Vakantie West-Toscane

De twee westelijke provincies van Toscane zijn Livorno en Pisa. De hoofdsteden van deze provincie hebben dezelfde naam als de provincie zelf. Ze liggen dicht bij elkaar. Eigenlijk is er altijd wel strijd over en weer. Een gezegde van de inwoners van Livorno is: Meglio un morto in casa che un pisano sull’uscio. Dit betekent zoiets als ‘beter een lijk in je huis dan een inwoner van Pisa aan de deur’.

Plaatsen en gebieden in West-Toscane

Vakantie Bolgheri

Een van de plaatsen die je zeker eens gezien moet hebben is Bolgheri. Deze plaats ligt in het zuidwesten van Toscane, een kilometer of 50 ten zuiden van Livorno. Hoewel het plaatsje niet meer dan 150 inwoners heeft wordt het vaak toch een stadje...
lees verder >

Vakantie Elba

Onbegrijpelijk dat Napoleon van dit eiland is gevlucht, na zijn gevangenschap. Elba is zo ontzettend mooi; hij had beter zijn voorgenomen veldslagen kunnen staken en aldaar gaan genieten van een mooi pensioen. Dat Napoleon op Elba is geweest, is...
lees verder >

Vakantie Livorno

Witte wijn, vis, een mooie zonsondergang en een tafeltje voor twee. Snap je hem al? Dat ga je namelijk vinden in Livorno, één van Toscane’s havensteden. Deze oude Medici-stad heeft dezelfde Renaissance invloeden als Florence en heeft een prachtig...
lees verder >

Vakantie Massa Marittima

In het zuidwesten van de regio Toscane, even ten oosten van Piombino, ligt het prachtige stadje Massa Marittima. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden ligt het stadje niet direct aan de kust. Het ligt zo’n 20 kilometer van de zee maar was...
lees verder >

Vakantie Pisa

Vanuit Florence ben je in een uurtje in het karakteristieke stadje met zijn scheve Toren en prachtig Baptiserium dat al eeuwen op het Plein der Wonderen te vinden is. Is Pisa verder zo wonderlijk? Valt mee, maar de bezichtiging van ’s werelds...
lees verder >

Vakantie Toscaanse kust

Het mooiste aan de Toscaanse kust zijn de kilometers lange stranden die met zand en kiezelstenen worden afgewisseld. Vertrekkend vanuit Ligurië kun je in een prachtige reis de gehele kust af. Het bijzondere is dat je daardoor naast het nodige...
lees verder >

Vakantie Volterra

Deze door de Etrusken gestichte stad is een ware trekpleister voor toeristen. De stad, volledig opgebouwd in Romaanse stijl, werd vroeger Velhatri genoemd en dankte zijn Etruskische naam aan de hoeveelheid ijzer en zilver dat in de Volterrese...
lees verder >

Provincie Pisa

Pisa provincie heeft ongeveer 400.000 inwoners. De bekendste steden van Pisa zijn de hoofdstad Pisa en het stadje Volterra. Het gebied dat zuidelijk gelegen ligt van Pisa heet de Val di Cécina.

De Val di Cécina is een mooi gebied met groene heuvels en uitgestrekte grasvlakten. Hier vind je veel cipressen, die lopen tot aan de grens met Livorno en Grosseto. In de Val di Cécina liggen middeleeuwse stadjes zoals MontescudaioCastellina Marittima, Volterra en Pomarance.

Deze stadjes zijn op heuvels gebouwd. Dit zorgt ervoor dat de weg er naar toe erg mooi is. Het centrum van deze stadjes is autovrij.

Zuidelijk gelegen van het plaatsje Volterra ligt de Valle del Diavolo, de ‘duivelsvallei’. Dit is een streek, dat loopt van Lardarello tot Lago Soracifero. De vallei heeft zijn naam te danken aan de vele onverklaarbaar aanwezig zijnde geisers, de rook die zo hier en daar uit de kleine uitbarstingen uit de grond komt en de zwavelachtige dampen.

Provincie Livorno

Livorno is een langgerekte en smalle provincie met ongeveer 330.000 inwoners. De inwoners wonen langs de honderd kilometer lange strook langs de zee.

Livorno heeft ruim twintig kilometer aan parelwitte zandstranden. Als je dichtbij de hoofdstad Livorno komt, dan veranderd dit in rots- en kiezelstranden.

De kustplaatsjes zijn toeristisch. Voor het grootste deel bestaan deze plaatsjes uit saaie nieuwbouw. Een van de weinig charmante badplaatsen is Castiglioncello, met zijn oude centrum en pijnbomen.

De provincie Livorno loopt, langs de zee, ongeveer door tot Piombino. Vanuit hier kan je met de boot naar het eiland Elba. Deze streek heet de Val di Cornia. Het is hier heuvelachtig en je vindt hier veel middeleeuwse dorpen zoals Campiglia Marittima, Suvereto, Sasseta, Monteverdi Marittimo, Populonia en Castagneto Carducci.

In de Val di Cornia liggen grote valleien en je ziet er veel graanvelden, zonnebloemen en wijngaarden. Een mogelijkheid hier is om met de auto te rijden over de zogenaamde strada dei vini. Dit is een mooie weg langs veel wijnhuizen en wijnproeverijen.

In dit gedeelte van Toscane ligt eveneens een van de oudste wegen van Italië, de Via Aurelia. Deze weg loopt van Ligurië naar Rome en loopt over de hele lengte van de provincie Livorno.