Zoek & Boek

Basiliek San Frediano

De basiliek San Frediano is een van de meest bezochte kerken in Lucca. De in romaanse stijl opgetrokken kerk staat op de Piazza San Frediano.

De brede voorgevel is voorzien van gouden Byzantijnse mozaïeken met de afbeelding van de hemelvaart van Jezus en de afbeelding van zijn twaalf apostelen. De huidige kerk is gebouwd tussen 1112 en 1147. Naamgever van de kerk is de heilige Frediano, de Ierse bisschop van Lucca tijdens de eerste helft van de zesde eeuw. Op deze plaats bouwde hij een kleine simpele kerk onder de naam San Vincenzo. Na de dood van Frediano is de kerk herdoopt tot San Frediano en Vincenzo.

Basiliek San Frediano

Het interieur is van een grote schoonheid. Grote delen zijn voorzien van wit marmer. Het schip en zijn twee zijbeuken worden ondersteund door zuilen met Romeinse kapittelen die afkomstig zijn van het nabijgelegen amfitheater van Lucca. Een Romaanse doopvont uit de 12e eeuw zal bij het betreden van de kerk direct opvallen. Het lichaam van San Frediano is onder het hoofdaltaar begraven. De stenen monoliet naast het altaar wordt ook aan het Romeinse amfitheater toegeschreven.

De zijkanten van de kerk zijn voorzien van diverse kleine kapelletjes. Rijkelijk versierd met schilderijen, religieuze kunstvoorwerpen en grafstenen voor de adel en bisschoppen. Aan de rechterkant vindt je de kapel van Santa Zita, een heilige dienstmeid uit de 13e eeuw die bekend staat om haar liefdadigheid. Na een opgraving in 1580 bleek haar lichaam gemummificeerd te zijn. Gelegen in een glazen kist zijn haar hoofd en handen te bezichtigen. Schilderijen uit de 16e- en 17e eeuw portretteren de verhalen van haar leven.

Aan de kant van de stadsmuur staat een grote klokkentoren. De diverse bouwstijlen laten duidelijk zien dat de toren gedurende enkele eeuwen is gebouwd en veranderd. Door de ligging vlak naast de stadsmuur heeft de toren ook dienst gedaan als verdedigingswerk.

Alle bezienswaardigheden in Lucca

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!