Op ontdekkingstocht naar de wijnraampjes van Florence

Bezienswaardigheden, Florence

In de smallere straatjes van Florence, waar de meeste toeristen vaak niet eens komen, kun je de sporen ontdekken van een uniek eeuwenoud Florentijns gebruik.

Op allerlei onverwachte plekken in de stad bevinden zich een soort van kleine raampjes in de buitenmuren van de palazzi, waar vroeger de rijke families woonden. Sommigen hebben een klein houten deurtje terwijl anderen zijn dichtgemetseld. Enkelen zijn versierd met een mooie omlijsting terwijl anderen onopvallend in achteraf straatjes verstopt zitten. Sommigen doen zelfs dienst als brievenbus of worden gebruikt als naamplaatje of deurbel.

In het Italiaans heten deze raampjes buchette del vino, oftewel wijnraampjes, en ze werden vanaf de 16de eeuw gebruikt voor de verkoop van wijn.

De rijke families van Florence bezaten meestal ook grote wijngaarden buiten de stad op het platteland waar ze hun eigen wijn verbouwden. De wijn werd vervolgens opgeslagen in de kelder van het woonhuis in de stad. Aangezien ze meer produceerden dan ze zelf konden opdrinken, verkochten ze het overschot door aan de bevolking.

Als je wijn wilde kopen, klopte je op het houten deurtje en gaf je aan een bediende door wat je wilde hebben. Vervolgens kreeg je door het raampje een Toscaanse mandfles met je bestelling overhandigd. Grotere bestellingen van meerdere flessen of hele vaten werden via de deur afgeleverd.

Goed bewaarde wijnraampjes

Een van de mooiste voorbeelden van zo’n wijnraampje is te vinden in Via del Sole op de hoek met Via della Spada. Het wijnraampje is goed bewaard gebleven en heeft zelf nog een authentiek houten deurtje. Op de steen boven het raampje staat duidelijk vermeldt wat de openingstijden waren.

Je kon er het hele jaar elke dag terecht en zelfs op zon- en feestdagen tot 3 uur ’s middags.

Een ander mooi exemplaar vind je in Via del Giglio 2.

Typisch voor Florence

Het verkopen van wijn via deze buchette del vino was een typisch Florentijns gebruik en je vindt de raampjes dan ook alleen in Florence en nabije omgeving.

Als je de wijnraampjes eenmaal ontdekt hebt, ga je er steeds meer zien. Er zijn er maar liefst 136 te ontdekken in Florence en meestal bevinden ze zich in de minder bekende straten. Een mooie gelegenheid dus om eens van het geijkte pad af te wijken om een authentiek stukje Florence te ontdekken.

Helaas zijn er in het verleden bij renovaties van gebouwen vele wijnraampjes verloren gegaan. Sinds enkele jaren bestaat er in Florence de stichting Associazione Buchette del Vino, die zich inzet voor het behoud van dit unieke historische erfgoed.

Op de website van de stichting staat een compleet overzicht van alle wijnraampjes die bekend zijn met straatnamen en een handig kaartje.

Liesbeth Hogerbrugge

| Al ruim 20 jaar woon ik in Florence en ken de stad dan ook op mijn duimpje. Ik heb mijn hart aan Toscane en Florence verloren. Nog altijd geniet ik ervan om te verdwalen in kleine straatjes en glooiende heuvels om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Ik werk als freelance Web Content Manager.


Gerelateerde artikelen

ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »