Zoek & boek

Vakantie Arezzo

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Arezzo

De stad van de torens en de te steile weggetjes. Arezzo is een prachtig voorbeeld van de eeuwenoude rijke, Etruskische geschiedenis die Italië gekend heeft. Arezzo kenmerkt zich door zijn handel in goud, antiek en juwelen en is daarmee na Florence één van de bekendere goudsteden van de regio. Arezzo, het decor van Benigni’s “La Vita è Bella” vraagt voornamelijk om slenteren door de kriebelende straatjes op zoek naar dat ene barretje waar de Prosecco je het beste gaat smaken.

Vakantie Arezzo
Waar wacht je nog op?

Boek een vakantiehuisje in Arezzo

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
natuurhuisje toscane
Natuurhuisje Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Arezzo

La Casina

Arezzo, Cortana en omgeving - Arezzo

Villa La Piaggia

Arezzo, Cortana en omgeving - Arezzo

Poggio Patrignone

Arezzo, Cortana en omgeving - Arezzo

Persoonlijk reisinspiratie voor Arezzo

Alle blogs

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
lees verder

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
lees verder

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
lees verder

Elke maand vindt op het eerste weekend van de maand een traditionele antiekmarkt plaats in het stadscentrum van Arezzo. Hier loop je langs vele standjes met een mengelmoes van kroonluchters, kralen, antieke houten meubels, tweedehands boeken en nog veel meer.

De voorlaatste zaterdagavond en de eerste zondagmiddag van september is het centrale plein van Arezzo, het Piazza Grande, het decor voor een traditioneel middeleeuwse steekspel: La Giostra del Saracino.

Bezienswaardigheden Arezzo

Arezzo is een ideale stad om te voet te verkennen. De vele interessante kerken en pleinen die uit de middeleeuwen komen, liggen op loopafstand van elkaar.

Het is niet verrassend dat Benigni Arezzo verkoos als decor voor zijn film La Vita è Bella. Op verschillende plaatsen in de stad hangen posters met foto’s van bekende scènes uit de film die op die plek zijn opgenomen.

Anfiteatro Romano

Anfiteatro Romano is tussen de eerste en tweede eeuw voor Christus gebouwd. Het is een gigantisch amfitheater, dat plaats bood aan wel 8.000 toeschouwers. In die tijd was Arezzo, met 100.000 inwoners, de derde grootste stad van Italië.

Van dit indrukwekkende theater is niet zoveel meer over. Het grootste gedeelte van de stenen is opnieuw gebruikt in andere bouwwerken in Arezzo, zoals het Fotezza Medicea.

Nu kun je alleen nog de resten van de tribunes, kolommen en arcades van de 121 meter brede arena zien. Naast het theater ligt het gerenoveerde archeologische museum. Deze bevindt zich in het oude klooster van San Bernardo.

Basilica Di San Francesco

Dit is een basiliek, die gebouwd is in de dertiende en veertiende eeuw. De kerk ligt aan het Piazza San Francesco.

Achter de wat sombere voorgevel vind je een meesterwerk uit de renaissance, de Leggenda della Vera Croce (De Geschiedenis van het Ware Kruis) van Piero della Francesca. Dit meesterwerk is op drie niveaus geschilderd in de Bacci-kapel, achter de kerk.

Wil je de fresco’s in de Bacci-kapel bekijken? Dan zul je hiervoor een apart kaartje moeten kopen. Dit kaartje koop je buiten de kerk, rechts van de ingang.

Museo e Casa Vasari

Het Museo e Casa Vasari is rond 1540 gekocht door Giorgio Vasari. Vasari was een beroemde schilder en architect. Hij kocht het om er zijn verblijf van te maken.

De prachtige zalen zijn in acht jaar tijd, door Vasari zelf, gerestaureerd. In de zalen kun je de successen bekijken van Vasari.

Nu hangen er ook werken van andere Toscaanse inwoners uit de tweede helft van de zestiende eeuw.

Cattedrale Di San Donato (Dom van Arezzo)

Deze duomo is gedurende 250 jaar gebouwd. In 1511 is de bouw voltooid. De voorgevel van de kathedraal is pas in het begin van de twintigste eeuw aangebracht.

Binnen in de duomo bevinden zich prachtige glas-in-loodramen. Uniek hieraan is dat het glas in lood werkelijk de vormen en details van een schilderij aannemen.

Aan de linkerkant van de kathedraal hangt een meesterwerk van Piero della Francesca, de Maddalena uit 1460.

Fortezza Medicea

De Fortezza Medicea is een fort uit de middeleeuwen. Het fort is opgebouwd uit de restanten van de Romeinse nederzetting Arretium. Oorspronkelijk stamt het uit de tiende eeuw.

De pentagonvorm is ontstaan uit de noodzaak om de stad beter te kunnen verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. In de loop der eeuwen is het fort meerdere keren vernietigd in oorlogen. Echter, het fort is ook telkens weer opgebouwd.

Santa Maria Della Pieve

De Pieve van Santa Maria is een van de meest bijzondere Romaanse kunstwerken in Arezzo. De voorgevel van deze kerk is prachtig, met zijn enorme galerij van pilaren. Doordat elke verdieping de ruimtes tussen de pilaren kleiner wordt lijkt het gebouw erg hoog.

De bijbehorende toren van de kerk is 59 meter hoog. De buitenkant van deze toren is gebouwd in Pisaanse stijl. Het lijkt een beetje op de toren van Pisa, vanwege het feit dat het plein schuin ligt.

Piazza Grande (Piazza Vasari)

Dit ongelijke plein is het hart van de stad. Aan een kant van het plein staat de indrukwekkende galerij van de Logge del Vasari. Aan de andere kant zie je middeleeuwse torentjes. Dit is de achterkant van de Pieve-kerk en het Palazzo della Fraternità dei Laici.

Op het Palazzo della Fraternità dei Laici zie je een oude klok uit 1552. Naast de Romeinse cijfers worden eveneens de 29 dagen van de maancyclus en de maanfase weergegeven.

Elk jaar vindt hier op de voorlaatste zaterdag van juni en de eerste zondag van september een middeleeuws steekspel plaats. Het plein is dan bedekt met een flinke laag zand. Er worden tribunes gebouwd.

Er op uit in Arezzo

Ben je eind juni of begin september in Toscane? Dan is de Giostra del Saracino in Arezzo een absolute aanrader. Tijdens dit jaarlijks terugkerende riddersteekspel zijn er niet ontzettend veel toeristen, zoals bij de palio in Siena. Echter, de sfeer en de passie di hier te beleven is, is fantastisch.

Giostra del Saracino

Dit hét folkloristische evenement van Arezzo. Elk jaar op de voorlaatste zaterdag van juni en op de eerste zondag van september vindt dit evenement plaats. Elk van de vier stadsdelen kiest een ridder uit die voor hen de lans draagt in dit middeleeuws steekspel.

De hele dag staat in het teken van festiviteiten en rituelen. Ridders en jonkvrouwen, voorzien van authentieke lansen, schilden en vlaggen, trekken langzaam richting het Piazza Grande.

Op het Piazza Grande staat een houten beeld van een ridder met een zweep en een groot, vierkant bord naast zich. Na de prachtige vlaggenparade gaan de ridders om en om te paard met hun lans op de ridder af. Doel hierbij is om het houten bord precies in het midden te raken zonder door de zweep geraakt te worden.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…