Vakantie Noord-Toscane

Noord-Toscane bestaat uit vier provincies, namelijk Lucca, Massa, Pistoia en Prato.

Plaatsen en gebieden in Noord-Toscane

Vakantie Lucca

Lucca bevindt zich in het westelijke gedeelte van Toscane, op een flinke steenworp van de kust. Met zijn oude stadsmuren, waarover zowel gewandeld als gefietst kan worden, het beroemde ovale plein dat omklemt wordt door pittoreske huizen en...
lees verder >

Vakantie Massa & Carrara

Kenmerkend voor dit gebied is het marmer. En dat zie je dus ook overal, want vrijwel al het marmer dat je in Italië tegenkomt, is afkomstig uit de groeven Massa. Een rondleiding is dan ook het aanraden waard. Glorieus en mooi is Massa niet; het...
lees verder >

Vakantie Montecatini Alto

Even ten westen van de stad Florence vind je de gemeente Montecatini Terme. Je rijdt vanuit Florence binnen een uurtje hier naar toe. De gemeente staat bekend om de thermale bronnen. Maar ook het plaatsje Montecatini Alto is een bezoekje meer dan...
lees verder >

Vakantie Pistoia

Wie Pistoia zegt, denkt natuurlijk direct aan de geboorteplaats van de dichter Cino da Pistoia. Pistoia als één van de kleinste provincies en steden van Italië, maar groots in zijn culturele en artistieke erfgoed. Bezienswaardigheden eens temeer...
lees verder >

Vakantie Prato

Denk je aan Prato dan denk je gelijk aan kleding. Dit stadje, dat een aantal kilometers buiten Florence te vinden is, wordt gekenmerkt door zijn grote hoeveelheid lederwarenwinkels en naaiateliers. Ideaal om te winkelen? Nee, dat niet. Dat kun je...
lees verder >

Vakantie Versilia-streek

De Versilia-streek. Paradijselijk, met een prachtige kustlijn die kilometers uitstrekt vanuit de regio Ligurië dwars door Toscane richting Rome. De Versilia, waar menig Italiaan een tweede huis heeft in bijvoorbeeld Forte dei Marmi of Viareggio,...
lees verder >

Lucca

Lucca is een provincie met zo’n 400.000 inwoners. Lucca is de meest gevarieerde provincie van Noord-Toscane. De gelijknamige stad ligt in een heuvelachtig gebied. Westelijk hiervan liggen de stranden van Versilia.

Ten noorden van de stad Lucca ligt de Garfagnana. Dit is een bosrijke omgeving die loopt tot aan de Apennijnen. De Garfagnana is niet typisch Toscaans. Je vindt hier geen glooiende heuvels en cipressen. Het is daarentegen een bosrijk gebied met ruige bergtoppen.

De Garfagnana wordt in tweeën gedeeld door de rivier Serchio. Langs deze rivier loopt een weg die je brengt langs veel kleine dorpen met slechts een kerkje en een handjevol huizen: de Ponte Maddalena, Barga en Catelnuovo Garfagnana. Vanuit deze plaatsjes beginnen veel wandel excursies.

Lucca was, en is nog steeds, een rijke provincie. Die kun je zien aan de vele villawijken. In deze villawijken, ten noorden van de stad Lucca, staan gigantische panden.

Massa & Carrara

Massa, ook wel Massa-Carrara genoemd, is de meest noordelijke provincie van Toscane. Deze provincie kent ongeveer 210.000 inwoners.

Massa staat bekend om de winning van marmer. Dit gebeurt in Carrara en het strekt zich uit langs de Tyrreense Zee. Gebieden in het binnenland van Massa zijn de Apennijnen en Lunigiana. Lunigiana is wat minder bekend bij de toeristen. Dit gebied heeft zijn naam te danken aan de stad Luni.

Luni was een belangrijke Romeinse handelsplaats. Dwars door de Lunigiana liep een pelgrimsweg. Deze weg verbond Noord-Europa met Rome. Langs deze weg liggen veel gehuchtjes en ziekenhuizen. Hier valt aan te concluderen dat de route vroeger druk belopen werd.

Vanaf Carrara kan je via een mooie weg naar de Lunigiana rijden. Neem zeker één van de vele zijweggetjes en geniet daar van de prachtige panorama’s van de bergen en de zee. Dit zijn leuke plekken om prachtige foto’s te maken of om lekker te gaan picknicken.

Pistoia

Pistoia kent ongeveer 300.000 inwoners. In het zuiden ligt de gelijknamige hoofdstad, midden in de heuvels.Pistoia

Pistoia staat bekend vanwege haar bomen en planten. Je vindt er niet alleen veel olijfbomen en cipressen, maar ook zogenaamde vivai. Dit zijn kwekerijen vanwaar elke dag Italië bevoorraad wordt.

Het noorden van Pistoia is erg bergachtig. Dit gebied komt uit in de Apennijnen. Daar ligt ook het wintersportgebied van de Abetone (1.388 meter hoog). Richting Lucca, ten westen van Pistoia, liggen Montecatini Terme en Monsummano Terme. Dit zijn twee heel bekende kuuroorden.

Prato

Prato is pas sinds 1992 een zelfstandige provincie. Qua oppervlakte is het de kleinste provincie van Toscane. Prato kent ongeveer 250.000 inwoners. Ongeveer 75% hiervan woont in de gelijknamige stad. De provincie Prato kent het hoogst besteedbare inkomen per inwoner van Italië.