Zoek & boek

Vakantie Pistoia

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Pistoia

Wie Pistoia zegt, denkt natuurlijk direct aan de geboorteplaats van de dichter Cino da Pistoia. Pistoia als één van de kleinste provincies en steden van Italië, maar groots in zijn culturele en artistieke erfgoed. Bezienswaardigheden eens temeer dus: de uit de twaalfde eeuw afstammende Duomo, het overweldigende Palazzo del Comunale en het karakteristieke Ospedale del Ceppo, dat voornamelijk bekendheid heeft verschaft door zijn prachtige en kleurrijke voorportaal.

Vakantie Pistoia
Waar wacht je nog op?

Boek een vakantiehuisje in Pistoia

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
Eliza was here Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Pistoia

Matteo

Florence binnenland - Pistoia

Giovanna

Florence binnenland - Pistoia

Villa Campo del Mulino

Florence binnenland - Pistoia

Persoonlijk reisinspiratie voor Pistoia

Alle blogs

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
lees verder

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
lees verder

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...
lees verder
Waar wacht je nog op?

Boek een camping in Pistoia

Binnen de stadsmuren van Pistoia zijn veel middeleeuwse en gotische invloeden in de kerken en gebouwen te zien.

Pistoia is niet zo toeristisch. Je komt in de restaurants en winkeltjes dan ook voornamelijk lokale bevolking tegen. Er is hier eigenlijk altijd wel wat te beleven, zelfs als de winkels gesloten zijn. De inwoners van Pistoia maken graag een wandeling door het centrum, vooral rondom La Sala.

La Sala is een middeleeuws plein. Een aantal jaren geleden werd dit een ontmoetingsplaats voor junkies. Tegenwoordig het La Sala de spil van de stad. Het plein heeft namelijk een grote opknapbeurt gekregen. Je vindt er nu vele marktjes en eettentjes.

De provincie Pistoia ligt in de Apennijnen. De natuur in Pistoia is echt prachtig. ’s Zomers is het hier meestal koeler dan in de steden. De bergen in Pistoia hebben een hoogte van zo’n 1.400 meter.

De provincie Pistoia kent een aantal bekende kuuroorden. Bekend zijn Montecatini TermeMontecatini Alto en Monsummano Terme.

Bezienswaardigheden Pistoia

Pistoia wordt vaak overgeslagen door de toeristen. Maar ondanks dat kent het middeleeuwse centrum genoeg bezienswaardigheden. Het leven op straat speelt zich af rond het plein La Sala. Vanaf dit plein kun je alle bezienswaardigheden goed belopen.

Ospedale Del Ceppo

Dit ziekenhuis is gebouwd aan het eind van de 13e eeuw. Het is een van de oudste ziekenhuizen van Toscane.

Volgens de legende is het ziekenhuis gebouwd in Pistoia omdat Maria in een verschijning deze plek aangewezen heeft. Op deze plek begon namelijk spontaan een boomstronk te groeien. In de holle stronk van deze boom werden aalmoezen voor de zieken en armen achtergelaten.

In het museum ferri chirurgici, dat gebouwd is in een oude operatiezaal, kun je chirurgisch gereedschap uit de 17e en 18e eeuw bekijken.

Baptisterium

Tegenover de dom staat de 40 meter hoge achthoekige doopkapel, het Baptisterium. De bouw vond plaats van 1301 tot 1361. Het Baptisterium is gebouwd op het skelet van een oude kerk.

De doopvont komt uit 1226. Tussen 1975 en 2000 is het Baptisterium gerestaureerd. Dit om instorten te voorkomen. Behalve veiligheid heeft ook het uiterlijk een rol gespeeld. Op sommige plaatsen ontbrak marmer, dit is bijgevuld.

Dom van Pistoia

De Cattedrale di San Zeno is gebouwd in 923. Het nisje van de duomo komt uit de 16e eeuw. Ook werd toen de klokkentoren, van 67 meter hoog, gebouwd. De inwoners van Pistoia waren blij met de bouw van deze toren. De klokken gaven namelijk de tijd aan en ze waarschuwden bij gevaar.

In de duomo is veel terug te vinden van de verering van San Jacopo. Hij was de beschermheilige van Pistoia. Zo is het zilveren altaar uit 1287 en het 18e eeuwse beeld van de heilige, rechts van de gevel, goed zichtbaar.

San Giovanni Fuorcivitas

Dit is een kerk die, op het moment dat deze gebouwd werd, buiten de stadsmuren lag. Vandaar ook de naam fuorcivitas, wat ´buiten de stad´ betekend.

Deze kerk is gebouwd vanaf de 8e eeuw. Echter, er zijn ook tekenen dat de bouw al in de 5e eeuw is begonnen. De kerk werd in 1119 vernietigd en vervolgens opnieuw opgebouwd.

Tot op de dag van vandaag is de kant van de hoofdingang nog niet af. De kant die echter de meeste aandacht trekt is de kant aan de Via Cavour. Deze zijde is prachtig versierd met groen-witte marmer. Deze versiering zijn typische Pistoiese elementen.

Sant’Andrea

De Sant’Andrea is een romaanse kerk uit de zevende eeuw. De kerk is opgedragen aan de apostel Andreas. De kerk is tussen de elfde en dertiende eeuw breder gemaakt.

Doordat er in 1202 een brand ontstond in de dom heeft de Sant’Andrea in deze periode de dom vervangen. In de zestiende eeuw zijn er door Bartolomeo een aantal restauratie werkzaamheden verricht. Hierdoor heeft het romaanse karakter plaats gemaakt voor de barokstijl.

In de 20e eeuw is de Sant’Andrea in zoveel mogelijk originele staat hersteld. De belangrijke schatten van de kerk zijn de twee kruisbeelden van gekleurd hout en een preekstoel uit 1301. Deze schatten zijn gemaakt door Giovanni Pisano.

Er op uit in Pistoia

Pistoia heeft een prachtig en sfeervol centrum. Op het centrale plein, het Piazza del Duomo, worden met enige regelmaat evenementen en optredens georganiseerd.

Elk jaar wordt in Pistoia het Pistoia Blues Festival gehouden. De optredens vinden plaats in de weekenden van de maand juli, op het prachtige Piazza del Duomo.

Ook op de doordeweekse dagen is het feest in de stad. De cafeetjes en restaurants houden de deuren tot ’s avonds laat open. Vast onderdeel van het feest is de Giostra dell’Orso. Dit is dé paardenrace van Pistoia. Deze zogenaamde palio wordt gehouden op 25 juli.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…