Zoek & boek

Vakantie Lucca

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Lucca

Lucca bevindt zich in het westelijke gedeelte van Toscane, op een flinke steenworp van de kust. Met zijn oude stadsmuren, waarover zowel gewandeld als gefietst kan worden, het beroemde ovale plein dat omklemt wordt door pittoreske huizen en geweldige restaurants, èn zijn ruim 100 Kerken, heeft Lucca de Italiaanse X-factor voor prachtige wandelingen, culinaire hoogstandjes en vooral veel ontspanning. Kenmerkend voor deze stad is het jaarlijks terugkerende Lucca Summer Festival, waar menig A-artiest een spetterend optreden heeft gegeven.

lucca Noord-Toscane
Waar wacht je nog op?

Boek een vakantiehuisje in Lucca

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
Eliza was here Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Lucca

Zeta

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Palazzo Cittadella

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Le Sorelle

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

La Rondine

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Dante 2

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Dante 3

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Dante 1

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Celeste

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Campodori

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Le Fornaci

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Persoonlijk reisinspiratie voor Lucca

Alle blogs

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
lees verder

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
lees verder

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
lees verder
Waar wacht je nog op?

Boek een camping in Lucca

Het oude stadscentrum van Lucca is omringd door 12 meter hoge stadsmuren. Deze stadsmuren, op sommige plaatsen wel 30 meter breed, zijn gebouwd in de periode van 1504-1645. De ruimtes onder deze gigantische muren werden gebruikt om wapens op te bergen. Tegenwoordig worden hier concerten en exposities gehouden.

Noordelijk gelegen van Lucca ligt de Garfagnana. Dit is een bosrijk en bergachtig gebied. Als je vanuit Lucca naar de Garfagnana rijdt kom je als eerste door Marlia. Hier staan, langs de Via delle Ville, gigantische villa’s die je kunt bezichtigen.

Na Marlia lopen de wegen de bergen in. Door de rivier de Serchio worden de berggebieden in tweeën gedeeld. De weg loopt langs de rivier. Onderweg rijd je door veel kleine dorpjes met slechts een kerkje en een aantal huizen.

Bezienswaardigheden Lucca

In het oude stadscentrum van Lucca is ontzettend veel te zien. Het lijkt wel alsof elk straatje uitkomt op een prachtig plein. Ook staan overal kerken. Lucca steekt veel geld in het restaureren van de oude gebouwen. Hierdoor blijft alles er goed uit zien. Ook blijven zodoende alle originele details behouden.

Duomo Di San Martino

Dit is een grijs-witte dom, die gebouwd is vanaf het jaar 1060. De kathedraal is tussen de 12e en 14e eeuw verbouwd. Hierbij werd rekening gehouden met de bestaande toren. Hierdoor is de voorgevel asymmetrisch.

De Duomo Di San Martino is bekend door de marmeren graftombe, een kunstwerk van Jacopo della Quercia.

Ook interessant is het omstreden Volto Santo. Dit is een houten kruisbeeld van Jezus. Er wordt beweert dat het gaat om een afbeelding van Jezus als donkere man.

Torre Dei Guinigi

Dit is een toren uit de 14e eeuw. Deze toren is als enige overgebleven van de vele torens die ooit in Lucca te vinden waren.

Tip: Beklim de 225 traptreden van de toren en je hebt een prachtig uitzicht over de stad.

Museo Nazionale Di Villa Guinigi

Dit is een museum, die ondergebracht is in de villa van Pauolo Guinigi. In dit museum wordt een kunstcollectie tentoongesteld.

De (religieuze) werken in dit museum laten de ontwikkeling van de cultuur in Lucca zien. Je vindt er werken vanaf de middeleeuwen tot aan de 17e eeuw. Werken van onder andere Jacopa della Quercia en Mattero Civitali.

Op de begane grond van het Museo Nazionale Di Villa Guinigi kun je kijken naar Etruskische en Romeinse vondsten. Ook zie je hier Romaanse en gotische beelden, zoals ‘Samson en de leeuw’.

Op de eerste verdieping kun je Romeinse reliëfs, goudwerk en schilderijen uit de 12e tot en met de 15e eeuw bekijken. Ook hangt hier een portret van de machtige Alessandro de’ Medici.

Piazza Del Mercato

Op de plek waar nu het Piazza del Mercato ligt stond in 180 voor Christus een klein theater. Deze ging in de 2e eeuw tegen de vlakte. Hiervoor in de plaats werd een Romeins amfitheater gebouwd.

Dit theater werd gebruikt voor spektakels en gevechten. Het theater kende zo´n 54 bogen en er konden ongeveer 10.000 toeschouwers in. Aan de noordoostkant zijn nog resten te zien van deze bogen.

Het theater is in de middeleeuwen veranderd naar een plein. Dit plein werd ´Parlascio´ genoemd. Aan het begin van de 19e eeuw werd het plein gebruikt als marktplein. In de middeleeuwen zijn er een aantal smalle huizen tegen de muren van het theater aan gebouwd. Door middel van een aantal bogen, onder deze huizen, heb je toegang tot het plein.

San Michele In Foro

De San Michele in Foro is een kerk die opgebouwd is uit witte kalksteen. De kerk staat aan het Piazza San Michele. Rond de 8e eeuw stond hier al een kerk, echter die is destijds vernietigd.

De San Michele is een Romaanse kerk met een aantal gotische invloeden. Het is absoluut de moeite waard om eens een blik te werpen op de prachtige gevel. Deze is prachtig versierd. Elke zuil van de kerk heeft een eigen kleur en een eigen afbeelding.In 1060 werd de kerk herbouwd. De San Michele is trouwens, net als de dom, nooit helemaal afgebouwd. De bouw van de gevel heeft te veel geld gekost.

Basiliek San Frediano

In de tweede helft van de zesde eeuw is de kerk San Vincenzo gebouwd. Dit is de oudste kerk van Lucca. De kerk is destijds gebouwd door bisschop Frediano. Toen bisschop Frediano overleed, werd hij in de kerk begraven. Ook kreeg op dat moment de kerk de naam van de bisschop.

Het uiterlijk van de Romaanse kerk, zoals deze nu is, is het gevolg van een aantal uitbreidingen en renovaties in het jaar 1147. De gevel is rond de 13e eeuw voorzien van mozaïek in een gouden kleur. Dit mozaïek stelt de Hemelvaart van Jezus voor.

Erg mooi is het doopvont met tempeltje erop. Dit 12e eeuwse doopvont kun je zien zodra je de kerk binnen loopt. De afbeeldingen stellen een aantal hoofdstukken uit de geschiedenis van Mozes voor.

Pinacoteca Nazionale Di Palazzo Mansi

Vanaf de 11e eeuw woonde de enorm rijke familie Mansi in Lucca. In 1686 ging deze familie wonen in het Palazzo Mansi. Van buiten ziet dit paleis er niet zo bijzonder uit. Echter, van binnen is het Palazzo Mansi één van de mooiste gebouwen van Lucca.

De binnenkant van het paleis is rijkelijk versierd met muurschilderingen en andere muurversieringen. Alle kamers zijn behangen met Brusselse wandtapijten. Op dit moment is hier een museum gehuisvest, namelijk het Pinacoteca Nazionale di Palazzo Mansi. Je vindt hier kunstwerken van kunstenaars uit de 15e tot en met de 18e eeuw. Veel van deze werken horen bij de collectie van de familie de’ Medici.

Er op uit in Lucca

Het oude stadscentrum van Lucca is eigenlijk één grote bezienswaardigheid. De stad kent veel gezellige pleintjes en marktjes. Je kunt Lucca en de omgeving van Lucca heel goed op de fiets verkennen.

Fietsen

De oude stadsmuur van Lucca is volledig intact gebleven. De muur lijkt, vanwege de vele bomen en andere begroeiing, meer op een park dan op een muur. Het is er vrijwel altijd druk, gezellig druk. Je ziet hier veel wandelaars, skeeleraars en fietsers.

De stadsmuur kent een totale lengte van ongeveer 4,5 kilometer. Je kunt deze afstand lopend afleggen, maar het is nog leuker om te gaan fietsen. Als je over de muur fietst, heb je een prachtig zicht op het oude stadscentrum van Lucca.

Als je per fiets de stad verkent, kun je ook nog eens een kijkje nemen buiten de muren. Buiten de stadsmuren is het namelijk het ‘nieuwe’ Lucca. Dit is een heel andere wereld. Er zijn meerdere plaatsen waar je een fiets kunt huren. Aanrader is Cicli Rai.

Mercato del Verde

Mercato del Verde, letterlijk vertaald ‘Groene markt’, is een plek waar veel bloemen en planten verkocht worden. Het aanbod aan bloemen en planten is vers en vaak goedkoper als je het vergelijkt met markten in andere grote steden. Dit komt doordat Pescia de bloemenstad van Italië is. En Pescia is een plaatsje dichtbij Lucca.

Ambachtelijke markt

Elk derde weekend van de maand wordt er een ambachtelijke markt gehouden op de Piazza San Giusto. Er staan dan kleine bedrijven in kraampjes hun producten te verkopen. Je kunt producten kopen als kazen, vleeswaren, wijnen, olijfolie, kastanjes, paddenstoelen, bonen en honing.

Palazzo Pfanner

Palazzo Pfanner komt uit 1660. Het paleis is in het bezit van de familie Pfanner. Sinds 1990 is het paleis, inclusief de tuin, geopend voor publiek.

Neem zeker een kijkje in de enorme villa. Je vindt er prachtige muurschilderingen uit 1720. Als je er dan toch bent, maak dan ook een wandeling door de prachtige tuin. In de tuin vind je een aantal marmeren standbeelden uit de 17e en 18eeeuw.

Tegenwoordig worden tentoonstellingen, lezingen en (openlucht) concerten gegeven in de oude villa en in de tuin van deze villa.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…