Basilica di Santa Maria del Fiore (Duomo)

Midden in Florence – tegenover het Baptisterium – staat de Basilica di Santa Maria del Fiore, oftewel de Duomo. Dit bouwwerk is de vierde grootste kathedraal van Europa en staat bekend om de spectaculaire domkoepel van de wereldberoemde Brunelleschi.

De torens zijn zo hoog dat ze boven alle andere monumenten uitstijgen en ze zorgen ervoor dat u hier niet omheen kan. Met een lengte van 153 meter en 38 meter breed is de kathedraal overal in de stad te zien en daarom ook een goed herkenningspunt.

Bij een bezoek aan Florence kan het dan eigenlijk ook niet anders om te beginnen op dit plein waar je vele spectaculaire bouwwerken kunt bezichtigen. De Basilica di Santa Maria del Fiore is bij uitstek toch wel het mooist. Maar ook de klokkentoren, de Campanile, en de Battistero zijn prachtig om te zien.

De veelkleurige kathedraal – gecombineerd met de witte beelden – laten je werkelijk verblinden. Aan de kathedraal is 150 jaar gebouwd en geschilderd. Dan kan het ook niet anders dan oogverblindend zijn toch? Arnolfo di Cambio is in 1296 begonnen met het bouwen en in 1446 is de bouw van de kathedraal afgerond.

De kathedraal beschikt maar liefst over 44 ramen, gebrandschilderd glas en afbeeldingen uit de 14e en 15e eeuw. De beelden geven scenes van het Oude- en Nieuwe testament van de bijbel weer. Het brein achter deze kunstwerken zijn de wereldberoemde kunstenaars Donatello en Ghiberti.

Wie goede ogen heeft kan zien dat de symmetrie aan de buitenzijde niet klopt. De boogkoepel aan de rechterkant is kleiner dan de koepel aan de linkerkant. De bovenste rand van de kathedraal is voorzien van decoratieve menselijke en dierlijke figuren.

Als je de kathedraal bezichtigd is de rode koepel misschien wel het beeld wat je blijft achtervolgen. Dit indrukwekkend staaltje werk is gebouwd door Filippo Brunelleschi. Hij startte in 1420 met het bouwen van de koepel en voltooide het in 1434. De koepel bereikt een hoogte van 90 meter en heeft een diameter van 45 meter. De binnenkant van de koepel is minstens net zo indrukwekkend en helemaal verfraaid met fresco’s die het laatste oordeel uitbeelden.

Binnenin de kerk kun je vele beelden en gebrandschilderde ramen bewonderen van Guido Bigarelli, Tintoretto en Fra Bartolomeo. De Volto Santo di Lucca, een houten kruis gemaakt tussen 1170 en 1220, heeft een spectaculaire omvang van maar liefst vier meter lang en twee en een halve meter hoog. Dit beeld moet je echt met eigen ogen beschouwen, je zult verstelt staan.

Alle bezienswaardigheden in Florence

De zekerheid van: