Zoek & boek

Op wintersport naar Toscane!

Dat je kan skiën in Italië, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar veel mensen strijken dan toch boven in Italië neer, waarbij de grens van Oostenrijk of Zwitserland net gepasseerd is. Jammer, want wist je dat je ook in ons geliefde Toscane skigebieden kunt vinden?

Hoewel, jammer… het betekent ook dat het er nog minder hectisch en vol is. En dat heeft uiteraard ook juist zijn charme! Fijn voor je portemonnee trouwens ook. Want je begrijpt wel dat het skikaartje hier een stuk voordeliger is dan in de grote centra elders. Tel daar het heerlijke Italiaanse eten en de vriendelijke Italianen bij op en je weet wat jouw volgende skivakantie gaat worden! Zeker voor de beginner en licht gevorderde is dit een heerlijke optie.

Skigebieden in Toscane

Skigebieden in Toscane

Toscane biedt jou zo’n 81 km piste. Natuurlijk is dit, vergeleken met de grote Franse skigebieden, niet overdreven veel. Maar zoals gezegd: het is er wel meteen een stuk rustiger, waardoor je juist heerlijk relaxed kunt wintersporten. Tel daar de Italiaanse cultuur bij op en je begrijpt dat je deze skigebieden helemaal niet met elkaar moet willen vergelijken.

Als Toscanefan kan het niet anders dan dat skiën in je favoriete regio een droom is, die zomaar uit kan komen! Met ongeveer 35 skiliften worden de pistes voor je ontsloten. De hoogste skigebieden gaan tot 1.892 meter en deze vind je in Abetone / Val di Luce. Naast skiërs kunnen natuurlijk ook snowboarders hier terecht. Wil je lekker genieten van de omgeving, in de maagdelijke sneeuw? Dan bind je gewoon de langlauflatten onder!

Hieronder een overzicht van de mooiste skigebieden van Toscane.

Abetone / Val di Luce

Abetone  Val di Luce

Verreweg de bekendste en het grootste skigebied van Toscane: Abetone. Dit skigebied reikt van 1.240 m. tot 1.892 m. en ligt zo’n anderhalf uur rijden van Florence. Het zijn de uitlopers van de Apennijnen, die jou de kans geven om hier naar beneden te zoeven.

Maar liefst rond de 45 km kan je hier nuttigen, waarbij 15 liften jou tot dienst zijn. Hiervan is het overgrote deel rood, maar ook beginners en zwarte afdalingenfans kunnen hier terecht. Van begin december tot eind april kan je hier de pistes afzoeven.

Een bijzonder item in Abetone is het grote, verlaten hotel van architect Lapo Farinato degli Uberti.Dit hotel werd niet afgebouwd omdat de tweede wereldoorlog uitbrak. En nu staat dit verlaten gebouw dus op de piste, tevergeefs smekend om gasten…

Overigens zijn de Zenopistes misschien wel het mooist! Deze zijn door de oud-skikampioen Zeno Colò ontworpen. Voor snowboarders is er het snowpark en ook langlaufers komen hier aan hun trekken.

Doganaccia 2000 – Cutigliano

Doganaccia 2000 – Cutigliano

In Pistoia vind je ook dit skigebied. 15 km piste en 6 liften telt dit gebied. Het ligt op een hoogte van 1.446 tot 1.795 km. De meeste pistes zijn geschikt voor beginners, maar ook rode afdalingen zijn er te vinden. Voor de zwarte freaks zijn er 2 km aan pistes te vinden. De liften zijn geopend van midden december tot eind maart. In de buurt van Doganaccia kan je een tocht maken met “ciaspole” (sneeuwwandelschoenen). Een mooie manier om te genieten van Toscane in het wit!

Monte Amiata

Monte Amiata

10 km piste en 8 liften, te vinden in de regio Siena. De hoogte van Monte Amiata reikt van 1.370 m tot 1.738 m. De meeste pistes zijn rood. De Monte Amiata is trouwens een uitgebluste vulkaan, die voorkomt op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en maakt deel uit van de Antiappennini, een aantal bergen dat losstaat van de Apennijnen.

Zum Zeri – Passo dei due Santi

Ook hier zijn de meeste pistes rood. Twee liften en 8 km aan sneeuwpret biedt Zum Zeri – Passo dei due Santi. In de regio MassaCarrara, op een hoogte van 1.370 m tot 1.588 m.

Careggine – Alpi Apuane (Monte la Cima)

De 4 km piste die Monte la Cima biedt, bestaat voor de helft uit blauwe en verder rode pistes. Twee liften brengen je naar boven. Dit gebiedje ligt in de regio Lucca en reikt van 882 m tot 1.500 m.

Castiglione di Garfagnana

Castiglione di Garfagnana

Twee liften naar blauwe pistes, op een hoogte van 1.320 m tot 1.420 m. Klein, maar fijn, zullen we maar zeggen. Castiglione di Garfagnana ligt in de regio Lucca.

Mooie combinaties

wintersport toscane

Een stedentour maken in de winter in Toscane? Combineer deze dan met een heerlijke dag skiën in bijvoorbeeld Abetone, of één van de kleine, knusse wintersportplaatsjes. Voor het geld hoef je het niet te laten! Of ga naast skiën ook eens anders genieten van het winterparadijs. Bergwandelen met speciale schoenen, langlaufen of geniet gewoon zo van het prachtige natuurgebied. Of met de sneeuwscooter op pad, natuurlijk!

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Via Francigena, een dwaaltocht over eeuwenoude paden in Toscane

De voorjaarszon schijnt en weelderig groen geeft het landschap een woeste, ongerepte aanblik. We zijn gepermitteerd...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…