Zoek & Boek

Vakantie Montecatini Alto

Even ten westen van de stad Florence vind je de gemeente Montecatini Terme. Je rijdt vanuit Florence binnen een uurtje hier naar toe. De gemeente staat bekend om de thermale bronnen. Maar ook het plaatsje Montecatini Alto is een bezoekje meer dan waard. Deze plaats ligt bovenop een heuvel en is vernoemd naar het kasteel dat eerst op de locatie van het dorpje lag.

De toevoeging Alto is later toegevoegd aan de plaatsnaam. Dit om het onderscheid tussen het oude dorp en het jongere dorp Montecatini Terme duidelijker te maken.

Wandelend of met de kabelbaan te bereiken

Montecatini Alto ligt dus bovenop een berg en is niet met de auto te bereiken. Het 300 meter hoge dorp is, vanaf het parkeerterrein beneden, op twee verschillende manieren te bereiken: te voet of met de kabelbaan.

Lopend is het een mooie wandeling omhoog naar het oude dorp maar de kabelbaan is toch net even wat ons betreft toch net even wat spectaculairder. De kabelbaan wordt ook wel de Funicolare di Montecatini Terme genoemd en vertrekt ieder half uur. Houd wel rekening met de siësta wanneer je gebruik wilt maken van de kabelbaan.

De kabelbaan is al sinds het jaar 1898 in gebruik en is dus eigenlijk ook een historisch monument. Eenmaal boven bij Montecatini Alto zul je kunnen genieten van een van de mooiste plaatsen van Toscane en kun je de bezienswaardigheden van het pittoreske plaatsje gaan bekijken.

Bezienswaardigheden Montecatini Alto

Hieronder lees je welke bezienswaardigheden je zeker moet zien wanneer je in Montecatini Alto bent.

Chiesa di San Pietro

Het kasteel waar Montecatini naar is vernoemd is helaas voor een groot deel vergaan. Er zijn nog wel sporen van het kasteel terug te vinden in het gezellige dorpje. Een van de belangrijkste overblijfselen van het kasteel zijn de vestingmuren. Deze muren staan op het hoogste punt van het dorp en worden in de zomer gebruikt als decor van feesten en theaterstukken.

Vlakbij de toegang naar het voormalige kasteel ligt de Chiesa di San Pietro met haar middeleeuwse klokkentoren. Deze kleine kerk is van binnen en van buiten een van de mooie bezienswaardigheden van het dorpje.

Chiesa dei Santi Jacope e Fillippo

De hierboven genoemde Chiesa di San Pietro is niet de grootste en belangrijkste kerk van Montecatini Alto. Dat is namelijk de Chiesa dei Santi Jacope e Fillippo in het noorden van het dorpje.

Deze kerk stamt uit de dertiende eeuw en is in de achttiende eeuw nog eens ingrijpend gerenoveerd in de barokke stijl. Het interieur van de Chiesa dei Santi Jacope e Fillippo is dan ook een heel mooi voorbeeld van deze barokke stijl. De kerk is een van de mooiste bezienswaardigheden van het kleine dorpje.

Torre del Carmini

Vlakbij de Chiesa dei Santi Jacope e Fillippo vind je de Torre del Carmini. Dit is een van de zes torens die Montecatini Alto nog heeft. Er stonden eerst veel meer torens in het dorpje maar een groot deel hiervan werd door de troepen van Cosimo dei Medici vernietigd in het jaar 1554.

In de middeleeuwen stonden er maar liefst 25 torens in het dorpje maar nu dus nog maar zes. De overgebleven torens zijn allemaal het bekijken waard maar een bezoekje aan de Torre del Carmini is eigenlijk een absoluut must. Van boven op deze toren heb je een nog mooier uitzicht over het omliggende landschap dan vanaf andere mooie plekken in Montecatini Alto.

Piazza Giuseppe Giusti

Het kloppende hart van Montecatini Alto is het Piazza Giuseppe Giusti. Dit gezellige plein is in de zomer een groot terras met volop eet en drinkgelegenheden. Je kunt hier, onder het genot van een lekker wijntje, genieten van de prettige sfeer in het dorpje.

Sowieso zijn er in Montecatini Alto genoeg mogelijkheden om de innerlijke mens te verzorgen, er zijn in het kleine plaatsje namelijk een aantal uitstekende restaurants te vinden. Rond het Piazza Giuseppe Giusti vind je ook een aantal straten met leuke kleine winkeltjes met allerhande streekproducten. Alles bij elkaar is het leuke en schilderachtige plaatsje Montecatini Alto zeker een bezoekje waard.

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!