Zoek & boek

Wijnproeven in de Chianti streek

Toscane is een populaire vakantiebestemming die afwisseling biedt tussen schitterende natuur en mooie steden. De regio is extra aantrekkelijk door het prettige milde klimaat. Ook de gastvrije Italiaanse cultuur en smakelijke keuken dragen bij aan een heerlijke vakantie in Toscane.

Een van de populairste streken, binnen Toscane, is de Chianti streek. Deze streek is gelegen tussen de steden Siena, Florence en Arezzo. Het landschap in de Chianti streek bestaat grotendeels uit heuvels met olijfbomen, bossen, karakteristieke dorpjes en natuurlijk wijngaarden.

Chianti wijn

Chianti wijn

De wijn uit de Chianti streek is inmiddels zo populair dat de benaming Chianti wordt gebruikt voor rode wijn uit zo’n beetje heel Toscane. Wanneer je over Chianti begint zullen vandaag de dag waarschijnlijk meer mensen aan de wijnsoort denken dan aan de streek.

Chianti wijn is razend populair en er wordt tegenwoordig jaarlijks meer dan een miljoen hectoliter van deze wijn geproduceerd. Oorspronkelijk is Chianti natuurlijk alleen afkomstig uit de gelijknamige streek, maar tegenwoordig worden wijnen die in de het hele gebied tussen Pisa en Arezzo worden gemaakt Chianti genoemd. Wanneer je in de Chianti streek bent is een wijnproeverij dan ook een absolute aanrader.

Chianti Classico

Chianti Classico

De Chianti Classico is uiteraard de klassieker onder de wijnen uit de Chianti Streek. Om Chianti Classico te mogen heten moet de wijn gemaakt zijn van minimaal 80% Sangiovese druif en afkomstig zijn uit de Chianti streek.

Waar wijnen van buiten deze streek de naam Chianti wel mogen voeren, daar is het produceren van Chianti Classico enkel voorbehouden aan wijngaarden binnen de Chianti streek.

Sangiovese druif

De Sangiovese druif is een blauwe druif die voor het eerst werd vermeld in de 17e eeuw. De naam van deze druif betekent iets als bloed van Jupiter en is bedacht door monniken.

De Chianti Classico is vaak te herkennen aan de zwarte haan op de fles. De smaak van de wijn is vaak intens met vrij veel fruitige en bloemige aroma’s. De Chianti Classico heeft veel tannines en zuren maar toch een vrij zachte afdronk. Er zijn uiteraard wel veel subtiele verschillen tussen de varianten van deze wijn.

Een goede Chianti Classico mag uiteraard niet ontbreken tijdens een wijnproeverij in de Chianti streek. Een variant van de Chianti Classico zul je bij nagenoeg iedere wijngaard in de streek kunnen vinden.

Verschillende wijngaarden

Verschillende wijngaarden

Er zijn enorm veel wijngaarden waar je langs kunt gaan voor een wijnproeverij. Wij bespreken een aantal van de meest populaire wijngaarden kort met je.

Castello di Verrazzano

Castello di Verrazzano

Wijnen van Castello di Verrazzano zijn een begrip in de wijde omtrek. Dit kasteel is gelegen in de heuvels van Val di Greve, iets ten zuiden van Florence. Er worden hier al sinds de 12e eeuw wijnen gemaakt. Vandaag de dag worden hier naast de Chianti Classico en Chianti ook bijzondere wijnen als Bottiglia Particolare en Sassello di Verrazzano gemaakt.

Je kunt dit kasteel vinden aan de Via S. Martino in Valle 12 in de plaats Greve in Chianti. Het Castello di Verrazzano is op maandag tot en met vrijdag te bezoeken tussen 11:00 en 13:00 en tussen 15:00 en 17:00.

Castello di Fonterutoli

Castello di Fonterutoli

Ook de wijnkelders van Castello di Fonterutoli nabij Castellina in Chianti worden regelmatig open gesteld voor een bezoekje. Dit kasteel kun je vinden aan de Via Giacomo Puccini 4 in Fonterutoli.

De 650 hectare grote wijngaard staat bekend om het produceren van een van de beste Chianti Classico’s. Een rondleiding inclusief proeverij is hier te reserveren voor 25 euro per persoon.

Castello d’Albola

Castello d’Albola

Ook in het karakteristieke 12e-eeuwse kasteel Castello d’Albola kun je proeven van de heerlijke wijnen uit de Chianti streek. Dit kasteel is op zich al een bezienswaardigheid maar de wijnen maken het nog bijzonderder. Het Castello d’Albola kun je vinden aan de Via Pian d’Albola 31 in Radda in Chianti.

Wijnproeven in de Chianti is al met al een aanrader als je van goede wijn en schitterende Toscaanse landschappen houdt. Er zijn enorm veel goede wijngaarden die op deze pagina niet besproken worden maar toch zeer de moeite waard zijn.

Wijnroutes

Wijnroutes chianti streek

Als je iets meer dan een wijnproeverij op een dag wilt doen zijn er verschillende wijnroutes te vinden in de Chianti streek. Deze wijnroutes worden ook wel Strade del Vino genoemd en voeren langs de beste en mooiste wijngaarden.

Als je een aantal verschillende Chianti Classiso’s wilt proeven is de Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico een zeer geschikte wijnroute. Zoals de naam al verklapt worden tijdens deze route niet alleen wijngaarden bezocht maar ook makers van de lekkerste Toscaanse olijfolie.

De route bestaat sinds 2008 en tracht de artistieke, historische en gastronomische kwaliteiten van 9 verschillende gemeentes in de provincies Florence en Siena te belichten. Eigenlijk probeert de Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico alles wat de streek uniek maakt uit te lichten.

Unieke ervaring

Unieke ervaring

De wijnroute voert onder andere langs de eerdergenoemde wijngaarden Castello d’Albola en Castello di Verrazzano. Maar de route gaat ook langs minder bekende wijngaarden zoals de Borgo Scopeto in Vagliagli en de Villa Cafaggio in Panzano in Chianti.

Zelfs een wijngaard die ‘slechts’ 195 hectoliter Chianti Classico produceert zoals Salvadoinca in Mercatale Val di Pesa hoort bij de route. Je kunt de volledige route vinden op de website van deze wijnroute. Hier vind je ook informatie over alle wijngaarden en gemeenten die de route aandoet en een kaart vinden waarop alle wijngaarden zijn aangegeven.

Er zijn momenteel bijna 30 wijngaarden die tot de route behoren en deze kun je natuurlijk niet rustig op een dag aandoen. Daarom kun je met behulp van de informatie op de site eens rustig uitzoeken welke van de wijngaarden jij het liefst wilt bezoeken.

Als je de complete ervaring van alle wijngaarden van de Strada del Vino e dell’Olio Chianti Classico wilt beleven, kun je daar het best een weekje of twee voor uittrekken. Zo kun je alle verschillende wijngaarden de aandacht geven die ze verdienen.

Andere wijnroutes in de Chianti streek die een aanrader zijn voor iedere liefhebber van Toscane en wijn zijn de Strada del Vino Chianti Colli Fiorentini en de Strada dei Vini Chianti Rufina e Pomino.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…