Zoek & boek

De wijnstreken van Toscane, een introductie

Één van de redenen voor de opkomst van Toscane als gastronomische topbestemming is de kwaliteit van de wijnen die door de Toscaanse grond worden voortgebracht.

De regio bezit een autochtone druivensoort genaamd de Sangiovese welke de basis vormt van de meeste wijnen uit Toscane, vaak in combinatie met andere druiven zoals Merlot of Cabernet. De aanwezigheid van de Sangiovese bepaalt of een wijn uit Toscane een gecontroleerde oorsprongsbenaming (of denominazione di origine controllata in het Italiaans) mag dragen.

Toscane produceert een grote hoeveelheid verschillende wijnen, maar voor dit artikel zullen we de selectie beperken tot vier van de bekendste rode wijnsoorten, namelijk de Chianti Classico, de Brunello di Montalcino, de Nobile de Montepulciano en de Morellino di Scansano.

Wijnen uit de Chianti streek

Wijnen uit de Chianti streek

Tussen Florence en Siena in ligt de Chianti streek, welke op globaal niveau waarschijnlijk de beroemdste Toscaanse wijnstreek is.

De productie van wijn is in de Chianti één van de voornaamste economische activiteiten en dat komt de hoeveelheid beschikbare variaties vanzelfsprekend ten goede.

Een nadeel hieraan is echter dat veel producenten druiven uit andere plekken halen om optimaal te kunnen profiteren van de vruchtbare Toscaanse grond, met als gevolg dat de Chianti ook heel wat goedkope wijnen van twijfelachtige kwaliteit voortbrengt.

Een manier om hieraan te ontkomen is om altijd te gaan voor wijnen uit de Chianti Classico regio die je kan herkennen aan het typische zegel van de Consorzio Chianti Classico waar een zwarte haan op staat afgebeeld.

Wijn uit Montalcino

Wijn uit Montalcino

Een kleinere en meer exclusieve wijnregio in Toscane is Montalcino, een subregio die de laatste jaren ook wel als het Saint Tropez van Toscane bekend is komen te staan.

De wijnhuizen in Montalcino staan dan ook bekend om hun elegante uitstraling en verfijnde producten. Er wordt ook flink wat aandacht besteed aan het behoud van het karakter van de streek, zowel op het gebied van wijnproductie als in het algemeen.

De wijnproductie heeft een minimale impact op de natuurlijke omgevingen van de huizen, terwijl de lokale overheid ook strikt toezicht houdt op de ontwikkeling van het toerisme en alle bijbehorende constructies.

Één van de sterproducten uit Montalcino is de Brunello di Montalcino, een prachtige donkerrode wijn die volledig bestaat uit Sangiovese. Dankzij het fruitige karakter van de wijn en de compatibiliteit met vlees- en wildgerechten wordt hij wel eens vergeleken met de Pinot noirs uit de Franse Bourgogne.

Wijn uit Montepulciano

Wijn uit Montepulciano

Een andere prachtige wijnsoort komt uit het pittoreske Montepulciano en omstreken, een relatief klein stadje gelegen op een heuvel van meer dan 600 meter hoog in het zuiden van Toscane.

Op wijngebied staat Montepulciano vooral bekend om de kwalitatief hoogstaande wijnen uit het Vino Nobile-gamma. Deze wijnen hebben over het algemeen een uitstekende reputatie onder kenners en wat hen onder andere bijzonder maakt is dat de Vinos Nobiles di Montepulciano voorafgaand aan hun verkoop twee à drie jaar doorbrengen in Franse vaten.

Wijn uit de Toscaanse kust

Aan de Toscaanse kust tenslotte wordt ook wijn verbouwd, en niet zomaar wat wijn.

In en rondom het dorp Scansano in de Maremma regio wordt namelijk de Morellino di Scansano geproduceerd. Morellino is de lokale naam voor de eerder genoemde autochtone druivensoort Sangiovese en vormt minstens 85% van deze wijn.

Één van de beste rode wijnen ter wereld, de Sassicaia, komt uit deze regio. Het huis Tenuta San Guido produceert deze wijn in Bolgheri, een dorp dat onder wijnkenners eigenlijk pas vanaf 1974 echt bekend werd nadat een zes jaar oude Sassicaia in een door het wijnmagazine Decanter georganiseerde wedstrijd verschillende erkende wijnen uit de Franse Bordeaux regio versloeg.

Zoals je hebt kunnen lezen heeft Toscane ook aan de wijnliefhebber héél wat te bieden. De variatie aan producten, de geschiedenis, het artesanale vakmanschap van veel van de lokale wijnhuizen en de smaak van de Sangiovese die perfect samengaat met vooral vlees- en wildgerechten maken van Toscane een toonaangevende wijnregio op wereldwijd niveau.

Max Decimer

Hi, ik ben Max Decimer, zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf. Het werk houdt me redelijk bezig, maar wanneer ik even de kans heb probeer ik zoveel mogelijk hoeken van de wereld te zien, of die nou aan de andere van de wereld of op 15 minuutjes rijden liggen. Montepulciano is één van mij meest recente “ontdekkingen, vandaar dat ik zo nu en dan wat indrukken zal delen op ToscaneTips.nl.

max decimer
Max Decimer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een driedaagse culinaire reis door Toscane

Dat ‘eten’ centraal staat bij de Italianen moge duidelijk zijn! Gesmeerde boterhammetjes, belegd met kaas of...

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…