Vakantie Cortona

Hoewel het funiculi funicula een Napoletaans strijdlied was, schalt dit meesterwerk verschillende zomeravonden per jaar over het Piazza della Repubblica van Cortona. Dit kleine stadje op de grens van Toscane en Umbrië heeft naast zijn sprookjesachtige en pittoreske uiterlijk eveneens een sterke culturele en muzikale agenda. Sterren als Bon Jovi en André Rieu hebben hier optredens gegeven. Naast muziek is er veel ruimte voor kunst en cultuur met o.a. de prachtige Duomo, het Palazzo Comunale en het Museo Diocesano.

Vind accommodaties in Cortona

Cortona hoorde bij de twaalf Etruskische stadstaten. De stad had een belangrijke rol in Etrurië. Na verloop van tijd is Cortona een Romeinse kolonie geworden.

Het inwonerstal in Cortona ligt op zo’n 25.000. Het stadje is hoofdzakelijk bekend vanwege het jaarlijkse Festival del Sole en het (verfilmde) boek Under the Tuscan Sun van Frances Mayes.

Bezienswaardigheden Cortona

Cortona heeft een rijke geschiedenis. Hier is veel bewaard van gebleven. In en rond de stad vind je restanten van de Etruskische en Romeinse overheersing.

Cortona heeft verder maar liefst 20 kerken. Deze kerken liggen vrij dicht op elkaar. De binnenstad is omgeven door stadsmuren. In deze binnenstad loop je door veel steile, middeleeuwse steegjes.

MAEC – Museo dell'Accademia Etrusca e della Città di Cortona

Het MAEC is een archeologisch museum dat zijn deuren opende in 2005. Inmiddels is het een van de meest vernieuwende archeologische musea van Italië.

De inrichting van het MAEC is prachtig met zijn grote en prachtig verlichte zalen. Er is een rijke schat aan Etruskische voorwerpen tentoongesteld op de bovenste verdieping. Pronkstuk is de Etruskische lamp, een bronzen ‘kroonluchter’ uit de vierde eeuw voor Christus.

Ook vind je hier een mooie achttiende-eeuwse bibliotheek. Op de benedenverdiepingen van het museum zijn nederzettingen uit de Etruskische en Romeinse cultuur nagebouwd. Belangrijk aanwinst is de Tabula Cortonensis. Dit is een van de oudste bewaard gebleven Etruskische inscripties van meer dan 2.200 jaar oud.

Museo Diocesano del Capitolo

Dit is een bisschoppelijk museum dat recht tegenover de dom ligt. Dit museum kent een aantal meesterwerken uit de Toscaanse schilderkunst tussen de dertiende en negentiende eeuw.

De Annunciazione van Beato Angelico is een pronkstuk. Ook hangen er een aantal werken van Luca Signorelli en Pietro Lorenzetti.

Basilica di Santa Margherita

Margherita van Cortona heeft een droevige jeugd gehad, vol met schandes en zonden. Echter, ze toonde diep berouw voor haar daden. Ze werd hierdoor alsnog heilige.

Zij is nu de beschermheilige van de stad Cortona. Dit wordt op 22 februari gevierd. Het lichaam van Santa Margherita is dan te zien op het altaar van de basiliek. Hier wordt het door rooms-katholieken uit de hele wereld vereerd.

Fortezza Medicea di Girifalco

Cortona werd een belangrijke vesting vanaf het moment dat groothertog Cosimo I aan de macht kwam. Cosimo I gaf in 1556 de opdracht om op het hoogste punt van Cortona een nieuw fort te bouwen.

Het fort veranderde telkens van functie. Zo heeft er een gemeentepolitie huisvesting gevonden. Hierna kreeg het een steeds meer burgerlijke functie. Dit is ook terug te zien in de architectuur. Het originele bouwwerk had kleine vensters om kanonskogels door af te vuren. Later werden hier ramen ingezet.

Tegenwoordig wordt het fort gebruikt voor kunstexposities en andere gebeurtenissen.

Santuario Le Celle – Convento dei Frati Cappuccini

Dit is een klooster van de kapucijnen uit 1211. Het is het eerste klooster dat opgericht is door Franciscus van Assisi. Hij heeft hier tussen 1224 en 1226 gewoond.

Na de dood van Assisi in 1226 heeft zijn broer Elia van Le Celle een blijvend erfgoed voor de franciscanen gemaakt. Tegenwoordig wonen er zeven fraters.

Er op uit in Cortona

Elk jaar vindt het culturele hoogtepunt van Cortona plaats in de zomer. Het Festival del Sole wordt vrijwel direct gevolgd door het populaire ‘vleesfeest’. Dit vleesfeest wordt de Sagra della Bistecca genoemd.

Via Crucis

Als je vanaf het Piazza Garibaldi de Via Santa Margherita inloopt vind je 14 futuristische mozaïeken. De kunstwerken langs deze ‘Via Crucis’ (kruisweg) zijn in 1944 gemaakt.

De kunstwerken zijn gemaakt door mozaïekexpert Romoaldo Mattia. Aan het eind van de Via Santa Margherita kom je bij de Basilica di Santa Margherita en het Girifalco-fort. Vanuit hier heb je een magnifiek uitzicht over de Chiana-vallei.

Sagra Della Bistecca

Jaarlijks vindt op 14 en 15 augustus de jaarlijkse Sagra della Bistecca plaats. Je ruikt al van ver de bieflappen, die gegrild worden op een gigantisch hete houtskoolgrill van maar liefst veertien meter lang. Uiteraard drink je hier een heerlijke, rode DOC-wijn uit de regio bij.

Festival Del Sole - Tuscan Sun Festival

Het Festival del Sole vindt elk jaar plaats in juli of augustus. De artistieke leiding hiervan is in handen van de schrijfster Frances Mayes. Zij organiseert elk jaar dit festival, na haar enorme succes met het boek Under the Tuscan Sun.

Tijdens dit festival komen bekende musici en kunstenaars samen om workshops, concerten en lezingen te geven.