Zoek & boek

Agriturismo in Lucca

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Agriturismo in Lucca

Agriturismi in de omgeving Lucca zijn er in overvloed. Zelfs tot op een steenworp van dit stadje is er mogelijkheid om tot rust te komen, terwijl de gastvrouw of heer uitgebreid voor je kookt en er alles aan doet om je in de watten te leggen. De charme van een agriturismo is dat je vooral de streek in al zijn dimensies kan ervaren. Tot aan de producten, die vaak van eigen land komen, aan toe.

agriturismo lucca
Waar wacht je nog op?

Boek een agriturismo in Lucca

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
Eliza was here Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs

Populaire agriturismi in Lucca

Zeta

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Palazzo Cittadella

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Le Sorelle

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

La Rondine

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Girasole

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Dante 3

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Dante 1

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Dante 2

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Celeste

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Campodori

Lucca, Pisa en omgeving - Lucca

Persoonlijk reisinspiratie voor Lucca

Alle blogs

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...
lees verder

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....
lees verder

Met je mobieltje op vakantie naar Toscane: dit moet je weten!

Ga je binnenkort naar het prachtige Toscane en vraag je je af hoe het zit met...
lees verder

Natuur, cultuur, geschiedenis

Toscane heeft veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur, geschiedenis en culinaire geneugten. Door zijn fraaie, landschap met glooiende heuvels, olijfboomgaarden, druiven- en zonnebloemteelt en niet te vergeten de karakteristieke, torenvormige cipressen, wordt Toscane door velen wel als het mooiste landschap van Italië beschouwd.

Natuurlijk dragen de her en der oprijzende, vaak op een heuvel gelegen, bijzondere steden, met hun vele torens, kerken en Duomo’s, daar in belangrijke mate aan bij. Veel van de oorsprong van deze steden, zoals SienaSan GimignanoVolterraFlorence en ook Lucca, stamt nog uit de Romeinse en Etruskische periode.

Juist de stedelijke dynamiek in deze regio heeft gezorgd voor de bijzondere cultivering van het landelijk gebied zoals we dat nu kennen. Anders dan vaak in regio’s elders het geval is heeft het één zich niet ten koste van het andere ontwikkeld, maar is er een perfecte verbinding tussen stad en land ontstaan.

Doorkruis maar eens met de auto dit gebied en de unieke sfeer dringt zich ontegenzeggelijk aan je op. En stop onderweg vooral voor een fijne lunch met streekgerechten of een goed diner met bijpassende wijn uit de regio zelf.

Lucca, parel in een groene oase

Een stad als Lucca is meer dan een bezoek waard. Ondanks de vele toeristen die er komen heeft het nog een heel authentiek Romaans karakter met een rijkdom aan monumenten en zonder de bekende overdaad aan souvenirwinkeltjes.

Lucca is geheel omgeven door vestingmuren van rode baksteen, opgetrokken in de 17e eeuw onder leiding van Vlaamse ingenieurs. Je kunt er aangenaam wandelen, want er zijn op de wallen prachtige, groene wandelpaden aangelegd die een mooi zicht op de stad en het weidse platteland in de verte geven.

Bezoek vooral de Duomo San Martino met zijn drie zuilengalerijen, naar Pisaans voorbeeld en zijn gotisch interieur en kleurige marmeren vloertegels (let op: er kunnen restauratiewerkzaamheden aan de gang zijn).

Verder is het Museo Nazionale Di Villa Guinigi de moeite waard. Maar loop ook gewoon eens door het stadje zelf met zijn vele nauwe straatjes en ruime piazza’s en bewonder de gevelpartijen van statige patriciërshuizen en pittoreske woningen.

In de zomer en vooral in september zijn er vele festiviteiten en culturele evenementen, zoals een groot popmuziekfestival in juli.

Meer over agriturismo in Lucca

Beter nog dan een eendaagse kennismaking met Lucca, is een meerdaags verblijf in de directe omgeving. Op het gebied van agriturismo (agritoerisme) heeft Toscane, en zeker ook Lucca veel – en in de laatste jaren steeds meer – te bieden.

Veel mensen kiezen voor deze, zich snel ontwikkelende, tak van verblijfsrecreatie. De natuurlijke omgeving, weg van het massatoerisme en de persoonlijke sfeer, terug naar de basiswaarden zijn elementen die aanspreken.

Wat zijn agriturismi nu eigenlijk? Kort gezegd komt het er op neer dat lokale boeren, meestal als aanvulling op de inkomsten uit hun reguliere landbouwactiviteiten, een deel van de boerderij als toeristisch verblijf verhuren.

Over het algemeen gaat het om een tot vakantiehuis of appartement verbouwde schuur of ander gebouw. Maar soms ook worden alleen enkele kamers verhuurd op basis van bed & breakfast of is er sprake van een mini-camping.

De boerderijen zijn soms honderden jaren oud, maar gerestaureerd en volledig aangepast aan de eisen van onze tijd. De kwaliteit van de voorzieningen is doorgaans dan ook hoog en niet zelden is er de mogelijkheid van een zwembad en allerlei andere faciliteiten, zoals het huren van fietsen. En er zijn veel agriturismi met een eigen restaurant, een trattoria, waar je de lokale specialiteiten kunt eten.

Het leuke is natuurlijk vooral dat je in direct contact komt met de eigenaren, lokale mensen die je kunnen informeren over alles in de directe omgeving. Niet alleen vier je je vakantie op een prachtig platteland, waar je nog echt rust en ruimte kunt ervaren, maar ook maak je kennis met de buitengewone gastvrijheid die de Italiaan eigen is.

Omdat je verblijft op een boerderij in functie, geniet je tevens uit de eerste hand van de lekkerste streekproducten, zoals wijn, olijven, kaas, worst, jam, honing en alles wat het Toscaanse land nog meer te bieden heeft.

Agriturismo in vele soorten en klassen, waar moet je op letten

Er is een groeiende vraag naar agriturismo en daarmee is het aanbod in Italie ook enorm toegenomen. Er zijn inmiddels rond de 20.000 agriturismi in heel Italie, waarvan de meeste in Toscane en Umbrië.

Je komt verblijfsaccommodaties op het platteland tegen onder veel verschillende benamingen. Zo kan het gaan om agriturismo, maar ook benamingen als countryhouse, casale of podere zijn gangbaar, naast farmhouse of vakantie op de boerderij.

Om wat ordening in dit aanbod te brengen zijn er (kwaliteits)criteria opgesteld die het onderscheid bepalen tussen een echte agriturismo en een andersoortige accommodatie. Wanneer mag een ondernemer de naam agriturismo voeren? Net als bij het sterrensysteem dat hotels hanteren, geldt er voor agriturismi een classificatiesysteem, in dit geval met spighe, dat een aanduiding geeft van de faciliteiten en het comfort van de accommodatie. Maar niet alleen dat, ook wordt gekeken naar de activiteiten die worden georganiseerd op de boerderij, zoals informatie over de manier van produceren of de actieve deelname aan kookcursussen, aan wijnproeverijen of aan de dagelijks werkzaamheden. Denk aan de mogelijkheid om mee te helpen bij de olijvenoogst of wijnoogst in het najaar. Informeer er maar eens naar als je een agriturismo boekt!

Let er op dat in Toscane een wat ander classificatieregime voor wat betreft het aantal spighe is ingevoerd ten opzichte van andere regio’s, zoals Umbrië. Sinds 2007 geldt in Toscane een wettelijk maximum van 3 spighe per agriturismo in plaats van 5. Een agriturismo met 3 spighe in Toscane kan dus beter zijn dan een met 4 sterren in Umbrië. Sommige ondernemers zijn hier niet blij mee en hanteren nog steeds de oude methode. Informeer je dus tevoren goed hierover.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…