de plattelandsrelatiebemiddelaar Yvon Jaspers als Mol wist te ontmaskeren.

In twintig seizoenen heeft Wie is de Mol vijf verschillende presentatoren gehad, waarvan Rik van de Westelaken de huidige is. Het programma reisde eerder af naar verre bestemmingen als Canada, Australië, Thailand en Colombia. Ook vonden enkele seizoenen (deels) plaats in Europa, in landen als Spanje, Portugal en Schotland. Maar wat is nu een toepasselijkere locatie voor dit speciale jubileum dan Toscane, de regio waar de renaissance (wedergeboorte) zijn oorsprong heeft?

Waar gaat Wie is de Mol heen in Toscane?

Om dit jubileumseizoen hangt, nog meer dan normaal, een dikke wolk van geheimzinnigheid. Maar als de ware Molloot die ik ben, denk ik na het zorgvuldig uitpluizen van de trailer en het persbericht van AVROTROS toch al een aantal locaties te hebben achterhaald.

De kandidaten starten hun jacht op de Mol in ieder geval in wat misschien wel de meest gefotografeerde vallei ter wereld is: de sprookjesachtige Val d’Orcia. In het promofilmpje is duidelijk het bekendste slingerweggetje ter wereld met de herkenbare cipressen te zien.

Het is ook vrijwel zeker dat Firenze het decor vormt voor een aantal van de opdrachten, want deze stad is de bakermat van de renaissance. En reisblogger Denise Miltenburg denkt in de twintigste seconde Portoferraio, de hoofdstad van Elba te herkennen. Maar daarna wordt het al lastiger.

Het plein waar de koffertjes worden uitgewisseld bijvoorbeeld, zou wat mij betreft in ieder middelgroot stadje in Toscane kunnen liggen en boogschieten doen ze ook in veel plaatsen, van de Maremma tot Sansepolcro.

Da Vinci, Michelangelo en Caravaggio

Vinci - Het geboortedorp van Leonardo da Vinci
Vinci – Het geboortedorp van Leonardo da Vinci

De meest bekende mannen van de renaissance, of de reuzen zoals Wie is de Mol ze noemt, zijn Leonardo di ser Piero da Vinci, Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (beter bekend als ‘gewoon’ Michelangelo) en Michelangelo Merisi da Caravaggio (die dan weer onder zijn achternaam Caravaggio bekend is). AVROTROS laat weten dat de kandidaten de geboorteplaatsen van deze drie wereldberoemde heren aandoen, evenals belangrijke bouwwerken.

Kunstenaar en uitvinder Leonardo werd in 1452 geboren in de località Anchiano in Vinci. In zijn geboortehuis (La Casa Natale di Leonardo) is nu een klein museum gewijd aan deze homo universalis. Vinci lijkt dus een zekere bestemming te zijn.

Voor wat betreft het werk van Da Vinci, zijn er maar zeventien van zijn schilderijen bewaard gebleven en geen enkel beeld. Een aantal van zijn doeken hangt in het Palazzo degli Uffizi in Firenze, waardoor het steeds waarschijnlijker wordt dat deze stad een van de filmlocaties is.

De David bevindt zich in de Galleria dell'Accademia
De David bevindt zich in de Galleria dell’Accademia

Ook veel van de werken van Michelangelo bevinden zich in Firenze, waaronder zijn beroemde David, die in de Galleria dell’Accademia in al zijn glorie te bewonderen is.  Dit is dan ook de stad waar hij opgroeide, maar hij werd geboren in Caprese Michelangelo, een dorpje in de buurt van Arezzo. Zijn geboortehuis, waar hij in 1475 ter wereld kwam, is ook ingericht als museum.

Doordat in het persbericht van Wie is de Mol verwezen wordt naar Caravaggio rijst het vermoeden dat er ook gefilmd wordt buiten Toscane. Deze kunstschilder zag namelijk het levenslicht in het noorden van Italië, in Caravaggio in de buurt van Bergamo, en woonde tijdens zijn tumultueuze leven achtereenvolgens in Milaan, Rome, Napels, Malta en op Sicilië.

Het strand van Porto Ercole
Het strand van Porto Ercole

Maar het verhaal gaat dat de schilder zijn laatste adem heeft uitgeblazen op een verlaten Toscaans strandje bij Porto Ercole. Overigens speelt Caravaggio een grote rol in het prachtige boek Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer, dus als je meer wilt weten over het leven van deze beroemde en tegelijkertijd beruchte kunstschilder: ga dit boek lezen!

Misschien maken de Italiaanse steden Milaan en Rome wel onderdeel uit van de route, aangezien de drie meesters van de renaissance hier ook hun sporen hebben nagelaten.

Wie zijn de deelnemers?

Zaterdagavond (5 september j.l.) konden we in de eerste aflevering eindelijk zien wie de deelnemers zijn van het jubileumseizoen van Wie is de Mol, dat zich afspeelt in het prachtige Toscane. Normaal worden de kandidaten voor de eerste uitzending al bekend gemaakt, maar in dit speciale seizoen gaat alles net even anders. Wel was bekend dat alle deelnemers eerder meededen aan dit populaire televisieprogramma. Dit zijn de tien kandidaten:

1. Ron Boszhard – televisiepresentator

Velen hoopten al dat presentator Ron Boszhard een tweede kans zou krijgen in dit jubileumseizoen, nadat hij in 2018 in Georgië op enigszins tragische wijze als eerste afviel. Ron kreeg als eerste een rood scherm te zien en de rest van de kandidaten besloot dat ze hem geen tweede kans wilden geven. Die krijgt hij nu gelukkig alsnog.

2. Nikkie de Jager – visagiste en beautyvlogger

Ook Nikkie de Jager is iemand die echt een tweede kans verdient in dit speciale seizoen, nadat zij in 2019 het spel vroegtijdig moest verlaten in verband met familieomstandigheden. Haar YouTube-kanaal ‘NikkieTutorials‘ is immens populair. Ze werkte samen met diverse wereldberoemde artiesten als Lady Gaga, Kim Kardashian en Jessie J.

3. Nadja Hüpscher – actrice en schrijfster

Nadja Hüpscher speelde onder andere in de films De Boekverfilming, Simon en Dennis P. Onlangs verscheen haar boek ‘Geluk is met een K’, dat gaat over de periode dat haar man ernstig ziek was door kanker. In 2007 deed ze mee aan Wie is de Mol in Thailand, waar ze als zevende kandidaat afviel.

4. Tygo Gernandt – acteur

Tygo Gernandt viel in 2014 net voor de finale af. Hij wist Susan Visser niet op tijd als de Mol te ontmaskeren. Gernandt ontving een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Van God Los, gebaseerd op het verhaal van de Bende van Venlo. Verder speelde hij onder meer in Dokter Tinus, Oorlogswinter en Van Speijk. Voor de EO maakte hij de programma’s Tygo in de GHB en Tygo in de psychiatrie.

5. Horace Cohen – acteur en komiek

‘Trust nobody’. Deze bijna iconische woorden, in ieder geval voor fervente Wie is de Mol-kijkers, werden voor het eerst uitgesproken door Horace Cohen in seizoen 11. Dat jaar kreeg hij al in de derde aflevering een rood scherm te zien. Cohen is bekend van onder andere Gehaktdag, de eerste Flodder-film en Live Opgenomen.

6. Ellie Lust – televisiepresentator

Ten tijde van haar deelname aan Wie is de Mol in 2016 was Ellie Lust nog woordvoerder voor de politie in Amsterdam. Ondanks dat ze in de vierde aflevering al afviel, maakte ze een onuitwisbare indruk, met name door het introduceren van het begrip ‘etherdiscipline’. Ze presenteerde onder andere de programma’s Ellie op patrouille, Ellie in de handel en Ellie aan de verkeerde kant.

7. Peggy Vrijens – actrice

Peggy’s deelname aan Wie is de Mol stamt alweer uit 2006, een seizoen dat plaatsvond in Argentinië. Zij was dat jaar de zevende afvaller. Peggy Vrijens is bekend van onder andere Voetbalvrouwen, Costa en Rozengeur & Wodkalime. Ook is haar stem te horen in diverse (animatie)films.

8. Patrick Martens – acteur en presentator

Patrick Martens werd bij het grote publiek bekend dankzij zijn rollen in Goede Tijden, Slechte Tijden en ZOOP. Sindsdien presenteerde hij diverse programma’s voor Nickelodeon en Telekids. In 2008 kreeg hij net voor de finale een rood scherm te zien.

9. Jeroen Kijk in de Vegte – radio-dj, voice-over en presentator

Jeroen Kijk in de Vegte nam deel aan het zeventiende seizoen van Wie is de Mol, dat zich afspeelde in Oregon (Verenigde Staten). Mol Thomas Cammaert wist onder Jeroens radar te blijven, waardoor Kijk in de Vegte in de vijfde aflevering afviel. Jeroen heeft misschien wel een van de bekendste stemmen van Nederland, dankzij zijn werk voor NPO Radio 2 en als voice-over van onder andere RTL Boulevard.

10. Tina de Bruin – actrice en cabaretière

Tina de Bruin zat in het seizoen van Wie is de Mol dat begin dit jaar werd uitgezonden. Hier zagen we dat ze vol enthousiasme begon aan dit avontuur, maar de tweede kandidaat was die het spel moest verlaten. Ze acteerde in vele films en series, zoals Het geheime dagboek van Hendrik Groen, Kees & Co en De Eetclub.

Zelf de Mol-route volgen?

Val d’Orcia
Val d’Orcia

Vanaf 5 september, vanaf 20:30, is wekelijks op NPO1 te zien waar de mollenjagers zich begeven. Dit seizoen duurt maar acht afleveringen, waarna je precies de route kunt uitstippelen voor je komende Toscane-trip. Want Elba, de Val d’Orcia en Firenze: dat klinkt nu al als een hele mooie vakantie, laat staan waar de mollenroute verder nog langs voert.

Als Toscane-fan annex Molloot word je op je wenken bediend, dit najaar. Maar de kandidaten van het programma zullen zelf ongetwijfeld ook niet hebben gezeurd over de ditmaal gekozen locatie.

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Jutha Bakker
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Aflevering 3 van Wie is de Mol: Pienza, Pitigliano en Rocca di Radicofani

Let op: deze blog bevat spoilers De locatiescouts van Wie is de Mol hebben ook voor...

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar...

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap...

Aflevering zeven Wie is de Mol: een déjà vu in de schitterende abdij van San Galgano

Let op: deze blog bevat spoilers De zevende aflevering van Wie is de Mol was er...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…