Zoek & Boek

Piazza Napoleone

In het oude historische centrum van Lucca bevind zich het grootste plein van Lucca, de Piazza Napoleone. De inwoners van de stad spreken liever over de Piazza Grande.

De plek is altijd het politieke centrum van de stad geweest. Op de plaats van een middeleeuws fort, het Fortezza Augusta, is het plein in het begin van de 19e eeuw, in opdracht van de zus van Napoleon, Elisa Bonaparte Baciocci, aangelegd. Ze wilde op deze manier de familienaam eren. Het geplande standbeeld van Napoleon is er nooit gekomen, maar wel het standbeeld van Maria Luisa van Bourbon, de vrouw die verantwoordelijk is voor de aanleg van de tuinen op de stadsmuur.

Piazza Napoleone

Het plein is gebouwd in de Franse stijl. Om de bouw te realiseren zijn vele huizen, winkels, pakhuizen, torens en zelfs een kerk met de grond gelijk gemaakt. Eeuwenoude steeneiken omzomen de binnenkant van het plein. Op de plaats van de zetel van het oude fort staat het Groothertogelijk paleis, het Palazzo Ducale. Momenteel doet het 800 jaar oude gebouw dienst als het Provinciehuis van Lucca, als centrum voor populaire tradities en als adres voor de stichting Paolo Cresci die zich bezig houd met de geschiedenis van de Italiaanse emigratie. Ook het forum van UNESCO, de Acedemie van wetenschappen en letteren en het museum del Risorgimento zijn in het gebouw gehuisvest.

Tot 1998 had het plein veel last van het autoverkeer en is het gebruikt als parkeerplaats. Gelukkig is het plein geheel autovrij gemaakt en is het hierdoor ook een populair plein voor markten. Het plein transformeert met name in de zomer tot het culturele hart van de stad als de vele evenementen, waaronder het jaarlijkse Lucca Summer Festival, plaatsvinden. Tijdens de wintermaanden wordt het plein omgetoverd tot een ijsbaan waar de inwoners van Lucca goed gebruik van maken.

Het ruime en grote plein nodigt uit om een van de vele terrassen te bezoeken, te genieten van echte Italiaanse ijs of cappuccino, de inwoners te bekijken en tot rust te komen midden in het eeuwenoude Lucca. De inwoners van de stad mogen het plein graag gebruiken voor een picknick onder de schaduwrijke bomen. Vanaf het plein is er de mogelijkheid om met een paardenkoets de stad te verkennen.

Alle bezienswaardigheden in Lucca

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!