Denk je aan Prato dan denk je gelijk aan kleding. Dit stadje, dat een aantal kilometers buiten Florence te vinden is, wordt gekenmerkt door zijn grote hoeveelheid lederwarenwinkels en naaiateliers. Ideaal om te winkelen? Nee, dat niet. Dat kun je beter in Florence doen. Prato als textielstad is misschien niet de mooiste van Italië, maar wel ideaal voor werkzaamheden en productontwikkeling. Beroemd en berucht is Prato ook: er schijnt wat Maffia te zitten.

Reistips Uitgelichte accommodaties in Prato

Il Prato

Il Prato

Appartement Il Prato ligt in een agriturismo dat gerund wordt door een familie. De agriturismo ligt in de Arno vallei tussen Florence, Arezzo en Siena. Het hoofdgebouw is een oud landhuis uit de zeven...

Castello di Pratogrande 3

Castello di Pratogrande 3

Argigliano, klein centrum op 350 m boven de zeespiegel in Lunigiana. Te voet te bereiken vanaf de Apuaanse Alpen (regionaal park), ondergedompeld in natuur met kastanjebomen, wijngaarden en olijfbomen...

Betrouwbare reisorganisaties Bekijk direct de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor een vakantie Prato bij:

Agriturismo

Agriturismi Toscane

Op zoek naar de mooiste agriturismi? Vind en vergelijk.

Appartementen

Appartement Toscane

Vind en vergelijk een goedkoop appartement in Toscane.

Campings

Camping Toscane

Wil je gaan kamperen? Vind hier de beste campings van Toscane.

Vakantiehuizen

Vakantiehuis Toscane

Vind en vergelijk een goedkoop vakantiehuis in Toscane.

Vakantieparken

Vakantiepark Toscane

Vind en vergelijk goedkope vakantieparken in Toscane.

Prato werd als textielstad een groot succes. Dit succes heeft ze hoofdzakelijk te danken aan de uitstekende ligging in het dal van de Bisenzio. Ook staan langs de rivier veel windmolens. Deze windmolens dienden om vies rivierwater te reinigen. Met dit gereinigde water werden vervolgens de kledingstoffen gespoeld.

De textielindustrie is een industrie waar over het algemeen veel Chinezen werken. Meer dan 10 procent van de inwoners van Prato komt oorspronkelijk uit China. Hierdoor heeft Prato, op drie na, de grootste Chinatown van Europa.

Prato heeft een prachtig historisch stadscentrum. In dit oude centrum vind je veel middeleeuwse gebouwen en pleintjes. Doordat het centrum autovrij is, kun je er leuke wandelingen maken.

Bezienswaardigheden Prato

Net als veel steden in Toscane, heeft ook Prato een stadscentrum dat gebouwd is binnen stadsmuren. Vrijwel alle bezienswaardigheden van de stad liggen binnen deze zeshoekige stadsmuren.

Het centrum heeft veel smalle straatjes met patriciërshuizen en paleizen. Je komt hier de ene naar het andere kerkje en pleintje tegen.

Duomo Santo Stefano

Deze romaans-gotische dom wordt al vanaf 994 gebruikt als doopkerk. De voorgevel van deze groen-wit marmeren kathedraal was pas klaar tussen 1385 en 1457.

Opvallend in de Duomo Santo Stefano is de preekstoel van Donatello. De preekstoel bevindt zich namelijk aan de buitenkant van de kerk. Op belangrijke feestdagen wordt vanaf deze preekstoel de heilige gorden van Maria aan het volk getoond. Deze heilige gordel ligt al sinds 1141 onder het altaar, in het kapelletje van de Sacra Cintola.

Prachtig om te zien zijn de muurschilderingen van Lippi in de Cappella Maggiore. Deze fresco’s vertellen het verhaal van Johannes de Doper.

Santa Maria delle Carceri

De basiliek de Santa Maria delle Carceri is op een bijzondere manier ontstaan. Het verhaal gaat dat een jongetje in 1484 in de gevangenis van Prato een afbeelding van Maria met kind zag veranderen. Ook andere gevangenen beweerden hetzelfde gezien te hebben. Om deze reden is de basiliek op de plaats van de gevangenis gebouwd.

De afbeelding van Maria hangt er nog steeds. Er wordt gezegd dat zijn wonderen verricht. De klokkentoren van de basiliek komt uit 1780. De buitenkant van de kerk zou gemaakt worden in groen-wit marmer. Dit is echter nooit afgemaakt.

In de kerk vind je een mooie fresco van de school van Andrea della Robbia. Onder de Santa Maria delle Carceri kun je een aantal restanten bezichtigen van de oude gevangenis.

Castello Dell’Imperatore

Dit kasteel is gebouwd tussen 1237 en 1248, in opdracht van Keizer Frederik II. Het kasteel had als functie om de belangrijkste wegen die naar Duitsland liepen onder militaire controle te kunnen houden.

De bouwstijl van het Castello Dell’Imperatore is uniek te noemen. In Italië komen alleen op Sicilië en in Apulië, in deze periode, van zulke kastelen voor. Bijzonder hieraan is dat de hoofdingang boogvormig is en dat deze versierd is met groen en wit marmer.

Via een trap kun je een van de torens van het kasteel beklimmen. Vanuit hier kun je, mits het helder weer is, Florence zien liggen. ’s Zomers worden er, op het binnenplein, met enige regelmaat concerten en tentoonstellingen gehouden.

Museo del Tessuto

Het Museo del Tessuto is het grootste textielmuseum van Europa. Dit museum is onderverdeeld in een zestal thema’s. Inleiding hierop is de familiarizzazione. Door middel van dit thema wordt je op een actieve manier met de stoffen en bewerkingsprocessen bekend gemaakt.

Je vindt in het museum onder meer collecties van antieke stoffen en collecties van moderne stoffen. Deze moderne collectie wisselt steeds. Dit gebeurt in samenwerking met de textielbedrijven in Prato.

In het museum kun je eveneens een stoommachine uit de 18e eeuw bezichtigen. Evenals enkele apparaten van vroeger en nu. Ook worden er met enige regelmaat tentoonstellingen gehouden in het Museo dell Tessuto.

Ervaringen Toscane beoordelingen en tips

Hieronder vind je ervaringen, beoordelingen en tips voor een vakantie naar Prato.


ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »