Wijn proeven bij Castello di Verrazzano

Activiteiten, Tickets & Excursies

Als je op vakantie bent is Toscane, kun je niet om de prachtige wijnvelden heen. Dat nodigt uit voor een heerlijke wijnproeverij bij Castello di Verrazzano in Greve in Chianti. Tijdens mijn roadtrip door het Toscaanse heuvellandschap mocht de wijnproeverij dan ook niet ontbreken.

Vroeg in de ochtend stapte ik in de auto naar Greve in Chianti. Dagelijks zijn er meerdere wijnproeverijen, waaronder een om tien uur in de ochtend en een om drie uur in de middag. Omdat ik te laat was met reserveren, werd het een vroeg wijntje voor mij. Rond half 10 reed ik de heuvel op richting het kasteel. Bij de laatste bocht voor je het parkeerterrein oprijd heb je een erg mooi zicht op het kasteel.

Bij het kasteel aangekomen is het nog even wachten tot de rondleiding start. Een groep gemixt met vele toeristen uit vele landen. De rondleiding is in het Engels, maar zeer gemakkelijk te volgen. Onze gids verteld vol enthousiasme over het kasteel, de totstandkoming en als hij weet dat er Nederlanders in de groep zitten, nog een kleine anekdote over de ontdekking van New York.

De rondleiding start buiten, eerst wat informatie over het kasteel zelf. Vervolgens naar binnen. Hier krijg je allerlei dingen te horen over het proces van wijn maken, wat de wijnen van Castello di Verrazzano speciaal maakt en een kijkje in de oude kelders van het kasteel. Wil je weten wat er allemaal gezegd word, dan raad ik je zeker aan om eens een rondleiding te boeken!

Castello di Verrazzano is niet alleen bekend om zijn wijnen, ook de balsamicoazijn en olijfolie die zij maken is heerlijk. Tijdens de rondleiding kun je ook een uniek kijkje krijgen in de vaten waar balsamicoazijn in gemaakt worden. De lucht is van ver weg al te herkennen, maar de smaak is perfect!

Vervolgens is het tijd om te gaan proeven. Om elf uur in de ochtend met verschillende glazen wijn voor je neus. De gids legt kort nog uit hoe je de wijn het beste kunt proeven. De locatie van de proeverij is ook een foto waard. Mooie lange tafels onder een dank van druivenplanten.

En dat is het moment daar dat je de wijn kunt proeven en dan eigenlijk weer uitspuugt in het bakje. Natuurlijk hebben wij dit even overgeslagen. Wij kregen drie rode wijnen en twee witte wijnen te proeven, allemaal heerlijk! Ook kwamen er nog kleine hapjes op tafel, zoals brood met olijfolie en pecorino met balsamicoazijn.

Met de wijnproeverij is ook de rondleiding op Castelli di Verrazzano afgelopen. Velen blijven nog hangen voor de mooie uitzichten die je hebt rondom het kasteel en vele foto’s worden gemaakt. Ook is het een aanrader om het winkeltje in te gaan. De wijnen kosten natuurlijk meer dan een wijn die je in de supermarkt haalt, maar is iedere euro waard. Kortom, een perfecte manier om echte Chianti Classico wijnen te proeven!

Naomi Blom

Customer Service Agent | Mijn naam is Naomi en ik ben gek op Italië en reizen. Al toen ik nog een klein meisje was, stal Italië mijn hart. Toscane is dan toch wel een van mijn meest favoriete plekjes. Tussen de druivenranken in met een heerlijk zonnetje in je gezicht. In mijn blogs probeer ik jullie mee te nemen in mijn liefde voor dit mooie land.


Gerelateerde artikelen

ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »