Witte wijn, vis, een mooie zonsondergang en een tafeltje voor twee. Snap je hem al? Dat ga je namelijk vinden in Livorno, één van Toscane’s havensteden. Deze oude Medici-stad heeft dezelfde Renaissance invloeden als Florence en heeft een prachtig oud en nieuw stadsgedeelte. Iedere zomer opent de stad zich voor verschillende culturele en muzikale evenementen. Het Classic en Livorno Jazzfestival gooien al jaren hoge ogen bij de internationale pers en zijn een waardevolle toevoeging aan je vakantie.

Reistips Uitgelichte accommodaties in Livorno

Residence Livorno

Residence Livorno

Op slechts 2 km van de Middellandse Zee bij de Golf van Baratti aan de 'Costa Etrusca' ligt dit prachtige Toscaanse vakantieparkje, midden in de natuur van de Maremma. Het is een ruim opgezette (80.00...

Sottobosco

Sottobosco

Dit appartement is gesitueerd in een oude boerenwoning, op een landgoed met een zwembad gelegen tussen Pisa en Livorno. De boerenwoning is geheel gerestaureerd met behoud van de charme van weleer. Van...

Betrouwbare reisorganisaties Bekijk direct de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor een vakantie Livorno bij:

Webblog Persoonlijke reisinspiratie voor Livorno

Agriturismo

Agriturismi Toscane

Op zoek naar de mooiste agriturismi? Vind en vergelijk.

Appartementen

Appartement Toscane

Vind en vergelijk een goedkoop appartement in Toscane.

Campings

Camping Toscane

Wil je gaan kamperen? Vind hier de beste campings van Toscane.

Vakantiehuizen

Vakantiehuis Toscane

Vind en vergelijk een goedkoop vakantiehuis in Toscane.

Vakantieparken

Vakantiepark Toscane

Vind en vergelijk goedkope vakantieparken in Toscane.

Livorno kent momenteel zo’n 165.000 inwoners. Het is de op twee na grootste havenstad van Italië. Tegenwoordig worden er in Livorno veel grote en luxe jachten gebouwd.

Vaak wordt Livorno omschreven als een industriestad die je maar beter kunt overslaan. Het klopt dat er niet veel historische gebouwen zijn. Dit komt ook door de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog.

Echter, het leeft wel in Livorno. En dat maakt de stad aantrekkelijk. Livorno kan een verademing zijn na alle middeleeuwse stadjes in de omgeving. Dan hoeft de visstank in de haven niet meer zo erg te zijn, evenals het drukke verkeer in de stad.

Livorno beschikt over prachtige gebouwen in de Liberty stijl. Voornamelijk in de wijk van de Viale Italia. In een van de gebouwen in deze wijk zit de belangrijkste mariniersopleiding van Italië.

De provincie Livorno loopt langs de zee tot Piombino. Vanuit Piombino kun je met de boot naar het eiland Elba. Deze streek heet de Val di Cornia. De Val di Cornia staat bekend vanwege zijn wijnen.

De dorpjes Campiglia Marittima, Suvereto, Sassetta, Populonia en Castagneto Carducci horen tot de Val di Cornia. De streek heeft een mooie natuur, met graanvelden, zonnebloemen en veel wijngaarden.

Bezienswaardigheden Livorno

Livorno is een stad zonder veel oude kerken en monumenten. Ondanks dit is er wel het een en ander te bekijken in de vissersstad. Hieronder een aantal bezienswaardigheden van Livorno.

Museo Civico Giovanni Fattori

Dit is een museum die gevestigd zit in de achttiende eeuwse villa Mimbelli. Je vind hier werken van achttiende en negentiende eeuwse Livornese kunstenaars.

Op de tweede verdieping hangen schilderijen van Giovanni Fattori en andere schilders van de Macchiaioli-beweging. Het museum heeft veel toeloop vanwege belangrijke tentoonstellingen.

Venezia Nuova

Dit is een wijk die ook wel ‘het nieuwe Venetië’ genoemd wordt. De wijk is gebouwd rond smalle kanalen.

De familie de Medici heeft in 1629 de opdracht gegeven om bevaarbare kanalen te graven voor commerciële doeleinden. De wijk moest op Venetië lijken. Daarom ook werden er Venetiaanse architecten in de arm genomen.

De zestiende eeuwse gebouwen geven directe toegang tot de kanalen. Verder zijn er gelijkenissen te zien in de bruggetjes en de bootjes die overal liggen. En natuurlijk de smalle straatjes.

Fortezza Vecchia

Dit is het fort van Livorno en eveneens het hart van Livorno. De stad is om dit fort heen gebouwd. Elke zomer worden hier vrijwel elke dag openluchtconcerten gehouden. Sommige hiervan zijn gratis toegankelijk.

Terrazza Mascagni

Dit is een plein waar ooit een klein fort stond. Echter, na de eenwording van Italië werd dit een pretpark. Begin twintigste eeuw is dit gesloten.

In 1925 werd hier een groot plein gebouwd. Het is in de loop der tijd flink beschadigd geraakt door de golven bij wilde zee. Het plein is eind jaren 90 volledig gerestaureerd. Toen zijn er wel 4.100 pilaren langs het ‘terras’ gebouwd.

De vloer van het plein lijkt wel op een schaakbord. Het plein is vrij nieuw, maar het is gebouwd als voorbeeld van een ouder model. Je kunt vanaf hier, bij mooi weer, de Toscaanse eilanden en zelfs Corsica zien liggen.

Boottrip over de kanalen van Livorno

Dé manier om Livorno te bekijken van een andere kant is door een rondvaart te maken over de de Medici kanalen. Vanaf het Fortezza Vecchia vertrekt een vaart naar Venezia Nuova. Je vaart eveneens door de kleurrijke negentiende eeuwse wijk San Marco Pontino.

Je kunt ook een smaaktrip (viaggio del gusto) boeken. Na de rondvaart krijg je dan een proeverij in de enoteca van het Fotezza Vecchia. De rondvaarten zijn er alleen van juni tot september. Kijk dus goed op de website voor de dagen en vertrektijden, die kunnen verschillen.

Ervaringen Toscane beoordelingen en tips

Hieronder vind je ervaringen, beoordelingen en tips voor een vakantie naar Livorno.


ToscaneTips

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact

Gratis reisadvies »