Zoek & boek

Wielrennen in Toscane

Als je aan Toscane denkt, in combinatie met wielrennen, denk je misschien aan liefelijke heuvels waar het goed fietsen is. Tja, droom rustig verder. Want een vakantie in Toscane met de racefiets bij de hand, laat je beseffen dat die heuvels toch iets steiler en minder liefelijk zijn dan ze eruit zien! Misschien geen bergen, maar wel zoveel dalingen en stijgingen dat je continue hoogtemeters maakt. Om over de ‘witte wegen’ nog maar te zwijgen… Maar mag dat de pret drukken? Natuurlijk niet. Een heerlijke uitdaging én een meer dan prachtige omgeving: dát is Toscane!

GPS tochten

In Toscane zijn heel veel tochten die geleid worden door een GPS te vinden. Met elkaar goed voor bijna 1.000 km. Daarnaast vind je nog talloze gewoon bewegwijzerde tochten. Natuurlijk heb je hierbij keuze in overvloed uit verschillende niveaus op het gebied van bijvoorbeeld hoogteverschillen of de afstand.

Als wielrenner kan je dus zeker je hart ophalen in Toscane. Tel daar de mooie natuur, prachtige cultuur en het heerlijke klimaat bij op en eigenlijk ben je dus gek om ergens anders heen te willen…

Mooie wielrenroutes

wielrenroutes toscane

Een prachtige route loopt bijvoorbeeld bij Montaione. Via San Vivaldo fiets je door Lano en Villamagna. Vervolgens fiets je via de vallei van de Era, waar je een prachtig uitzicht hebt, naar Montelopio en Peccioli. Na Legoli en Castelfalfi kom je weer uit bij Montaione. Onderweg kom je door mooie dorpjes, je hebt machtige uitzichten en bij Legoli is een altaar te bewonderen.

Het is een route van 60 km, met een hoogteverschil van 363 meter. Onderweg kan je natuurlijk ook een bezoek brengen aan de middeleeuwse stadjes. De route loopt over verharde wegen.

wielrenroutes in toscane

Een andere route van ook ongeveer 60 km kan je maken bij Lacona. Een prachtige route met mooie panorama’s en leuke klim- en afdaalpartijen. Het hoogste punt ligt ongeveer op 395 meter. Moeilijkheidsgraad is middelmatig. De route loopt vanaf Lacona naar Valcarene, Casa del Duca, Maggazzini, Rio nell’Elba, Cavo en dan weer terug richting Lacona via Vigneria, Rio Marina en Porto Azzurro. Prachtige vergezichten vind je o.a. bij Rio Marina en Rio nell’Elba.

Mooie routes kan je o.a. vinden bij ‘Routeyou’. Overigens kan je ook wielertrektochten boeken. Waarbij de bagage wordt meegenomen naar jouw volgende bestemming! Een mooiere trektocht kan je eigenlijk niet bedenken, want de omgeving is nog altijd mooier te bewonderen vanaf je fiets dan vanuit een auto.

Een Italiaanse beschrijving van mooie routes vind je op ‘Wikiloc’. Hier zijn kaarten te downloaden en alvast mooie foto’s van onderweg te zien.

Retro op de fiets

Eroica

Op de eerste zondag van oktober vindt er een heel bijzonder wielerevenement plaats: de retro wielerwedstrijd Eroica. In 1997 besloten wielerfans van de vooroorlogse wielersport om deze leuke tocht te organiseren. Vanuit de hele wereld komen de fans hieraan meedoen. Je zult dus snel moeten boeken om misschien een plekje te kunnen veroveren aan de start.

Het parcours gaat vooral over ‘strade bianche’, met andere woorden witte wegen (over dé Strade Bianche kan je hierna lezen). Bij de retro wedstrijd dien je natuurlijk ook zo’n fiets te gebruiken. Dat houdt in dat je een stalen vintage fiets moet hebben, die voor 1987 gemaakt moet zijn, versnellingshendels op het frame moet hebben en dat je gewone pedalen met riempjes moet hebben. Natuurlijk maak je het af met bijpassende kleding, zoals een wollen koersbroek en koerstrui (of dat ook lekker zit is een andere kwestie…).

Er zijn verschillende afstanden te rijden, namelijk 38, 75, 135 of 209 km. Men start en eindigt in Gaiole in Chianti. Onderweg kan je natuurlijk eten en drinken krijgen. Maar ook dit is aangepast aan het retro thema en dus wordt er voedsel aangeboden als maaltijdsoepen en krijg je drinken zoals water of wijn! Niks geen hypermoderne sportdrankjes dus!

Overigens is de wedstrijd de afsluiting van een meerdaags evenement over retro wielrennen. Zo is er vanaf de woensdagavond al van alles te beleven op dit gebied. Op zondag mag je dan eindelijk je best gaan doen op je retro fiets!

Professionele wielerrondes in Toscane

Strade Bianche

Strade Bianche

De Strade Bianche betekent dus, zoals gezegd, witte wegen. Maar is ook meteen dus een wielerevenement. Voorheen ook wel Monte Paschi Eroica en Monte Paschi Strade Bianche genoemd. Sinds 2007 bestaat deze wedstrijd en was tot 2016 onderdeel van de UCI Europe Tour. Inmiddels is het opgeklommen tot een UCI World Tour!

Waarom deze naam? Dat is niet zo moeilijk. Van de 190 km te fietsen wegen zijn er maar liefst 70 km die gaan over onverharde grind- en zandwegen. Deze wedstrijd voor de professionals is in maart (en dus niet gelijk met de retro wedstrijd). Pas sinds 2015 hebben ook vrouwen hun eigen Strade Bianche tour.

De Ronde van Toscane

Een ander wielerevenement in Toscane voor professionals is De Ronde van Toscane. Deze wordt jaarlijks gereden en stamt al uit 1923. Sinds 2005 is de tour onderdeel van de UCI. De maand waarin deze gereden wordt is meerdere keren veranderd, maar op dit moment is het in september. Sinds 1995 bestaat er ook een ronde voor vrouwen: de Giro della Toscana Internazionale Femminile.

In de loop der tijd is de koers een paar keer niet gereden. Op dit moment is het een tweedaagse…

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…