Zoek & boek

Vakantie Anghiari

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Anghiari

In het oosten van Toscane, slechts een klein eindje ten noordoosten van Arezzo, bevindt zich het betoverende Anghiari. Met een rijke, bewogen geschiedenis is deze stad vandaag de dag nog steeds een fantastische bestemming om te verkennen tijdens een vakantie in Toscane. De charme van Anghiari is tijdloos en biedt de kans om te genieten van de prachtige omgeving en de historische sfeer die de stad te bieden heeft.

Anghiari Toscane
Waar wacht je nog op?

Boek een vakantiehuisje in Anghiari

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs
Eliza was here Bekijk prijs
De Jong Intra Bekijk prijs

Persoonlijk reisinspiratie voor Anghiari

Alle blogs

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
lees verder

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
lees verder

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
lees verder

Geschiedenis van Anghiari

Anghiari staat vooral bekend van de slag om Anghiari in het jaar 1440. Tijdens deze slag werden de troepen van de vorst van Milaan overwonnen door Florence. Het bijzondere aan deze slag was dater tijdens een hele dag strijd slechts een soldaat sneuvelde.

Volgens Macchiavelli was de dood van deze soldaat ook nog eens te wijten aan het feit dat hij van zijn paard viel. De slag was dus allerminst bloederig te noemen maar is toch heel bekend geworden. Dit komt doordat Leonardo da Vinci er een wereldberoemd fresco van maakte in het Palazzo Vecchio. De originele afbeelding is helaas verloren gegaan maar door de kopie van Peter Paul Rubens weten we toch hoe ‘de slag om Anghiari’ er ongeveer uit heeft gezien.

In het museum in de plaats kun je alles leren over de slag en de rest van de rijke geschiedenis. De stad is waarschijnlijk rond de elfde eeuw ontstaan en in de dertiende eeuw werd de stadsmuur aangelegd.

Bezienswaardigheden Anghiari

Aan de lange historie heeft Anghiari een aantal mooie bezienswaardigheden overgehouden die we hieronder met je bespreken. Je kunt in het stadje heerlijke ronddwalen door de vele steegjes en kleine weggetjes die de ommuurde binnenstad rijk is. Er zijn ook veel leuke pleintjes en er heerst een hele gemoedelijke sfeer in Anghiari.

De Campano

Wanneer je richting Anghiari rijdt, loopt of fiets, is er een ding dat je al van verre opvalt. Dat is de mooie middeleeuwse toren in het centrum van het stadje. Deze toren draagt de naam Campano en is een echte blikvanger van Anghiari.

De middeleeuwse toren werd oorspronkelijk in het begin van de veertiende eeuw gebouwd maar werd in 1502 helaas vernietigd. Rond 1600 werd er gelukkig een mooie replica van de Campano neergezet. Deze toren staat er vandaag de dag nog steeds en is in de negentiende eeuw nog eens uitgebreid opgeknapt.

De toren ziet er dan ook nog prachtig uit. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de stad en haar muren en natuurlijk het prachtige omliggende landschap.

De Santa Maria della Grazzie en Chiesa di Badia

Een mooie Toscaanse stad is natuurlijk niet compleet zonder een mooie kerk. In het geval van Anghiari heet deze kerk de Santa Maria della Grazie en staat hij tegenover de Campano toren.

De kerk werd tussen 1628 en 1740 gebouwd en is relatief dus nog niet zo heel oud. Het belangrijkste object in de kerk is het beeld van Madonna delle Grazie van Andrea della Robbia. Een iets oudere maar kleinere kerk in Anghiari is de Chiesa di Badia. Deze kerk stamt uit de veertiende eeuw en heeft een bijzonder interieur dat niet symmetrisch is.

Piazza del Popolo

Het belangrijkste en gezelligste plein van Anghiari is zonder twijfel het Piazza del Popolo. Aan dit plein vindt je de Chiesa di Badia, de Antio Rocca en ook het Palazzo Pretoria met de schilden van de overheersers van de stad.

Dit Palazzo Pretoria doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis van Anghiari. Op het plein zijn verder een aantal leuke restaurants en barretjes te vinden waar je terecht kunt voor een kop koffie of heerlijke lokale wijnen. Een ander heel gezellig en belangrijk plein is het Piazza Baldaccio. Hier wordt iedere woensdag een markt gehouden. Ook hier stikt het van de leuke terrasjes waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Palazzo Taglieschi

Een andere leuke bezienswaardigheid in Anghiari is het Palazzo Taglieschi. Dit paleis uit de renaissance periode ligt aan de Via Francesco Menci en huisvest een klein museum met kunstwerken uit de regio van Anghiari.

Het gebouw zelf is een samenvoeging van verschillende middeleeuwse huizen met torens. Dit heeft een mooie en behoorlijk grote gevel in een kenmerkende renaissancestijl opgeleverd. In het Palazzo Taglieschi kun je het museum Statale vinden. Hier kun je bijzondere kunstwerken vinden zoals het houten Mariabeeld van Jacopo della Quercia.

Aan de andere kant van de weg kun je het Palazzo del Marzocco vinden. In dit mooie pand uit de vijftiende eeuw zit een museum over de slag van Anghiari waar we het zo nog wat uitgebreider over zullen hebben.

Het theater Ricomposti

In de buurt van het piazza Baldaccio kun je het stadstheater van Anghiari vinden met de naam Ricomposti. Dit fraaie theater werd aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd door de Florentijnse architect Lorenzo Pozzolini.

Het Ricopmposti theather heeft dan ook een fraaie renaissance voorgevel. Het theater heeft in de loop der tijd vele verbouwing ondergaan en biedt tegenwoordig plaats aan zo’n 220 mensen. Er worden nog steeds regelmatig voorstellingen gehouden in dit prachtige theater en er is ook een goed restaurant gevestigd.

Het Museo della Battaglia e di Anghiaria en het Museo della Misericordia

Dit zijn de twee belangrijkste musea van Anghiari, Het eerste museum is het Museo della Battaglia e di Anghiaria dat volledig gewijd is aan de eerder besproken slag en de geschiedenis van Anghiari.

In dit museum kom je alles te weten over het verloop van de bekende slag en hoe het komt dat er slechts een soldaat sneuvelde. Het museum zit gevestigd in het mooie Palazzo del Marzocco dat sowieso al het bekijken meer dan waard is.

Het kleine Museo della Misericordia is een bijzonder museum dat je een inkijkje geeft in de geschiedenis van de regio met bijzondere objecten en kunstwerken.

Mostra Mercato dell’Artigianato della Valtiberina Toscana

Ieder jaar in de periode van eind april tot begin mei wordt er een grote markt gehouden in Anghiari. Deze markt heeft de uitgebreide en voor Nederlanders vrij onmogelijk naam Mostra Mercato dell’Artigianato della Valtiberina Toscana maar is zeker een bezoekje waard. Op de markt kun je talloze verschillende soorten ambachtelijke producten kopen van ondernemingen uit de buurt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan antiek, sieraden, serviezen maar ook de heerlijkste wijnen, olijfolie, kazen en vleeswaren. Je kunt tijdens deze markt bovendien op straat eten in een open lucht restaurant en genieten van de gezelligheid.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…