Zoek & boek

Vakantie Florence

  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Vakantie naar het adembenemende Florence

De provinciehoofdstad met zijn ruim 350.000 inwoners. Al eeuwenlang is deze stad het toonbeeld van de Renaissance en hebben menig invloedrijke families hier een culturele scepter gezwaaid. Van de Medici invloeden in o.a. het Palazzo Vecchio tot de verering van Michelangelo, Da Vinci en Botticelli in het Uffizi. Een waar openlucht museum en daarom komt in deze stad iedere bezoeker tot zijn recht: gastronomisch, fashion, design, ambacht, kunst en cultuur: Florence heeft het allemaal.

Vakantie Florence Toscane
Waar wacht je nog op?

Boek een vakantie naar Florence

De Jong Intra Bekijk prijs
Stedentrips.nl Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs

Populaire accommodaties in Florence

Tipologia Bilo 04 pax

Florence stad en omgeving - Florence

Tipologia Trilo 05 pax

Florence stad en omgeving - Florence

Tipologia Trilo 06 pax

Florence stad en omgeving - Florence

Signoria apartament

Florence stad en omgeving - Florence

Santa Croce

Florence stad en omgeving - Florence

Santa Croce

Florence stad en omgeving - Florence

San Felice

Florence stad en omgeving - Florence

Orcagna apartment

Florence stad en omgeving - Florence

La Torretta

Florence stad en omgeving - Florence

Gli Artisti

Florence stad en omgeving - Florence

Persoonlijk reisinspiratie voor Florence

Alle blogs

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
lees verder

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
lees verder

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
lees verder

Welk type reiziger ben jij?

Meer over Florence

Florence staat bekend als de stad waar de renaissance zijn oorsprong heeft gevonden. De stad was aan het eind van de dertiende eeuw een van de grootste en meest belangrijke steden van West-Europa.

Je kunt Florence uitstekend al wandelend verkennen. Loop door de smalle steegjes en geniet van de mooie paleizen. Bekijk de prachtige uitzichten vanuit de heuvels rondom de stad. Je begrijpt dan vrijwel meteen hoe de bekende inwoners Dante, Da Vinci en Galilei hun inspiratie opdeden.

De stad Florence kun je gerust een groot openluchtmuseum noemen. De stad is in het bezit van een aantal prachtige werken. Zo zijn de belangrijkste kunstwerken Michelangelo’s David. Deze kun je bekijken in de Galleria dell’Accademia. In het beroemde Uffizi-museum liggen werken als De geboorte van Venus en La Primavera van Botticelli. Ook hangen hier werken van Da Vinci, Caravaggio en Rafaël.

Behalve de beroemde musea is Florence eveneens een modestad. Na Milaan is het dan ook een van de meest belangrijke modesteden van Italië. Elk jaar worden in de maanden, januari en juni, modebeurzen georganiseerd van Pitti Immagine. Dit is een belangrijke beurs voor de stad. In deze periode zijn de hotels al lang van te voren volgeboekt.

Net buiten de stad, in de wijk Peretola, ligt het vliegveld van Florence. Dit vliegveld heeft een korte landingsbaan. Hierdoor vinden er weinig lange afstandsvluchten plaats. Het vliegveld heeft wel een directe verbinding met Schiphol.

Vanuit Florence kun je met de trein snel naar Rome, Milaan of Bologna reizen. Binnen Toscane is de trein een goedkoop vervoersmiddel. Binnen 1,5 uur met de trein sta je op het vliegveld van Pisa.

De fiets wordt een steeds populairder vervoersmiddel in de stad. Echter, het verkeer is hier nog niet echt aan gewend. Let dus goed op als je per fiets Florence gaat verkennen.

Op werkdagen van 7.30 uur tot 19.30 uur en op zaterdag van 7.30 uur tot 18.00 uur komt in het centrum van Florence geen verkeer. Als je een hotel hebt geboekt in het centrum van Florence, dan mag je overdag wel het centrum in rijden. Alleen als bestemmingsverkeer: het ophalen en brengen van je bagage is dan toegestaan. Geef dan wel aan de hotelreceptie het kenteken van je auto en het tijdstip door waarop je de camera’s bent gepasseerd.

Bezienswaardigheden Florence

Florence is een stad waar je niet snel uitgekeken raakt, de stad kent ontzettend veel bezienswaardigheden. De historie van de stad is op vele plaatsen terug te zien. Eigenlijk is een bezoekje aan de stad altijd te kort.

Het centrum van Florence is vanaf 1982 opgenomen op de erfgoedlijst van UNESCO. Het centrale punt van de stad is de duomo.

Santa Maria Novella

Dit was al een levendig plein ten tijde van de middeleeuwen. Het werd toen gebruikt als demonstraties tegen ketterijen. Tussen 1563 en 1852 werd hier een eigen palio gehouden. Dit is een paardenrace waarbij de twee obelisken de keerpunten waren.

De bouw van de Santa Maria Novella-kerk is begonnen in het jaar 1246. Dit was het begin van een aantal grote bouwprojecten. De rijk versierde voorgevel van de Santa Maria Novella-kerk is in 1456 volledig gerenoveerd. Het interieur is in gotische stijl gebouwd.

Achter in de kerk vind je de koorkapel uit 1485. De afbeeldingen geven het leven weer van Maria en Johannes de Doper.

Museo Alinari Della Fotografia

Dit is hét fotografiemuseum van Florence. Het museum is in het bezit van ongeveer vier miljoen foto’s. Een groot deel van het museum is ingericht als ruimte voor fotografie uit tegenwoordige tijden.

Een ander deel van het museum is ingericht als ruimte waar de geschiedenis van de fotografie in de wereld wordt verteld.

Chiesa di Ognissanti

In de eetzaal van deze Allerheiligen-kerk hang Het Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio uit 1480. De architectuur van de eetzaal loopt door in dit schilderij.

Leonardo da Vinci was onder de indruk van de muurschildering van Ghirlandaio. Da Vinci gebruikte deze inspiratie voor zijn wereldberoemde versie van zijn Laatste Avondmaal.

Cappella Brancacci

Rechts van de Santa Maria del Carmine-kerk, op het Piazza del Carmine, ligt de Brancacci-kapel. Deze kerk staat bekend vanwege zijn beroemde muurschilderingen. Masolino da Panicale is in 1424 begonnen aan dit gigantische werk.

Na een jaar heeft Masolino de stad verlaten. Vanaf toen heeft de jonge kunstenaar Masaccio het werk overgenomen. Het fresco beeldt het leven van Petrus uit.

Palazzo Pitti

Dit paleis werd in 1458 gebouwd als woonhuis voor de rijke bankier Luca Pitti. Pitti kwam in financiële problemen nadat Cosimo de’ Medici overleed. Hij was namelijk een belangrijke inkomstenbron voor Pitti.

Pitti stier even later. Er zat toen niks anders op, voor Pitti’s familie, dan het paleis te verkopen aan de’ Medici familie. Palazzo Pitti bestaat uit een aantal ruimtes die omgebouwd zijn tot een aantal musea. Zo vind je er een kostuummuseum, een porseleinmuseum, een zilvermuseum en een museum voor moderne kunst.

Niet te missen zijn de Galleria Palatina en de koninklijke appartementen. In deze appartementen vind je een aantal vertrekken van de Medici-familie. De ruimtes zijn voorzien van luxe kroonluchters, met goud versierde stoelen en tafels en prachtige hemelbedden.

In de Galleria Palatina kun je werken bezichtigen van Caravaggio, Rubens, Rafaël en Titiaan. De meest indrukwekkende zaal van de Galleria is de Venuszaal.

Giardino di Bobolo

Dit is het grootste en mooiste park van Florence. De Giardino di Boboli ligt meteen achter het Pitti-paleis. Het park is maar liefst elf hectare groot.

De tuin heeft een aantal toegangspoorten. Je hoeft dus niet aan te sluiten in de rij voor het Pitti-paleis. Als je direct na de stadspoort (Porta Romana), langs de Via Romana, linksaf slaat kom je bij een ingang waar bijna nooit een rij staat.

Giardino Barbini

Dit is de kleine versie van Giardino di Bobolo. Het park is vier hectare groot. Hoogtepunt is de barokke trap, langs de geaccentueerde terrassen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de duomo, de Santa Croce en de heuvels van Fiesole en Settignano.

Piazzala Michelangelo

Het hoogste punt van Florence is ook meteen de plek van het mooiste panorama. Vanuit hier maak je de prachtigste vakantiefoto’s, bij voorkeur in de ochtend of bij zonsondergang.

Je ziet hier de Arno, die onder de elf bruggen van de stad doorstroomt, de torens van de duomo, de torens van het Palazzo Vecchio, de Ponte Vecchio en de gevel van de nationale bibliotheek. Een prachtige plek dus.

Midden op het Piazzale Michelangelo staat een kopie van de David van Michelangelo. Het origineel staat in de Galleria dell’ Accademia.

Ponte Vecchio

Dit is de meest bekende brug van Florence. De Ponte Vecchio is door de Romeinen gebouwd op het smalste punt van de Arno. In 1345 is de brug herbouwd, als gevolg van een overstroming. De brug was altijd het punt waar veel handel werd gevoerd in goud en juwelen.

De brug wordt gekenmerkt door de geverfde winkeltjes. Deze winkeltjes zijn vanaf de 17e eeuw aan de brug gebouwd.

Uffizi museum

Dit is een gebouw dat oorspronkelijk bedoeld is als kantoorruimte voor het stadsbestuur. Tegenwoordig is dit gebouw een museum. Een museum met een van de belangrijkste kunstverzamelingen ter wereld.

Hoogtepunten van het Uffizi-museum zijn de Geboorte van Venus uit 1485 en de Primavera uit 1478. Beide van Sandro Botticelli. Ook het dubbelportret van Federico da Montefeltro en zijn vrouw Battista Sforza door Piero della Francesca is een populair stuk.

In de Geboorte van Venus probeert Botticelli de mythologische en christelijke symbolen voor het eerst samen te vatten in één beeld.

Andere beroemde schilders waarvan hun stukken in het Uffizi-museum hangen zijn: Duccio di Buoninsegna, Cimabue, Giotto di Bondone, Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Michelangelo Buonarotti, Rafaël, Titiaan, Rubens, Caravaggio, Francisco de Goya en Rembrandt.

Piazza della Signoria – Palazzo Vecchio

Het politieke hart van Florence is het Piazza della Signoria. Vanaf de veertiende eeuw kwamen burgers hier samen om politieke beslissingen te nemen. Het Piazza della Signoria wordt gekenmerkt door het Palazzo Vecchio.

Het Palazzo Vecchio is het huidige gemeentehuis van Florence. Hier vind je grote zalen, zoals de Salone dei Cinquecento. Deze zaal was de vergaderzaal voor de 500 stadsvertegenwoordigers in de 15e eeuw. Nu hangen hier schilderijen van Donatello, Michelangelo en Verrochio.

Op het Piazza della Signoria zijn een aantal kunstwerken te bezichtigen. Zo staat hier een ruiterstandbeeld, de Neptunusfontein en een kopie van David van Michelangelo. Een van de hoogtepunten uit de Europese beeldhouwkunst is het beeld van Perseus met het hoofd van Medusa door Benvenuto Cellini.

Battistero

Dit is een achthoekig dookkapel welke midden op het Piazza San Giovanni staat. Deze is gebouwd in de elfde eeuw.

De deur aan de oostkant, waar ontwerper Ghiberti 27 jaar aan gewerkt heeft, is van absolute schoonheid. Tot in de 19e eeuw is dit doophuis gebruikt om de inwoners van Florence te dopen. Zo zijn hier onder andere Dante en de Medici-familie gedoopt.

Binnen in de Battistero kun je een koepelmozaïek van wel 26 meter breed bewonderen. Deze koepel is in 50 jaar tijd gebouwd, vanaf 1225.

De Dom van Florence

Dit is een van de grootste kerken ter wereld. De Duomo is hét symbool van Florence. De Duomo is gebouwd als gebouw dat macht en status moest uitstralen. In 1296 is Arnolfo di Cambio begonnen met de bouw. Het project liep vast vanaf 1302, toen di Cambio overleed.

In 1368 was er pas een definitief eindontwerp van de Duomo gekomen. Er werd een wedstrijd gehouden voor de koepel. Men wist namelijk niet hoe een koepel van 45 meter doorsnee en 100 meter hoog gedragen moest worden. De winnende oplossing kwam van Filippo Brunelleschi. In 1472 werd de koepel afgerond.

De huidige voorgevel werd gebouwd in 1871. Van binnen is de Duomo spartaans ingericht. Dit in tegenstelling tot de overweldigende buitenkant. Uitzondering hierop is de koepelschildering. Via een trap kan je de koepel van dichtbij bekijken.

Museo Nazionale Del Bargello

Dit is een gigantische vesting waar vanaf 1261 het stadsbestuur huisvestte. Vanaf 1517 werd de bestemming gewijzigd naar een gerechtsgebouw en gevangenis. Ook is vanaf toen de naam Bargello ontstaan.

Nu kun je in het Museo Nazionale Del Bargello de grootste sculptuurverzameling van Italië bekijken. Belangrijke werken zijn de marmeren Dronken Bacchus van Michelangelo en de bronzen David van Donatello.

Santa Croce

De Santa Croce moest nóg indrukwekkender worden dan de Duomo. De bouw van de Santa Croce werd geleid door Arnolfo di Cambio. Hij bouwde destijds ook de Duomo.

De Santa Croce werd pas ver na de dood van Di Cambio voltooid. De kerk groeide uit tot een van de rijkste kerken van de stad. Dit kwam doordat de kerk gesteund werd door een aantal rijke families. In de Santa Croce liggen bekenden begraven als Galileo Galilei, Michelangelo, Machiavelli en Marconi.

Opvallend aan de Santa Croce zijn de hoge glas in loodramen.

Santissima Annunziata

Dit is een kerk die opvalt tussen de overige kerken in Florence. Het weelderige, romaanse interieur staat in groot contrast met de doorgaans sobere kerken.

De Santissima Annunziata was een populair bedevaartsoord. De kerk werd in 1477 herbouwd. Toen werd de kerk voorzien van een aantal barokke versieringen. Hierdoor maakt de kerk een wat ‘deftige’ indruk in vergelijking met de andere kerken in Florence.

Galleria dell’Accademia

De Galleria dell’Accademia is een tekenacademie en werd in 1561 opgericht door de Medici-familie. De originele David van Michelangelo is hier tentoongesteld. Om het standbeeld heen is een tribune gebouwd.

Bijzonder aan David is dat deze uit de verschillende hoeken een andere gezichtsuitdrukking laat zien. Michelangelo was pas 26 jaar toen hij aan David begon. Hij bouwde drie jaar lang aan het beroemde werk.

Het beeld is volledig gemaakt van marmer dat afkomstig is uit Carrara. Naast de David zijn er ook werken te zien van Botticelli, Ghirlandaio en Andrea del Sarto.

Er op uit in Florence

Florence is een bijzonder stad. Je hoeft er niet veel voor te doen om hier een prachtige dag te beleven. De prachtige uitstraling van de vele paleizen en mooie kunstwerken maken zelfs van een eenvoudige fietstocht een hele belevenis.

Fietsen

Een mooie fietsroute is de weg van Porta Romano, de heuvel op, naar Piazzale Michelangelo. Van daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt een fiets huren bij station Santa Maria Novella, Piazza Vittorio Veneto en Piazza Ghiberti.

De openingstijden van deze fietsverhuurzaken verschillen nog wel eens. Kijk dus van te voren goed op de websites van de verschillende aanbieders. Florence by Bike is een verhuurder waar je eveneens georganiseerde fietstochten kunt boeken.

Wandelen

De Boboli-tuinen is een mooie plek om een prachtige wandeling te maken. Je wandelt hier langs de vele sculpturen, de rozentuin en het Kaffeehaus. Geniet hier van een mooi uitzicht over Florence.

Zwemmen of skaten

Midden in het Parco delle Cascine bevindt zich ‘Le Pavoniere’. Hier kun je gedurende het gehele jaar skates huren. In de zomer gaat het openluchtzwembad open. De inwoners van Florence komen hier dan samen om de hitte en de drukte van de stad te ontvluchten.

Wedstrijd van Fiorentina

De Italianen houden van voetbal. De emoties in een voetbalstadion kunnen nog wel eens hoog oplopen. Fiorentina is de plaatselijke voetbalclub. Het is een van de subtoppers in de serie A. Ga naar een voetbalwedstrijd en beleef de geweldige sfeer.

De meeste wedstrijden worden gehouden op zondag om 15.00 uur. Soms worden er wedstrijden afgewerkt op zaterdag of woensdag. De tickets kun je, op vertoon van legitimatie, kopen bij het stadion of bij een erkend verkoper.

Cinema Odeon

Dit is een prachtige theaterzaal in art nouveaustijl. Deze zaal is omgebouwd tot een bioscoop. Je kunt hier filmfestivals bezoeken van bepaalde thema’s. De films worden in originele taal vertoond, dus zonder Italiaanse nasynchronisatie.

Teatro Del Maggio Musicale Fiorentino

De opera genre is ontstaan in de kringen van de Florentijnse intellectuelen aan het eind van de zestiende eeuw. De eerste officiële opera was Dafne met muziek van Jacopo Peri.

Tegenwoordig worden opera’s uitgevoerd in het muziektheater van Florence, het Teatro Comunale. Ook wordt hier het jaarlijks terugkerende Maggio Musicale Fiorentino festival gehouden.

Campanile

Hier kun je de 414 treden betklimmen van de klokkentoren van de Duomo. Deze klokkentoren is in 1334 gebouwd door Giotto. Vanaf de top van de 84 meter hoge toren heb je een geweldig uitzicht over Florence.

Vragen en of opmerkingen?

Daisy helpt je verder

Hulp nodig bij het kiezen van je accommodatie? Meer weten over verantwoord reizen in Toscane? Welke reisperiode is nu het best?

daisy toscanetips
Daisy Toscane expert
  • Adembenemend landschap
  • Romantische historische steden
  • Culinaire verwennerij
  • Culturele schatten

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…