Zoek & Boek

Piazza dell’Anfiteatro

Het Piazza dell’Anfiteatro, ook bekend onder de naam Piazza del Mercato, is een zeer mooi aangelegd plein in een ovale vorm. Deze vorm is niet willekeurig gekozen maar volgt de contouren van een Romeins amfitheater dat in de tweede eeuw na Christus op deze plaats heeft gestaan en plaats bood aan 10.000 toeschouwers.

Als je goed kijkt, zie je in de huizen enkele stenen die afkomstig zijn van het originele theater. Ook de boog aan de linkerzijde stamt uit de Romeinse periode van de stad. De andere bogen zijn in de 19e eeuw geplaatst. Het plein is door zijn vorm en historische betekenis een van de meest bekende symbolen van de stad Lucca.

Piazza dell’Anfiteatro

Na de verwoesting van het amfitheater heeft op deze plaats een gevangenis, slachthuis en zoutopslag pakhuis gestaan. Het plein zoals het er nu bijligt, stamt uit 1830 en volgt de contouren van het oude amfitheater die twee meter onder de grond nog gedeeltelijk aanwezig zijn. Dit populaire plein is royaal bedeeld met diverse restaurants, cafés en souvenirwinkels. De ideale plaats om even tot rust te komen na een wandeling door het oude centrum van Lucca. De gebouwen aan het plein hebben allemaal een andere hoogte waardoor het plein een oude uitstraling heeft meegekregen.

Het belangrijkste feest op het plein vindt jaarlijks plaats op 27 april. De inwoners van de stad herdenken dan de sterfdag van de heilige Santa Zita. Ze was een eenvoudige dienstmeid uit de 13e eeuw die altijd klaar stond om de armen van de stad te helpen. Na een beschuldiging van diefstal van brood moest ze haar schort optillen waarin de broden waren verstopt. Op dat moment veranderde de broden in bloemen. Op 27 April ligt het gehele plein vol met bloemen die de inwoners van Lucca hier ter nagedachtenis neerleggen. Na haar dood is ze begraven in de Basaliek van San Frediano. Na haar opgraving in 1580 bleek haar lichaam zo goed te zijn geconserveerd dat ze door bezoekers van de kerk kan worden bekeken en aanbeden. Liggend in een glazen kist zijn haar hoofd en handen zichtbaar.

Alle bezienswaardigheden in Lucca

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!