Zoek & boek

Vakantie Certaldo Alto

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie Certaldo Alto

Certaldo Alto; één van de vele schilderachtige plaatsjes in Toscane. Mensen, die van ontspannen, maar ook van geschiedenis houden, moeten wat ons betreft zeker het bijzondere stadje Certaldo bezoeken. Het bijzondere van dit nog niet zo toeristische stadje is dat het uit twee delen bestaat. Het onderste gedeelte wordt Certaldo genoemd en heeft een modern en stedelijk karakter. Het bovenste gedeelte heet Certaldo Alto en is een Middeleeuws dorpje.

Vakantie Certaldo Alto Toscane
Waar wacht je nog op?

Boek een vakantiehuisje in Certaldo Alto

interhome toscane
Interhome Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Certaldo Alto

Panorama

Toscane Chianti - Certaldo

Conte Francesco I

Toscane Chianti - Certaldo

Conte Francesco II

Toscane Chianti - Certaldo

Conte Francesco II

Toscane Chianti - Certaldo

Conte Francesco I

Toscane Chianti - Certaldo

Archi

Toscane Chianti - Certaldo

Belvedere

Toscane Chianti - Certaldo

Giuggiolo

Toscane Chianti - Certaldo

Casa Mori

Toscane Chianti - Certaldo

Il Vallone

Toscane Chianti - Certaldo

Persoonlijk reisinspiratie voor Certaldo Alto

Alle blogs

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
lees verder

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
lees verder

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...
lees verder

Met de kabelbaan naar Certaldo Alto

Met een kabelbaan kun je vanuit Certaldo gemakkelijk en goedkoop naar Certaldo Alto komen. Ook is het mogelijk om je met de auto van beneden naar boven te begeven, maar vanaf de kabelbaan heb je een schitterend uitzicht.

Het is een absolute aanrader om in ieder geval een keer met de kabelbaan van beneden naar boven te gaan. Bovendien kost een retourticket slechts €1,20. Overigens kun je je auto parkeren op slechts honderd meter van de ingang van Certaldo Alto, als je die optie van transport prefereert. Hou er wel rekening mee dat het moeilijk kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Bereikbaarheid van Certaldo Alto

Certaldo (Alto) ligt op slechts 46 kilometer van Siena en 50 kilometer van Florence. Veel mensen kiezen er daarom voor om, als ze in de buurt van die twee steden op vakantie zijn, een dagtrip te maken naar Certaldo.

Het prettige aan Certaldo is dat het makkelijk bereikbaar is met de auto en ook dat het dus op relatief korte afstand ligt van de grote en toeristische steden in Toscane. Je kunt er echter ook voor kiezen om met het openbaar vervoer naar Certaldo te reizen. Met de trein doe je er vanuit Florence en Siena nog geen uur over om Certaldo te bereiken.

Als je dus een mooi en gezellig stadje wil bezoeken, dan is het zeker aan te raden om de trein of auto naar Certaldo (Alto) te pakken.

Via Bocaccio

Maar wat is er nou allemaal precies te bewonderen in het Middeleeuwse Certaldo Alto?

Want dat er genoeg te zien is, dat staat vast. De meest beroemde bezienswaardigheid van Certaldo Alto is de Via Bocaccio. Dit is dan ook een van de belangrijkste en drukstbezochte straten van het stadje.

De historici onder de lezers zullen begrijpen dat deze straat genoemd is naar de beroemde schrijver Giovanni Bocaccio. Deze straat is naar hem vernoemd, omdat de schrijver de laatste jaren van zijn leven heeft doorgebracht in Certaldo Alto. Hij stierf in 1375.

Het is zelfs nog mogelijk om de woning, die hij ooit bewoond heeft, te bezichtigen. Wel moet daarbij de kanttekening worden geplaatst dat de woning er niet meer exact zo uitziet, zoals het ooit heeft gedaan. Het is door de jaren heen namelijk niet altijd goed onderhouden, totdat het aan het begin van de 19e eeuw door een belangrijke gravin werd opgekocht en gerestaureerd.

In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw helaas bijna in zijn volledigheid vernietigd. Alleen enkele schilderingen zijn nog goed bewaard gebleven. Na die Tweede Wereldoorlog is het weer volledig opgebouwd.

Inmiddels is het pand al een aantal decennia ingericht als museum voor bezoekende toeristen. Ook kun je de toren van het huis beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt over zowel Certaldo als Certaldo Alto. Het is absoluut de moeite waard om het huis van de beroemde schrijver te bezoeken, mits je daar natuurlijk geïnteresseerd in bent.

Palazzo Pretorio

Naast de Via Bocaccio is het Palazzo Pretorio een van de pronkstukken van Certaldo Alto. Dit enorme paleis is gebouwd in de 12e eeuw voor de graven van Alberti, die in deze regio op dat moment de macht in handen hadden. Vanuit het paleis hadden ze goed overzicht over omliggende gebieden en werden dus veel zaken geregeld.

Toch waren de Alberti’s gedwongen om het te verlaten, waarna het paleis werd geschonken aan de Florentijnse magistraat. De Florentijnse magistraat heeft gedurende de eeuwen die volgden, het voorrecht gehad om het te bewonen. In deze periode werd het paleis ook sterk uitgebreid. Het grootste gedeelte van het Palazzo Pretorio stamt dus ook uit de 15e en 16e eeuw.

In de 18e eeuw werd de functie van magistraat echter afgeschaft, waarna het een eeuw in bezit is geweest van particulieren. Dat was het geval, totdat de gemeente Certaldo het in de 19e eeuw besloot te kopen. Op deze manier konden toeristen namelijk getrokken worden door een museum van het paleis te maken.

Een toegangskaartje voor het bezoeken van Palazzo Pretorio kost slechts 4 euro.

Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo

Hoewel deze kerk op het eerste gezicht redelijk sober oogt, is het absoluut de moeite waard om het kerkje te bezoeken. Het bijzondere eraan is namelijk dat de stoffelijke overschotten van de eerdergenoemde Bocaccio hier begraven liggen. Dat geldt ook voor de stoffelijke overschotten van Giulia Della Rena, die de patroonheilige van de stad is.

De soberheid van deze kerk heeft vooral te maken met het feit dat in de 19e eeuw bij het restaureren veel schilderingen zijn verwijderd. Toch maakt deze kerk nog steeds wel degelijk indruk op je, als je hem eenmaal hebt bezocht.

Moderne culturele evenementen in Certaldo Alto

Naast Middeleeuwse bezienswaardigheden zijn er in Certaldo Alto genoeg culturele evenementen te beleven. Een voorbeeld is het straattheaterfestival Mercantia dat ieder jaar gedurende 5 dagen wordt gehouden in het centrum. Dit festival vindt midden in juli plaats, dus het is zeker aan te raden om Certaldo Alto een bezoekje te brengen in de zomervakantie. Tijdens deze vijf dagen vind je door de hele stad heen allerlei live muziekoptredens en ook veel open lucht theater.

Verder is er op culinair gebied ook genoeg om van te genieten. Het aantal restaurants en barretjes in Certaldo Alto is behoorlijk talrijk. Het meest bekende en gerenommeerde op culinair gebied is toch wel Cucine Giuseppina, waar je heerlijk kunt eten en ook kookworkshops kunt volgen.

Daarnaast is La Dolce Vita ook echt een aanrader. Vooral als je een lekkere en makkelijke lunch wil nuttigen in de vorm van een sandwich of een lekkere salade. Ook kun je hier genieten van heerlijke (Toscaanse) wijnen en de winkel van Dolce Vita doorlopen. Er is alles bij elkaar behoorlijk veel te zien en te doen in dit leuke plaatsje.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…