Informatie over het coronavirus in Toscane

Laatste update: 10 juni 2021

De kleurcode van Italië is geel. Na een verblijf in Italië hoef je bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. De testverplichting voor reizen van Nederland naar Italië blijft gelden. Bij aankomst in Italië moet je nog steeds een negatieve testuitslag laten zien (een moleculaire of antigeentest), die niet ouder mag zijn dan 48 uur.

BRON: https://www.nederlandwereldwijd.nl/

Op reis door authentiek Toscane na het coronavirus (COVID-19)

Echter op dit moment gaat authentiek in harmonie met gezondheid en veiligheid. De regio Toscane heeft diverse preventiemaatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toscane is veilig, het aantal besmettingen blijft stabiel, en is hierdoor zeer toegankelijk voor toeristen.

Maar wat is nu ‘standaard’ geworden en dus ook rekening mee te houden als je Toscane binnenkort komt bezoeken?

Mondkapjes gebruiken in Toscane?

Het gebruik van het mondkapje, inmiddels zijn wij eraan gewend geraakt omdat het verplicht is om een mondkapje te dragen bij het naar buiten gaan.

Of je nu in een middeleeuws heuvelstadje wandelt of een stad, het straatbeeld laat tegenwoordig diverse design mondkapjes zien zoals luxe, wasbare exemplaren, homemade en het eenmalig gebruik oftewel in “chirurgisch blauw/groen”.

Het dragen van het mondkapje wordt nog weleens anders geïnterpreteerd, zoals langs de kin, onder de neus of aan een oor bengelend.

Het spreekt voor zich dat het echt de bedoeling is om het kapje over de neus en mond te dragen in gesloten, openbare ruimtes of tijdens een reis in het openbaar vervoer of taxi.

Omdat Toscane nog geen zone bianca (wit) is, is het dragen van mondkapjes in open ruimtes (open ruimtes zijn bijvoorbeeld een bezoek aan een stad, dorp of park), verplicht.

Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen maar wordt wel de veiligheidsafstand gerespecteerd. Voor de sportievelingen onder ons, ga je bijvoorbeeld Toscane op de pedalen verkennen dan is een mondkapje niet nodig maar draag het wel altijd bij je mocht je in een situatie terecht komen dat het niet dragen onverantwoord is.

Ga je op reis met de auto met meer dan 2 personen, dan is het verplicht om een mondkapje op te doen tenzij jullie familie zijn natuurlijk, dan is het niet nodig.

Tijdens een aperitief op het terras? Een tafel voor de lunch weten te bemachtigen in je lievelingsrestaurant of trattoria? Dan hoeft het mondkapje niet gedragen te worden, ga je echter voor een toiletbezoek even van je plek dan is het mondkapje wel weer nodig.

Goed om te weten is dat veel restaurants geen menukaarten van papier gebruiken, je ziet ze nu in geplastificeerde versies, geschreven op muren, krijtborden of zelf via QR-code te lezen.

Uit veiligheid kan worden gevraagd om je naam en telefoonnummer te noteren, dit is een verplichting om de 14 dagen administratie bij te houden van de bezoekers.

Je zult zien dat elke bar, restaurant en zelfs de buurtwinkel duidelijk laten zien wat nodig is om onze leefomgeving veilig te houden. Dus als je soms even moeten wachten op je beurt, het is zoals het is, onthaasten gaat vanzelf.

En welke afstand is nu veilig?

Om het coronavirus te bestrijden wordt aanbevolen om rekening te houden met een minimale afstand van 1 meter.

Moet eerlijk toegeven dat dit al als natuurlijk wordt ervaren. Kom je iemand tegen in een smal steegje of bijvoorbeeld op hetzelfde pad dan gaat de één naar de andere kant of blijft wachten aan het begin van de straat. Tijdens sportieve activiteiten wordt een afstand van minimaal 2 meter verwacht.

Het samenzijn van grote groepen in gesloten ruimtes kan je beter achterwege laten.

Plan een bezoek aan een museum (ze zijn weer open) door van tevoren een toegangskaartje te reserveren, er worden tegenwoordig maar een maximaal aantal bezoekers toegelaten, dit zijn er een stuk minder dan voorheen. Dit heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen…

 

Geen handenschudden maar handen wassen!

Elke locatie heeft ze wel staan en ze zijn niet meer weg te denken in het interieur - de zeeppomp met de desinfecterende gel. Het wordt zelfs verplicht gesteld eerst je handen te wassen voordat je verder gaat als ook de in- en uitgang route.

 

Een dagje strand, zwembad of thermaal bad?

De stranden zijn gereed voor bezoek, de bedjes staan keurig op afstand en op de publieke stranden staat nu gemarkeerd waar je je badlaken kan uitrollen.

Iets eten of drinken, vele strandhuizen bieden service tot aan je strandbedje.

En… geen half zongebruind gezicht, let wel, draag het mondkapje bij je wanneer zich situaties voordoen waarin het onmogelijk is om die gewenste afstand van 1 meter te houden.

Partijtje voetbal of groepsactiviteit, liever niet. Balletje slaan met z’n twee mag weer wel.

Vanaf medio juni zijn de stranden en zwembaden weer open! Van tevoren te reserveren, want ook hier geldt toegang aan een maximaal aantal personen.

Reserveren kan via diverse kanalen, afhankelijk van de locatie. Controleer van tevoren via social media of de website welk reserveringssysteem wordt gehanteerd.

Liever een dagje spa, de traditie van kuuroorden in Toscane ontdekken… deze zijn inmiddels grotendeels weer geopend. 

Andiamo!

Kortom, laat je zintuigen overuren maken in Toscane met zoveel verschillende karakters, sferen en schoonheden. 

Er is geen quarantaine verplichting meer. Kan me voorstellen dat het even wennen is maar raak niet in paniek mocht je even vergeten zijn hoe het werkt, een boete zal niet snel worden uitgeschreven, deze sfeer heerst hier totaal niet.

Doe zoals de Toscani, gebruik je gezond verstand. Ontdek de Toscaanse gastvrijheid opnieuw! Bentornati.

Vind een agriturismo in Toscane

De zekerheid van: