Zoek & Boek

Stadsmuur van Lucca

Wie Lucca zegt, denkt aan de stadsmuur die het oude centrum van de stad al sinds 180 v.Chr omsluit. De huidige stadsmuur is gebouwd tussen 1504 en 1645, om de stad te verdedigen tegen aanvallen van het nabijgelegen Florence.

Gelukkig voor de stad en zijn inwoners is de stadsmuur slechts gebruikt als verdedigingslinie tegen het water van de rivier Serchio toen deze in 18 november 1812 ver buiten zijn oevers trad. Door de poorten te sluiten kon het water het de stad niet bereiken. Het leverde ook het mooie verhaal op over de zus van Napoleon Bonaparte die, ingesloten door het water, over de stadsmuur is getakeld omdat de poorten ook voor haar niet meer werden geopend.

Stadsmuur van Lucca

De stadsmuur is in zijn huidige staat een van de mooiste en best bewaarde voorbeeld van een 16e-eeuws Europees verdedigingswerk. De muur is goed onderhouden en heeft een maximale hoogte van twaalf- en breedte van dertig meter. Twaalf vooruitstekende bolwerken (baluardi) diende als opslag voor wapens en munitie en hadden de functie om de vijand van alle kanten te kunnen bestoken.

De stadsmuur is aan de bovenkant voorzien van een park, een idee uit de vorige eeuw van Marie Louise de Bourbon. Naast het park lopen fiets- en wandelpaden. Er is een mogelijk om een fiets met een plattegrond te huren. De inwoners van Lucca mogen zich graag bezighouden met een ‘giro della mura’ waarbij ze een rondje over de muur lopen. Tijdens deze wandeling zullen de zes toegangspoorten worden bewonderd. De eerste drie behoren tot de oorspronkelijke poorten, de laatste drie zijn later toegevoegd en kregen in de 17e eeuw hun barokke uiterlijk. Het gaat om;

  • De Porta San Pietro uit 1565.
  • De Porta Santa Maria uit 1592
  • De Porta San Donato uit 1629
  • De Porta Elisa uit 1811.
  • De Porta Sant’Anna uit 1910
  • De Porta San Jacopo uit 1930.

Vanaf de stadsmuur krijg je een goed uitzicht over het oude centrum van Lucca. De vele bankjes nodigen uit tot een moment van rust. In de zomer worden er bovenop de muur concerten en exposities georganiseerd.

Alle bezienswaardigheden in Lucca

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!