Wijn proeven in Montepulciano

Activiteiten, Eten & Drinken, Montepulciano

Als in een roes, net ontwaakt uit een droom rijden we verder door het landschap richting Montepulciano, een klein half uurtje van Pienza.

De laatste bocht en rijden omhoog, daar zien we haar al liggen, aan de voet van Montepulciano, prominent in het landschap, statig, charmant met een oprijlaan met reusachtige cipressen … de Tempio Di San Biagio (tempel), aan de voet van Montepulciano.

Dankzij het goudkleurige travertijn, schittert deze eeuwenoude kerk als nooit tevoren. Het lijkt erop dat ergens in de afgelopen dagen een huwelijk heeft plaatsgevonden, de banken, het altaar en het gangpad zijn sierlijk versierd met witte rozen en groen. Je neemt even plaats, kijkt omhoog, naar het bewerkte altaar, de beschilderingen in de koepel en delen onze gedachten voor even.

Ook Montepulciano behoort tot één van de mooiste dorpen van Italië. Het ligt op een hoogte van maar liefst 605 meter. Bekend om zijn heerlijke volle Nobile wijn.

Tip: Wijntour in Montepulciano, Pienza en Montalcino

Proef, tijdens deze 12 uur durende tour, een paar van de meest beroemde wijnen uit Italië. Geniet van de wijnen van de Nobile de Montepulciano en de beroemde Brunello di Montalcino.

Naast de heerlijke wijnen kan je eveneens heerlijke streekproducten (zoals de pecorino kaas) proeven. Ook bezoek je een lokale wijnboer en kun je de prachtige plaatsjes Montepulciano, Pienza en Montalcino verkennen.

Meer informatie over deze tour en om deze tour te boeken ga je naar de website van Get Your Guide.

De klim naar boven of een afdaling naar beneden via de smalle straatjes en steegjes met de winkeltjes, barretjes, cantine en restaurantjes, de leuke doorkijkjes onder de bogen – pas op voor het stadsbusje, die heeft de permissie om te mogen rondrijden – wordt beloond met een spectaculair vergezicht.

Een koffie met een overheerlijke dolce op een historische locatie wordt beloond met een prachtig vergezicht bij Caffe Poliziano aan de Vicolo di Voltaia, 27.

Op de Piazza Grande staat de Pozzo dei Grifi e dei Leoni, een authentieke waterput met aangrenzend de Duomo van Montepulciano, Palazzo Contucci, Palazzo Nobili Tarugi, met enorme zuilen als ook Palazzo Comunale met de hoge toren.

Een leuke gedachte dat onder de Piazza en Palazzo’s een gangenstelsel met wijnkelders van wijnhuis Talosa zijn gelegen waar de Vino Nobile di Montepulciano in de grote houten wijnvaten van 115hl zijn jaren rijpt en karakter krijgt.

We zoeken verkoeling in deze kelder en belopen het gangenstelsel met de grote houten wijnvaten en ruiken de kracht van de druif. Via een smalle stenen trap komen we in de kleine cantina terecht waar we in de gelegenheid worden gesteld om de wijnen te proeven. Ook hier weer een wijn met een verhaal.

Zeker het vermelden waard dat er de overheerlijke Vin Santo di Montepulciano wordt gemaakt door de druiven 3 tot 4 maanden te laten drogen op harde walnootschillen om vervolgens na persing voor 15 jaar in de kleine eikenhouten vaten te laten rijpen. Het resultaat mag er zijn, een stroperige bronskleurige Vin Santo di Montepulciano met een geur van gedroogde vijgen, rozijnen en noten. Geeft een zachte, kruidige, halfzoete smaaksensatie, met een Cantuccini koekje of een Pecorino kaasje een ware beleving, zeker als dessert na ‘n pasta…

Elke laatste zondag van augustus rollen de wijnvaten door de straten! Tijdens de Bravio delle Botti, de race van de wijnvaten, nemen de verschillende stadsdelen het tegen elkaar op door enorm zware wijnvaten tegen de heuvel op te rollen. Op de terugweg vlak voor de stadspoort Porta al Prato, zeker nog even ‘n wijn of een verscheidenheid aan lokale producten proeven bij Pulcino.

De omgeving van Montepulciano is gesierd met vele wijngaarden, in lange rijen staan de wijnstokken in het gelid over de heuvels.

Om kleur, geur en smaak van deze Vino Nobile di Montepulciano beter te leren kennen gaan we buiten de stad proeven bij één van de vele wijnhuizen. Wij kiezen voor Tenuta Valdipiatta aan de Via della Ciarliana, 25 A, een klein familiebedrijf waar dochter Miriam Caporali de tijd neemt om ons haar passie voor het wijnmaken, de geschiedenis en ervaringen te delen.

De wijnkelder is enorm met de productie Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Colli Senesi en Vin Santo. In de cantina wordt het gehele assortiment aan ‘award winning’ wijnen ontkurkt om ons de verschillende smaken te laten ervaren, een ware belevenis, de entourage en de verfijnde uitleg in het Engels van Miriam onze gastvrouw. Vanzelfsprekend nemen we wijn mee voor thuis samen met een blik olijfolie, het gele goud dat tevens overheerlijk smaakt.

Zowel Pienza als Montepulciano leent zich perfect voor een gastronomische tour, maak de combinatie met de kaas en de wijn of neem een Toscaans brood besprenkelt met olijfolie. La grande bellezza!

Monique Engelen-Tonk

| Salve! Na vele jaren rondreizen, op zoek naar de leukste plekjes en achterafsteegjes in Toscane en Umbrië heb ik in mei 2016 mijn hart gevolgd naar Italië. Schrijven is voor mij een middel om ervaringen vast te leggen en telkens weer te beleven van de grote lijnen tot in de kleinste details.


Gerelateerde artikelen

ToscaneTips

Meer weten over ToscaneTips
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact