Zoek & Boek

Duomo di San Martino

De kathedraal van de stad Lucca, de Duomo di San Martino, is gebouwd vanaf de 11e eeuw. Hij ligt op een strategisch punt tussen de oude Romaanse stad en een kruispunt van twee wegen die naar de stadsmuren lopen.

De Dom is voornamelijk opgetrokken uit wit en grijs marmer. De versierde gevels stammen uit 1241. Wie goed kijkt, zal zien dat de symmetrie van de buitenzijde niet helemaal klopt. De boogkoepel aan de rechterkant is door een meetfout van de architect kleiner dan de koepel aan de linkerzijde. In het oorspronkelijke plan kreeg de kerk een top aan de bovenkant van de kathedraal, maar deze is er nooit gekomen. De bovenste rand van de kathedraal is royaal voorzien van decoratieve menselijke en dierlijke figuren.

Duomo di San Martino

In de volksmond spreekt men over de ‘Duomo di Lucca’, de belangrijkste kerk van het aartsbisdom Lucca. De patroonheilige van de kerk is Martinus van Tours, die bij ons bekend is onder de naam Sint Maarten. Rechts van de middelste boog is zijn standbeeld te zien, een beeltenis van de heilige op zijn paard die zijn mantel deelt met een bedelaar. Het is een replica van het 13e-eeuwse beeld waarvan het origineel in de kerk te vinden is.

De kerk is dagelijks open voor publiek. Binnenin zijn de vele beelden en gebrandschilderde ramen de eerste blikvangers. Er zijn werken te vinden van Guido Bigarelli, Tintoretto en Fra Bartolomeo. Een kleine rechthoekige kapel bevat een van de belangrijkste relikwie van de stad, de `Volto Santo di Lucca.´ Het is een houten kruis, voorzien van houtsnijwerk met de afbeelding van een Jesus. Het kruis, gemaakt tussen 1170 en 1220, heeft een indrukwekkende omvang van ruim vier meter, waarbij het Christusfiguur 2,5 meter hoog is.

Onder invloed van eeuwenlang gebruik van wierook en kaarsen is het beeld donker gekleurd. Het graf van de Italiaanse edelvrouw Ilaria del Carretto kan tegen betaling worden bezocht. We zien haar beeltenis met een slapende hond aan haar voeten in de marmeren sarcofaag.

Alle bezienswaardigheden in Lucca

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!