Zoek & Boek

Biblioteca Medicea-Laurenziana

De bibliotheek – die ontwerpen is door Michelangelo tussen 1519 en 1534 – is een indrukwekkend kunstwerk.

In de Biblioteca Medicea-Laurenziana zie je de belangrijkste verzamelingen van de handschriften in de wereld. Kortom een historische bibliotheek met een groot verhaal.

Tot op heden is de bouw van de bibliotheek een van ‘s werelds grootste prestaties geweest in de historie. Gelegen in Florence is de enorme Medici-bibliotheek – in het kloostercomplex – een spectaculair gebouw.

Biblioteca Medicea-Laurenziana

Michelangelo heeft bij het ontwerpen van de bibliotheek overal over nagedacht. De bibliotheek bevindt zich namelijk op de eerste verdieping waarbij gedacht wordt aan eventuele overstromingen en wateroverlast.

De funderingen van het plafond moesten verstevigd en gewelfd worden om brand te voorkomen. Ook moesten er van Michelangelo twee afdelingen komen: Een Latijnse en een Griekse afdeling.

Het is indrukwekkend hoe Michelangelo alles noteerde, tot in de kleiste details. Hij was en blijft een perfectionist.

Het schijnt zelfs Michelangelo de originele schets heeft gemaakt ter grootte van een dollerbiljet. Bizar eigenlijk!

Via een prachtige, grijze stenen trap – ontworpen door Michelangelo – bereik je de biblioteca Medicea Laurenziana. Binnen in de biblioteca Medicea Laurenziana kom je bij de vestibule. De vestibule is een vierkante ruimte, bijna helemaal omringd door een trap. De ruimte is smal en hoog en heeft een indrukwekkende verschijning.

De leeszaal is minstens net zo spectaculair en hier kan je zien hoe perfectionistisch Michelangelo te werk is gegaan. Het klopt allemaal precies. De bankjes waarin boeken en manuscripten geraadpleegd konden worden zijn heel inspirerend om te bewonderen.

Met circa 150.000 gedrukte boeken, circa 11.000 manuscripten en circa 2500 papyri zit de biblioteca Medicea Laurenziana een bibliotheek vol met historische oude verhalen.

Alle bezienswaardigheden in Florence

Een momentje geduld… we gaan de meest geschikte
accommodaties voor je zoeken!